Pszichésen is megterhelő lehet a folyamatos száraz köhögés - Ezek a legjobb módszerek ellene

A száraz köhögés nemcsak testileg, hanem lelkileg is megviseli azt, akinél folyamatosan jelentkezik.

Tippek száraz köhögés ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Kimerítő, ha heteken át nappal vagy éjszaka jelentkezik köhögési roham. A száraz köhögés kínzó tünet, melynek változatos kiváltó okai lehetnek.

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kivizsgálásról, és azt is elmondta, mit ajánl száraz köhögés ellen.

Mi a száraz köhögés?

A köhögés egy fontos reflex, az a szerepe, hogy a légutakat megtisztítsa a kórokozóktól, szennyeződésektől és váladéktól. A hurutossal szemben a száraz köhögés esetében nincs váladékképződés, ezért mondják, hogy a köhögés nem produktív.

GettyImages-526687371
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

A száraz köhögés gyakran rohamokban jelentkezik a nap folyamán többször is, ezzel igen kellemetlen perceket okozva az érintettnek - különösen munkahelyi környezetben vagy egy színházi előadáson. Az éjszakai köhögési roham pedig a nyugodt pihenést zavarja.

Az életminőséget is rontja

Megerőltető és kimerítő az akár fulladásérzésig is fokozódó, sokszor csillapíthatatlannak tűnő száraz köhögési roham. Egy idő után már pszichésen is nagyon megterhelővé válik az elhúzódó száraz köhögés. A beteg állandó készültségben áll, innivalóval, cukorkával indul el otthonról, éjszaka félig ülő helyzetben, gyakran nyitott ablaknál, és hogy a hálótársat ne zavarja, külön szobában próbál aludni, sokszor eredménytelenül. Nem érdemes tehát halogatni a kivizsgálást, azért sem, mert a száraz köhögés ellen létezik gyógymód - a kiváltó okot kezelve a tünet is megszűnik.

Mennyire hatékonyak a száraz köhögésre ajánlott gyógyszerek?

A vény nélküli készítmények között léteznek köptető és köhögéscsillapító hatású készítmények. Száraz köhögés esetén a köptető, hurutoldó hatású gyógyszerek gyakran csak fokozzák a köhögési ingert.

szárazköhögés4
Fotó: Daniel Allan / Getty Images Hungary

Száraz köhögésre a köhögéscsillapító ajánlható, ami a köhögési reflexet nyomja el. Este érdemes beszedni, hogy nyugodt legyen az alvás. Emellett időnként érdemes torokpasztillákat, az irritált nyálkahártyát nedvesítő és nyugtató cukorkákat fogyasztani.

Száraz köhögésre tea

Fontos minél több folyadékot fogyasztani száraz köhögés ellen. Az érzékeny nyálkahártya minden köhögéssel egyre irritáltabbá válik, ami miatt még gyakrabban előjön a köhögés. Ezt a kellemetlen körforgást bőséges folyadékfogyasztással lehet megfékezni.

tea1
Fotó: gerenme / Getty Images Hungary

A száraz köhögésre ajánlható köhögéscsillapító gyógytea, például szurokfű, bodzavirág, fehér akácvirág, de a hidratálás szempontjából bármilyen tea megfelel, ami jólesik, csak fontos naponta több alkalommal fogyasztani.

Házilag is jól kezelhető a száraz köhögés

  • Ha túl száraz a lakás levegője, fokozódik a köhögési inger. Érdemes párásítani a hálószobában lefekvés előtt, hogy könnyebb legyen az éjszaka. Aromaterápiás párologtatóba eukaliptusz- vagy borsmentaolajat csepegtetve fokozható a hatást.
  • A sós vizes gargarizálás segíthet a garat hidratálásában, így csökkentheti a köhögési ingert. Lefekvés előtt ajánlott feloldani egy teáskanál sót egy pohár langyos vízben és gargarizálni több alkalommal.
gargalizálás
Fotó: JackF / Getty Images Hungary
  • Érdemes az ágy fejvégét megemelni, lehetőség szerint ajánlott magasabb párnán, félig ülő helyzetben aludni.
  • Szűnni nem akaró száraz köhögés ellen sokan a nyitott ablakhoz vagy a szabadba mennek, a friss, párásabb levegő enyhülést hozhat. Pollenallergia vagy allergiás asztma esetén azonban sajnos ez nem feltétlenül igaz. Ilyen esetben érdemes átgondolni légtisztító berendezés beszerzését, mely segíthet a lakás belső levegőjéből kiszűrni a szennyeződéseket, ezáltal csökkenteni a köhögési ingert.

Betegséget is jelezhet, ezért a kiváltó okot kell kezelni

Elhúzódó száraz köhögést okozhat reflux, de asztma tünete is lehet. Okozhatja légúti fertőzés vagy hátsó garatfali csorgás, ilyen esetben az orrváladék a garat irányába távozik, ez váltja ki a száraz ingerköhögést. Bizonyos gyógyszerek szedése - például egyes vérnyomáscsökkentők - kapcsán is jelentkezhet száraz köhögés, de akár szívelégtelenséget vagy tüdődaganatot is jelezhet. Ha a tünetek 2-3 hét alatt nem javulnak, vagy rosszabbodnak, esetleg egyéb tünet - nehézlégzés, mellkasi fájdalom, hátfájdalom, láz - is jelentkezik, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

10 gyógynövény, ami erősít, és csillapítja a száraz köhögést: hatékonyak és finomak

A légúti betegségek kezelésére alkalmas néhány erős hatású gyógynövény.

10 gyógynövény, ami erősít, és csillapítja a száraz köhögést: hatékonyak és finomak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük