Ezért veszélyes a nőkre a tüsszentés, köhögés – Még sosem jutott eszedbe!
Az őszi-téli hónapokban erre ügyelj nőként!

no-kohog
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tüsszentés, köhögés a szervezet védekező mechanizmusa, mely a felső légutakat igyekszik megtisztítani. Előfordulhat bakteriális vagy vírusos fertőzés következtében, de akár csak valamilyen helyi, nyálkahártyát irritáló illat hatására is.

A gyakori tüsszögésre, orrfújásra vagy köhögésre valószínűleg ritkán gondolsz úgy, mint ami a légutakon túl más szervet is érinthet. Pedig kellene.

Így hat a tüsszentés, köhögés a szervezetre

Tüsszentés során a torok és a mellkas izmai összehúzónak, a lágyszájpad zár, a szemek automatikusan becsukódnak, a levegő pedig akár 120-190 km/h-s sebességgel távozik a tüdőből. Mindez két-három másodperc alatt lezajlik.

Ha felső légúti fertőzés vagy allergiás megbetegedés következtében gyakran tüsszögsz, köhögsz vagy fújsz orrot, valószínűleg tapasztaltad már, hogy néhány nap után a rekeszizomban fájdalom, izomláz alakul ki, hiszen a folyamatban az egész mellkas részt vesz.

Sőt, a köhögés, tüsszentés a légutaktól jóval távolabb eső testtájakra is hatással van, nevezetesen a gátizmokra. Mivel a medence hordozza szinte a teljes felsőtest súlyát, ez a gát izomzatára is komoly terhet ró. Az intim izmokat gyengíti a túlsúly, a helytelen, görnyedt testtartás, a nehéz súlyok emelése, az egész testet érő rázkódás - például futás vagy aerobik közben - és igen, a gyakori tüsszögés, köhögés is.

Nem véletlen, hogy egyes nők tüsszentés, köhögés közben akaratlan vizeletvesztést tapasztalnak. Bár a tünet férfiaknál is előfordulhat, a szebbik nemet azért érinti jobban, mert a női kötőszövetek rugalmasabbak, ám egyúttal gyengébbek is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szorítsd a gátad!

Akár tapasztaltál valaha akaratlan vizeletcsepegést, akár nem, tüsszentés, köhögés, orrfújás előtt érdemes a gátizomzatot tudatosan összeszorítani - mintha egyszerre akarnád a hüvely és a végbél záróizmait összeszorítani és felfelé húzni. A húgycső-hüvely-végbél izmainak tudatos dolgoztatásával erősítheted a gátad, ám fontos, hogy ehhez jól ismerd a terület működését, a gyakorlatok végzésének szabályait - például a megfelelő testhelyzet kiválasztását. Ebben nagy segítségedre lehet egy intimtorna-tanfolyam, de akár a nőijóga-órákon is belekóstolhatsz kicsit a dologba - ezeknek ugyanis része a medencefenék izmainak erősítése.

Házi gyógymódok hétköznapi panaszokra

A felfázástól a hasfájáson át a megfázásig minden kisebb-nagyobb egészségügyi panaszra létezik természetes házi gyógymód. Az alábbi képeken megmutatjuk őket.

Kép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük