Ha felüti a fejét, el is rohadhat tőle a növény: van megoldás a szürkepenész ellen
A botritisz vagy szürkepenész esetében a legfontosabb a megelőzés.

muskatli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A botritisz vagy más néven a szürkepenész egy gombás megbetegedés, mely a szabadtéri növényeken kifejezetten gyakori, de megtámadhatja a szobában tartott lágyszárúakat is, különösen veszélyes a ciklámenre, a fuksziára és a muskátlira.

Ez a penészgomba általában a már rothadásnak, elszáradásnak indult növényi részeket támadja meg, ezért a legkönnyebben a megfelelő tartással lehet védekezni ellene.

Hogyan előzhető meg, hogyan orvosolható a botritisz?

A penész szürke, vattaszerű pihéket alkot a leveleken, a szárakon, melyek bolygatásra nagy mennyiségű spórát eresztenek a levegőbe. Ez irritálhatja a légutakat, ezért is különösen fontos kezelni a beteg növényeket.

muskatli-metszes

Mivel a szürkepenész általában a leggyengébb részén, az elszáradásnak indult virágokon, sérült leveleken keresztül támadja meg a szobanövényeket, az elsődleges és legfontosabb, hogy a növénynek ezen részeit mindig azonnal távolítsd el. Nemcsak azok a virágok veszélyeztetettek, melyek száradásnak indultak, a túl kicsi cserépben tartott vagy egymáshoz túl közel ültetett növényekre is vigyázni kell, ezeknél ugyanis könnyen előfordulhat, hogy nem kapnak elegendő tápanyagot, és az egyik vagy a másik tő száradásnak indul, innen aztán könnyen megfertőzik egymást a virágok. 

A tavasz és az ősz különösen rizikós időszak, ilyenkor ugyanis nagyok a hőingadozások, nedves a levegő, és az emberek még ritkábban szellőztetnek, ezért ideális az idő a penészgombák szaporodásához. Napi pár perces szellőztetés elegendő lehet, hogy elkerüld, hogy a penész felüsse a fejét.

szurkepenesz
Fotó: flickr / Svetlana Lisova

Ha a penész már megjelent, a kezelése viszonylag egyszerű, de gyors beavatkozást igényel, mert, ha a virágtőt is eléri a botritisz, akkor már érdemesebb kidobni a növényt. A kezelés első és legfontosabb lépése eltávolítani, levágni a beteg részt, majd be kell permetezni a teljes növényt gombaölő szerrel, azonban a flakont érdemes figyelmesen elolvasni, mert nem mindegyik szer használható az összes növényen. Ezt a műveletet érdemes a szabad levegőn végezni, és utána kint hagyni a virágot megszáradni olyan helyen, ahol nem tűz rá direkt napfény.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kreatív függőkertek

Ha nincs otthon sok helyed, vagy kerted, ahol kedvedre ültethetsz, akkor sem kell lemondanod a zöld növények látványáról. Akár a saját faladon is kialakíthatsz miniatűr virágoskerteket, melyek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de az illatuk is csodás lesz.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük