Légúti betegség vagy egész más áll a háttérben? A nehézlégzés és a köhögés nem csak vírusfertőzésre utalnak

A köhögés és a nehézlégzés nem tűnnek komoly tüneteknek, pedig érdemes rájuk odafigyelni.

nehezlegzes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jelenlegi helyzet miatt sokan még jobban aggódnak az egészségükért, főleg ha légúti betegségben szenvednek, vagy gyanús tüneteket észlelnek magukon.

A fizikai terhelésre jelentkező fulladás, nehézlégzés kapcsán elsőként valamilyen légúti problémára gondolnak sokan. A tünetek hátterében azonban a hangszalagok rendellenes működése is állhat, melynek orvoslása eltérő típusú kezelést igényel. A paradox hangszalagműködésről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa ad felvilágosítást.

Stressz is kiválthatja a nehézlégzést

Kevésbé ismert és ritka kórkép a paradox hangszalagműködéssel járó megbetegedés, mely légzési nehézséggel járó tüneteket okozhat. A panaszokat a fizikai megerőltetés mellett stressz is kiválthatja, melyek következtében a hangszalagok megfeszülnek, összeszorulnak, és ilyen módon megnehezítik a normál légzést.

kohoges
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Egy korábbi, az Ohio State University Medical Center által végzett kutatásban megállapították, hogy a sportolók néhány százalékát érinti ez a típusú hangszalagmozgási rendellenesség. A kezeletlen elváltozás a teljesítményüket is negatívan befolyásolja. Élsportolók esetében a betegség diagnózisát nehezíti, hogy kiváló kondíciójuk sokszor kompenzálja a tüneteket, így az elváltozás akár hosszabb ideig is lappanghat.

Gyakran hiszik asztmának a tüneteket

A betegség megállapítását tovább bonyolítja, hogy a két betegség gyakran együtt van jelen: az asztmás betegek egy részénél a hangszalagok paradox mozgási rendellenessége is megfigyelhető, a betegek azonban többnyire csak az asztma tünetei ellen részesülnek kezelésben.

A panaszok nem csak az élsportolókat vagy rendszeresen edző hobbisportolókat érintik: a tünetek gyakran a hirtelen megkezdett fizikai aktivitás hatására jelentkeznek először.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Természetesen senkinek sem tanácsoljuk, hogy mondjon le a mozgásról, a szokatlan tüneteket azonban vegyük mindig komolyan. A testmozgás közben fellépő nehézlégzés és köhögés intő jel lehet - figyelmeztet dr. Holpert Valéria. Az ilyen panaszok hátterében az esetek többségében asztma áll. Ha azonban fény derül arra, hogy a tünetek létrejöttében a hangszalagok rendellenes mozgásának is szerepe van, a probléma műtéti úton, vagy beszédterápiás, illetve az élettani működések tudatos irányítását célzó foglalkozásokkal megszüntethető.

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre: tisztítják a tüdőt, könnyítik a légzést

Gyógyteákkal is enyhíthetők a légúti betegségek kínzó tünetei.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük