Amikor az inhalálás inkább árt, mint használ: az orvos figyelmeztet, mikor tilos
A sokáig tartó, fullasztó, hurutos köhögés nagyon kellemetlen tud lenni, de szerencsére hatékonyan lehet csillapítani a tüneteket.

kohoges2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Légúti betegségek gyakori kísérő tünete az elhúzódó hurutos köhögés. A szervezet számára ugyan előnyös, hiszen a kórokozók eltávolítását segíti, a betegeknek viszont kellemetlen a sokszor rohamokba torkolló, fullasztó köhögés.

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogyan enyhíthetők a tünetek úgy, hogy közben a gyógyulás sincs hátráltatva.

Ezért jó a köhögés

A köhögés egy természetes reflex, segítségével tud a szervezet a légutakba kerülő, nem kívánt anyagoktól megszabadulni. Hurutos köhögés esetén ez az anyag a hörgők által termelt váladék, amelyben a gyulladást okozó baktériumok és vírusok, egyéb szennyeződések is megtalálhatóak.

kohoges1
Fotó: Highwaystarz-Photography / Getty Images Hungary

- Légúti betegség esetén azért is termelődik több váladék, hogy védelmet nyújtson a gyulladás miatt sérülékenyebb nyálkahártya számára. A hurutos köhögés tehát a gyógyulási folyamat része, ám érthető okokból szeretnénk, ha ez minél kevesebb kellemetlenséggel járna - mondja a szakorvos.

Mikor van szükség köptetőre?

A köptető szó hallatán jogosan merül fel sokakban a kérdés, hogy miért is kellene szedni, ha már így is a fokozott váladék felköhögése a probléma. A válasz egyszerű: a köptető - vagy más néven hurutoldó - nem a köhögési ingert fokozza, vagyis nem gyakoribb köhögésre ingerel, hanem a letapadt, esetenként sűrű váladékot hígítja. Így segíti, hogy minél előbb, és minél könnyebben megszabaduljon tőle a beteg. Sokakban felmerül az a kérdés is, hogy kell-e szedni köhögéscsillapítót ilyen esetben.

köptető
Fotó: Galina Trushina / Getty Images Hungary

Hurutoldót és köhögéscsillapítót soha nem szabad egy időben bevenni, hiszen a felhígított váladék távozását gátolja. Hurutos köhögés esetén is szükség lehet azonban a köhögés csillapítására, hiszen éjszaka például mindenki szeretne nyugodtan aludni. Ilyenkor érdemes délután bevenni az utolsó adag hurutoldót, majd lefekvés előtt fél-egy órával a köhögéscsillapítót.

Kiegészítő gyógymódok

A hurutoldó szedésénél nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, erre minden esetben a készítmények betegtájékoztatója is figyelmeztet. A hatásukat csak így tudják megfelelően kifejteni, ezért fontos a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás: tea, víz, levesek, gyümölcslevek - ami ezek közül jólesik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A gyógyteák közül a hagymatea vagy kakukkfűtea ajánlható, köhögési ingert csökkentő mézzel édesítve. Az inhalálás, a párás levegő belélegzése is nyákoldó hatású. Erre a célra érdemes inkább fiziológiás sóoldatot párologtató készüléket használni. A házilag készített gyógynövényes-illóolajos forrázat veszélye, hogy a forró gőz belélegzése irritálja a nyálkahártyát, és forrázásos baleset is előfordulhat. Asztmásoknak, krupposoknak kifejezetten árt a meleg pára.

Mikor kell köhögéssel orvoshoz fordulni?

Ha egyéb tünet - 2-3 napnál tovább tartó láz, rossz közérzet, levertség, izom- vagy ízületi fájdalom, torok- fülfájás - is jelentkezik, akkor javasolt szakembert felkeresni. Mindenképp szükséges, ha a hurutos köhögés fokozódik, nehézlégzés, fulladásérzés, mellkasi fájdalom is társul hozzá, vagy a köpet színe megváltozik - véres vagy sárgás-zöldes árnyalatú lesz. Fontos tudni, ha a betegség megszűnt, a köptető szedése már felesleges, mert csak tovább fenntartja a köhögéses panaszt.

A 10 leghatásosabb gyógytea köhögés ellen - Természetes gyógyítók

A légúti betegségek tüneteit enyhíti néhány erős, gyógynövényből készült tea.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük