Ezek a kártevők télen sem pihennek: a szobanövényekről így irthatod ki őket
Sajnos a hideg idő nem jelenti azt, hogy a szobanövényeid biztonságban vannak: a kártevők télen is támadnak.

szobanövény növény (2)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden növénykedvelő próbálja a szobában biztonságban tudni szeme zöld fényeit. Azonban bizonyos kártevők fittyet hányva a hidegre, a legnagyobb fagyokban is pusztítanak. 

Ezek a rovarok a növényekkel együtt költöznek be a lakásba, és vígan át is telelnek, akár rajtuk vagy az ablak szigetelésréseiben meghúzódva.

A legártalmasabb téli kártevők

A kártékony rovarok által okozott kár nem feltétlenül télen jelentkezik: a jó idő beköszöntével a melegben sértetlenül áttelelt lárvák kikelnek, és teljes erőbedobással a növények pusztítására koncentrálnak. Ezért fontos, hogy, ha valaki az alábbi rovarokat észleli otthon, kíméletlenül szabaduljon meg tőlük, mivel minél több petét szórnak el, annál több érett rovar fogja dézsmálni és károsítani a zöldeket.

Poloska

Az őszi poloskainvázió mindenkiben mély nyomot hagyott: a túlszaporodott populáció egyre beljebb húzódott, mígnem a belváros minden zugát ellepték, és tulajdonképpen nincs rovarirtó, ami hatékonyan elbánna a hívatlan vendégekkel. Egy több héten át tartó súlyos, mínusz 20 fokos hőmérséklet talán visszaszorítaná a hihetetlen módon elterjedt, kellemetlen rovart, azonban petéi a mínusz 50 fokot is kibírják: tehát tavasszal újult erővel lepnék el az otthonokat a frissen kikelt egyedek.  

mezei-poloska

A poloskák a legnagyobb kárt a nyálukban található enzimekkel okozzák, ezek hatására ugyanis a növények egyes részei el is halhatnak. Vegyszeres védekezés helyett a manuális módszerekkel lehet megszabadulni a büdös rovaroktól, a kivehető és kidobható porzsákos porszívó például remek szolgálatot tesz. Aki humánusabban akar búcsút venni tőlük, célszerű gumikesztyűt húzni a gyűjtéshez, és zacskóban eltaposni őket, hogy a kellemetlen bűz, amit védekezésképp bocsátanak ki, ne rontsa a benti levegőt.

Tetvek

A tetűfélék közül mind a moly-, mind a pajzs-, mind a viaszos pajzstetvek előszeretettel töltik a hideg hónapokat szobanövényekkel közös légtérben. A fukszián jellegzetesen előforduló molytetű vagy liszteske az egyik legkeményebb dió védekezés szempontjából: a 3 milliméteres rovar ugyanis képes repülni. Szerencsére egy gyenge fagy is pusztító csapásként hat rá, ha azonban a növény nem fagyálló, a molytetű természetes ellenfele a repceolaj: permetezd naponta vele a beteg növényt.

A viaszos pajzstetvek a citrusfélék ősi ellenségei, de sajnos a mikulásvirág, egyes fikuszfajok, valamint több pálma és kaktusz is veszélyzónába tartozik. A pajzstetvek és a viaszos pajzstetvek ellen is hatékony megoldás, ha egy vajazókés tompa élével lekaparod az élősködőket, amiket elpusztítasz, továbbá a tápföld felső rétegétől is szabadulj meg: ugyanis itt fejlődnek a peték. A ricinusolaj és a széles spektrumú rovarirtó szerek a pajzstetvek visszatérését is akadályozzák. 

182128238

Katica

A harlekinkatica vagy keserűkatica nem azonos a gyerekek által különösen kedvelt hétpettyessel: ez a változat egy igencsak kártékony fajta. Balszerencsénkre az európai hideg számára sem jelent visszatartó erőt, ha a pusztításról van szó: Szibéria keleti részein is megtalálható. Habár elsősorban a szőlőre veszélyes, más bogyós, akár szobanövényeket is támadhat. 

Hatékony irtás 

Előfordulhat, hogy a természetes módszerek, mint a repceolaj vagy a fagyasztás, mit sem érnek: ez esetben kemikáliákat is bevethetsz, hogy megelőzd a visszafordíthatatlan károkozást. Alapszabály azonban, hogy elkülönített térben használd a rovarirtókat: így egész biztos, hogy nem veszélyezteted magad vagy a körülötted élőket az esetleges káros hatóanyagok belélegzésével. A hűvösebb hőmérsékletben a legtöbb kártevő lassabban szaporodik, így érdemes odafigyelni a szoba hőmérsékletére is, nem túlfűteni a lakást. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

A cikk az ajánló után folytatódik

Házi növényvédők

Vegyszerek nélkül is megvédheted a növényeket a kártevőktől néhány hasznos recepttel.

Ezt is szeretjük