Így tisztítsd a növények leveleit: télen különösen fontos
Üde, zöld lesz a szobanövény, ha rendszeresen tisztítod a leveleit.

noveny-apolas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Télen, amikor a nap kevesebb fényt ad, a növényeknek különösen nagy igényük van a figyelemre, hiszen ilyenkor a fényszint akár 50%-kal is csökkenhet az ablakok közelében. 

Mivel a növények a leveleiken keresztül hasznosítják a természetes fényt, ilyenkor kiemelten fontos a rendszeres portalanítás, legalább annyira, mint az ablakok tisztítása, hogy a lehető legtöbb nap érje a virágokat.

Portalanítás télen

Hogy milyen gyakran kell a szobanövényeket takarítani, az attól függ, mennyire poros a lakás. Minél könnyebben gyűlik fel otthonodban a por, annál sűrűbben kell portalanítani a leveleket. Úgy lehet a legkönnyebben megállapítani, mikor jött el egy kiadós tisztogatás ideje, hogy végighúzod az ujjadat a levél felületén, és, ha porosnak érzed, valamint annyi por gyűlt már össze rajta, hogy nem tudod lefújni a levélről, akkor ideje lemosni a növényt.

noveny-mosas

Mosáskor használj langymeleg vizet, hiszen a legtöbb szobanövény a trópusokról származik, ezért meleg esőhöz szokott. A hideg víz sokkolhatja a gyökereket. Az apróbb növényeket moshatod akár a zuhany alatt is, azután, ha lecsöpögtetted a leveleket, tedd őket napra. Ha a zuhany túl durva megoldás, tölts meg egy spricnit, és azzal vizezd be a leveleket.

A nagyobb növényeket nem kell bevinni a fürdőbe. Ezek levelét elég egy nedves törlőronggyal letisztogatni. Ilyenkor a másik kezeddel mindig támaszd alá a levél testét, nehogy megtörjön.

A kaktuszok és a szőrös levelű növények esetében nem szabad vizet használni. Azokon a növényeken, melyeknek a levele nem egyenletes felszínű, a legjobban a puha sörtéjű ecset működik. A tőtől a levél vége felé haladva finoman távolítsd el a port, vigyázva, hogy ne okozz kárt a virágban. A kaktuszoknál használj sűrített levegős spray-t, ez lefújja a port. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szívós növények a lakásban

Télen nemcsak a fényhiány, hanem a fűtött lakás melege is megviseli a növényeket, ezért érdemes olyan virágokat választani, melyek jól viselik a körülményeket, és jól érzik magukat ezekben a nehéz hónapokban is. 

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük