Mitől penészes a virágföld? Mutatjuk az okokat, és hogy mit tehetsz ellene
Ezt jelenti, ha a virágföld penészesedni kezd a szobanövények alatt.

penesz-szobanovegy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha egy kis fehér elszíneződés jelenik meg a szobanövény földjének tetején, az ember könnyen megijed, pedig ilyenkor még nem feltétlenül van baj. Azonban ha a fehér elszíneződés bolyhos, és több helyen is megtalálható, akkor felütötte a fejét a penész a földben.

Az egyszerű fehér lerakódás teljesen ártalmatlan, a föld és az öntözővíz mész- és sótartalma csapódik csak ki ilyen formában. Ez nem jelent semmiféle fenyegetést. Ez a lerakodás csak a felszínen jelentkezik, így elég a föld felső rétegét eltávolítani, és friss virágfölddel pótolni. A penészgomba azonban egészen más lapra tartozik.

Mitől penészes egy virág?

A penész minden virágföldben megtalálható, aggódni viszont akkor kell, amikor a föld felszínén jelenik meg. Penészesedés több okból is kialakulhat, de a leggyakoribb felelős a túlöntözés. Ilyenkor ugyanis a magas nedvességtartalom miatt elszaporodhatnak a penészgombák, ráadásul a gyökerek sem tudnak így levegőzni, ezért akár el is rohadhatnak. Főleg jellemző ez a magas komposzttartalmú virágföldeknél.

penesz-talaj

A penészesedéshez az is hozzájárulhat, ha a lakás levegőjében penészspórák vannak. Ez főleg rosszul szellőző, párás levegőjű helyiségek esetében fordulhat elő, mint amilyen a legtöbb lakásban a fürdő vagy a konyha. A penész az emberi egészségre is káros, allergiás reakciót, köhögést válthat is. A növényt pedig, ha a gomba szálai leérnek a gyökerekig, meg is ölheti. Ezért különösen fontos idejében cselekedni.

A boltban kapható gombaölőszerek mellett van egy másik megoldás is, ami az esetek nagy részében segít: az átültetés. Ilyenkor ugyanis a gomba a talaj javát megfertőzi, a növénynek így friss termőföldbe kell kerülnie.

A műveletet érdemes szabad levegőn végezni. Óvatosan távolítsd el a virágföldet a gyökerekről, rázogasd addig, amíg tiszták nem lesznek, majd tisztítsd meg a cserepet is, nehogy az oldalán megtapadjanak a penészspórák. Ehhez használhatsz langyos, ecetes vizet. A növényt ezután ültesd vissza a friss földbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

A penész újbóli megjelenését úgy lehet a leghatékonyabban megelőzni, ha a virágföldet gyakrabban mozgatod, és odafigyelsz az öntözésre. Az is segíthet, ha gombaölő oldattal locsolod a talajt. Hasonló hatása van a citromlének is, ebből elég egy kiskanálnyi egy pohár vízbe, hogy megakadályozza a gombák megjelenését és elszaporodását.

Márciusi kerti teendők

Márciusban itt az ideje, hogy az ember elültesse az első zöldségeket a kertben. Az alábbi vetésnaptár összefoglalta, melyik finomságok elvetésének mikor jön el a pontos ideje.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük