Tüdőbetegség is kialakulhat a helytelen párásítástól - Így lehet optimalizálni a páratartalmat
Szakértő beszél a lakás páratartalmának optimalizálásáról - az sem jó, ha túl száraz a levegő, de a túlpárásítás is veszélyes lehet.

száraz levegő télen
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a fűtési szezonban szárazabb a lakás levegője, jót tesz az egészségnek a párásítás. Azonban egyáltalán nem mindegy, mennyire lesz nedves a lakás levegője, hiszen túlpárásítás esetén penészgomba ütheti fel a fejét.

A hideg hónapokban a lakás páratartalma eltérően változik, mint a melegebb időszakokban. Egyrészről a rengeteg párát termelő teregetés is lakáson belül történik. Dr. Hídvégi Edit Phd tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondja, mikor segít a hideg és a meleg pára, illetve a túlzott párásítás veszélyeire is felhívja a figyelmet.

Honnan lehet tudni, hogy elég párás-e a levegő?

A levegő páratartalma páramérő készülékkel ellenőrizhető. Ezt lakásfelszerelési vagy barkácsboltokból is be lehet szerezni. Az ideális páratartalom 40-60% között mozog. Ha ennél alacsonyabb, vagyis túl száraz a levegő, akkor kellemetlen tünetek tapasztalhatóak.

szárazköhögés téli párásítás
Fotó: AndreyPopov / Getty Images Hungary

- A száraz levegő belélegzése az orrnyálkahártyát is kiszárítja. Torokszárazság, kaparó érzés jelentkezhet. Könnyebben meg lehet betegedni, ugyanis az orr és a légutak nyálkahártyája az egészséges állapotban is termelődő váladék hiányában nem tudja megakadályozni, hogy a kórokozók a szervezetbe bekerüljenek.

A túlzásba vitt párásítás következményei

Ha tehát száraz a levegő a lakásban, akkor érdemes párásítani. A frissen mosott ruhák teregetésével vagy párásító készülékkel is növelhető a levegő páratartalma. Vigyázni kell azonban, mert ha tartósan 60% feletti az érték, akkor kedvező feltételeket lehet teremteni az allergiás, asztmás tüneteket okozó és gyakori légúti betegségekre hajlamosító penészgomba és poratka számára is.

Hideg vagy meleg pára?

  • Párásításkor figyelni kell, hogy mivel teszi az ember. Egy forró kamillateás gőzöléstől egy pollenallergiás, asztmás beteg súlyos tüneteket produkálhat. 
  • Krupp esetén pedig szintén nagyon sokat lehet ártani, ha a beteget forró vizes gőznek teszik ki, ilyenkor ugyanis súlyosbodni fognak a tünetei. Nagyon gyors javulást lehet elérni azonban hideg párával, jó ötlet kivinni hűvös, téli levegőre betakarva, vagy az éjszaka ugatva köhögő gyermeket a nyitott a hűtőszekrény ajtó elé ültetni.
  • Az asztmásoknak viszont épp a hideg párával kell nagyon óvatosnak lenniük. Akár rohamot is provokálhat, ha a lakás melege után hirtelen a téli hideg levegőt lélegzik be.
száraz levegő asztmatikus roham
Fotó: PredragImages / Getty Images Hungary

A hőmérséklet is számít

A lakás páratartalma mellett a hőmérsékletre is ügyelni kell, ha nem szeretne az ember a meleg lakásból kilépve könnyen megfázni a hidegben. A hőfok azért is fontos, mert a magas páratartalom mellett a magas hőmérséklet, a túlfűtött lakások is kedvező feltételeket teremtenek az allergének számára.

- Az ideális nappali hőmérséklet 24 Celsius, éjszakára érdemes egy kicsit lejjebb venni a fűtést. 18-20 Celsius közötti értékekre javasoljuk beállítani a szoba hőmérsékletét alváshoz. Ha ennél melegebb van, a nyálkahártya könnyen kiszáradhat, ami szintén nem előnyös - mondta a doktornő.

A párától a penészig

A lakásban levegő be- és kilégzéskor is pára képződik. Emellett főzés, mosogatás, teregetés és fürdés közben is termelődik pára. Ha a szellőzés a lakásban nem megoldott, akkor a pára bent reked. Az ablakokon gyöngyöző vízcseppek jelennek meg, majd a hőhidak mentén - a a nyílászárók melletti területek, amik két nagyon különböző hőmérsékletű teret választanak el - megindul a penészesedés. Ez ellen gyakori szellőztetéssel vagy a nyílászárók cseréjével - beépített szellőzővel rendelkező nyílászárók - lehet védekezni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- A penész erős allergén, légúti allergiás, asztmás tüneteket is okozhat. Előfordulhat, hogy jelenlétére csak a légúti tünetek, gyakori betegségek, elhúzódó köhögés hívják fel a figyelmet, mivel a penész nemcsak a sarkokban, hanem eldugott helyeken - szekrények, falvédők, ágyak mögött, szobanövények földjén - is megjelenhet.

Akkor se edd meg, ha csak kis részük penészes - 8 étel, amit tilos így fogyasztanod

Hiába látod egy-egy élelmiszer pici csücskében a penészt, attól még a gombák láthatatlanul is beszőhették az adott ételt, így nem elég, ha csak a rossz résztől szabadulsz meg, sajnos esetenként ki kell dobni az egészet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük