6 szobanövény, ami megszűri a levegőt a lakásban: a NASA szakértői szerint
Nemcsak díszei a lakásnak, irodának, de frissebbé és kellemesebbé teszik a levegőt.

szobanoveny 6
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cserepes növényeknek megvan a maguk diszkrét bája, magyarán a puszta jelenlétükkel képesek otthonosabbá varázsolni bármilyen helyiséget, arról nem beszélve, hogy milyen nagyszerű dekorációként szolgálnak.

Ugyanakkor van más is, amiért megéri benépesíteni velük a lakást: még anno az 1980-as években, a NASA kutatói arra keresték a választ, hogy mely szobanövények tisztítják leginkább a levegőt, és milyen arányban szívják magukba, majd semlegesítik az egészségre ártalmas anyagokat.

Légtisztító szobanövények

A kísérlet során kiderült, hogy bizonyos növények hatékonyabbak másoknál a festékből és felületkezelő anyagokból, a penészből, a fűtés és a légkondicionálás következtében visszamaradt, allergiát okozó vegyületek - benzol, ammónia, xilén, formaldehid - kiszűrésében és semlegesítésében. Az alábbiakban részletezzük, melyek ezek.

A flamingóvirág impozáns, fehér vagy piros színű virágai azonnal magukra vonják a figyelmet: bár igényli a fényt - a hideget rosszul viseli -, nem szabad kitenni tűző napfénynek, mert könnyen megégnek a levelei. Ültetésnél ügyelj rá, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű, levegős legyen, illetve mindig enyhén nyirkos. Házi kedvencek és gyerekek mellé viszont nem ajánlott, mert mérgező.

A békeliliom igénytelen, minimális fényigényű, mégis igen szívós növény. Utóbbi tulajdonsága abban merül ki, hogy elég néhány naponta öntözni, túlöntözéssel ugyanis sokkal többet árthatsz neki. A vitorlavirágot szintén célszerű kisgyermektől, állattól elzárva tartani, mert mérgező anyagokat is tartalmaz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A botpálma nem igényel kiemelt törődést, ennek ellenére akár 1,5 méteresre is megnőhet. Leginkább a félárnyékos helyeket kedveli, és a hűvös levegőt is jól tűri. Mérsékelt vízigényű, ezért elég csak nedvesen tartani a földjét. Ha meleg szobába helyezik, permetezni kell a leveleit.

A sárkányfa, ismertebb nevén dracéna ugyancsak jól tűri a silány körülményeket, és, bár napfényes helyen fejlődik legjobban, sötétebb helyen is kibírja. Elég hetente egyszer megöntözni, kivéve a nyári hónapokban, akkor lehet kétszer is.

Anyósnyelv.
Anyósnyelv.

Az anyósnyelv kedvenc helye félárnyékos és kellemesen meleg. Más növénnyel ellentétben nem árt neki sem a huzat, sem a száraz levegő, a túlöntözésre ellenben érzékenyen reagál. Ha otthonod lakójának választod, mindenképp szeparáld el kisgyerektől, házi kedvencektől, mert levele és hajtása mérgező, vastag, hegyes végű levelei pedig sérülést okozhatnak.

A krizantém a napos vagy a félárnyékos helyet kedveli, illetve jót tesz neki, ha földje mindig enyhén nyirkos. Közvetlen napfénynek ugyanakkor ne tedd ki!

Könnyen szaporítható szobanövények

Ki ne szeretné megsokszorozni otthon a növények számát, de a kezdő kertészeket gyakran megijeszti a gyökereztetés és a szaporítás. Pedig nem okoz akkora nehézségeket, mint azt az ember gondolja, csak megfelelő növényekkel kell kezdeni.

Képek: Getty Images Hungary, Pixabay.

Ezt is szeretjük