Miben más a megfázás és az influenza? Jelentős a különbség

Bár vannak hasonló tüneteik, lényeges különbségek is akadnak közöttük.

influenza 2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nátha és influenza. Az őszi-téli időszak kellemetlen kísérői, melyekkel minden évben sokan fordulnak orvoshoz. Közös pontjuk, hogy mindkettőt vírus okozza, lefolyásuk és lehetséges szövődményeik azonban nagyon eltérőek.

Az influenzaszezon szintén elterjedt kifejezés, ugyanakkor nem szabad minden lázzal, légúti problémával és rossz közérzettel járó megbetegedést egy kalap alá venni vele. Az alábbiakban sorra vesszük a legfontosabb különbségeket a megfázás és az influenza között.

A megfázás legfontosabb jellemzői

Rengeteg vírus okozhat megfázást, melyek ellen nincs védőoltás. A betegség általában pár napig lappang, a tünetek fokozatosan erősödnek, ám rendszerint négy-öt nap alatt enyhülnek. Az orvos csak bakteriális fertőzés esetén ír antibiotikumot, az általános megfázás kezelésénél azonban nem segít, mivel az antibiotikum a vírusok ellen hatástalan.

Ha valakinek kapar a torka, folyik az orra, nehezen kap levegőt, erőtlennek érzi magát, akkor megfázásról beszélünk. A később jelentkező torokfájás, köhögés vagy magas láz pedig bakteriális fertőzésre utal. Bár a megfázás nem súlyos betegség, azért célszerű komolyan venni, és betartani az orvos által előírt pihenést, hogy a betegség szövődmények nélkül távozhasson a szervezetből.

Az influenza legfontosabb jellemzői

Az influenza járványos megbetegedés, ami folyamatosan változik, átalakul, ezért ellene évente mindig új védőoltások kerülnek forgalomba. A beteg egy-két hetes elhúzódásra és súlyos szövődményekre - tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, hörghurut - számíthat, amennyiben félvállról veszi az influenzát.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A megfázással ellentétben az influenza hirtelen jelentkezik, erős végtag- és izomfájdalommal, magas, olykor 40 fok feletti lázzal. Tüsszögés ritkán, torokfájás gyakrabban kísérheti. Az influenza meglehetősen agresszív betegség, mivel a kellemetlen tünetek folyamatosan jelen vannak, és szinte megbénítják a beteget. Az antibiotikumos kezelés ugyanakkor itt sem jellemző, a tünetek mindössze enyhíthetők fokozott pihenéssel, közérzetjavító készítményekkel.

Olcsó szuperételek télen

Ha az étkezéssel tudatosan az immunerősítés és a tápanyagraktárak feltöltése a célod, tegyél bőven a kosaradba a következő finomságokból! Többek közt a savanyú káposzta vagy a cékla is igazi szuperétel, szinte minden megvan bennük, ami a nyári zöldségekben és gyümölcsökben, mégsem karcsúsítják nagyon a pénztárcát.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük