5 egyszerű módszer, amivel elkerülheted a fertőzéseket, ha sokan betegek körülötted
Segítségükkel könnyebben átvészelheted a megfázásos időszakot.

natha 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tél legnagyobb hátulütője, hogy bármerre járjon az ember, mindenhonnan tüsszögés, hurutos vagy száraz köhögés, illetve orrfújás hangját hallja. Ez nem meglepő, hiszen ezekben a hónapokban sokkal gyakoribbak a vírusos megbetegedések az év többi időszakához képest. Idén pedig különösen durva az influenzajárvány.

Sajnos a helyzetet csak rontja, hogy egyre többen akár félholtan is bemennek dolgozni, így nemcsak saját gyógyulásukat nehezítik, de jó eséllyel munkatársaikat is megfertőzik. Szerencsére több hatékony módszer létezik a betegségek kivédésére, melyek többségükben ráadásul nem igényelnek komoly anyagi ráfordítást, csupán kicsivel több odafigyelést.

Gyakori kézmosás

A kézmosás a megelőzés alfája és omegája, amit már kisgyerekkorban mindenki elsajátít, elvégre napi szinten rengeteg kórokozó megtelepedhet a kézfejen, a fertőzések elkerüléséhez pedig a megfelelő kézmosás elengedhetetlen.

A European Centre for Disease Prevention and Control - Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ - ajánlása alapján a tökéletes kézmosáshoz minimum 20-30 másodpercig kell alaposan, szappannal súrolni a kézfejet, majd bő, tiszta vízzel leöblíteni, végül papírtörlővel megszárítani. Az Oregoni Egyetem mikrobiológusai ezt a szabályt egy népszerű dalocskával szemléltették.

Hidratálj!

A megfelelő hidratáltság nemcsak nyáron fontos, annál is inkább, hiszen már 2-5%-nyi folyadékveszteségtől romlik a közérzet, csökken a koncentráció, gyengülnek a vese kiválasztási folyamatai, de émelygés, aluszékonyság sem kizárt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magyarán a szervezet védekezőképessége legyengül a vírusokkal szemben.  A European Hydratation Institute a napi legalább nyolc pohár víz elfogyasztásán túl magas víztartalmú ételek - zöldségek, gyümölcsök, levesek -, illetve gyógyteák fogyasztását javasolja.

Használat után azonnal dobd ki a papír zsebkendőt!

Rossz szokás, mégis sokan csinálják, hogy használat után a papír zsebkendőt hanyagul az asztalra dobják, vagy zsebre rakják. Ezzel azonban elősegítik a vírusok szaporodását, ezért mindig ügyelj rá, hogy egy zsebkendőt csak egyszer használj, és azonnal zárd szemeteskosárba, vagy, amíg erre nincs lehetőség, tartsd zárható tasakban. Illetve arra is célszerű odafigyelni, hogy köhögéskor, tüsszentéskor a kezeid helyett papírzsepit használj.

Ne közösködj az irodában!

A Cornell Orvosi Egyetem kutatói szerint influenzajárvány idején jobb félni, mint megijedni, és nem tanácsos még az egészséges kollégákkal sem közösen használni az edényeket, evőeszközöket. Mégpedig azért, mert a vírustörzsektől és az immunrendszer állapotától függően könnyen megeshet, hogy a fertőzött személy nem észlel magán tüneteket.

Tisztítsd rendszeresen az elektromos kütyüket!

Annak ellenére, hogy sok esetben az okostelefon kijelzőjén, a számítógép billentyűzetén, sőt, az egéren is több veszélyes baktérium tanyázhat, mint a vécéülőkén, a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet a rendszeres tisztításukra.

Philip Tierno, a New York-i Langone Egyetem mikrobiológusa szerint a legideálisabb naponta legalább kétszer áttörölni a telefon kijelzőjét egy antibakteriális törlőkendővel, kiváltképp, ha valaki evés közben is használja az eszközt, amitől a kórokozók még inkább elszaporodnak. A billentyűzetet és az egeret pedig kétnaponta kellene áttörölni.

Gyógyhatású növények légúti betegségekre

Egyes növények forrázata segít visszafogni a köhögést, és megszüntetni a torok irritációját. Általános, tüneti kezelésre és a köhögés csillapítására is érdemes a teákat kipróbálni. Nem szabad viszont elfeledkezni arról, hogy az elhúzódó köhögés számos betegség tünete lehet a megfázástól az allergián át az olyan súlyos problémákig, mint a hörghurut. Éppen ezért tartós köhögés esetén mindenképpen konzultálj az orvosoddal!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük