Tényleg hatásos a méz és a fokhagyma nátha és köhögés ellen? Megvan a kutatók válasza
A felső légúti fertőzések esetében a gyógyszerek helyett sokan inkább a természetes gyógymódok mellett teszik le a voksukat. Vajon jól teszik?

GettyImages-855237192
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűvösebb idő beköszöntével hagyományosan megérkezik a megfázás is. Köhögés, tüsszögés, orrfolyás - idén a járványhelyzet miatt még nagyobb kellemetlenséget okoznak, mint eddig.

Minden családban van néhány népi gyógymód, amire esküsznek a szülők, nagyszülők, és amit be lehet vetni a tünetek enyhítésére. A méz és a fokhagyma tipikusan ezek közé tartozik, a legbátrabbak még össze is keverik őket, biztos, ami biztos. Az ilyen praktikákban többek között az a jó, hogy nem kell egyből gyógyszerhez nyúlni. De vajon igazoltan segítenek a felső légúti megbetegedések orvoslásában, vagy csak az egyébként nem lebecsülendő placebohatás érvényesül?

Méz és fokhagyma, mint lehetséges megoldás

A kutatók időről időre megvizsgálják a különböző gyógymódok hatásfokát, górcső alá vették a rendkívül népszerűnek számító mézet és fokhagymát is. A felső légúti megbetegedések kellemetlen tünete a köhögés, amely nappal a feladataik elvégzésében, este pedig a pihentető alvásban akadályozza a betegeket - és a velük egy háztartásban élőket -, ezért aztán mindenki szeretne minél előbb megszabadulni tőle.

A méz folyékony arany, egyes megfigyelések szerint gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik. A kutatók, akik a hatékonyságáról kívántak meggyőződni, több korábbi tanulmányt vizsgáltak meg, amelyekben a mézet más kúrálási lehetőségekkel, illetve placebokészítményekkel vetették össze. Az eredmények alapvetően pozitívak, bár nem teljesen kielégítők, sok esetben például a mézet más összetevőkkel együtt adták a résztvevőknek.

GettyImages-149317564
Fotó: Diana Miller / Getty Images Hungary

Arra jutottak, hogy bár további kutatások szükségesek, kijelenthető, hogy a méz segít a felső légúti megbetegedések tüneteinek, különösen a köhögés sűrűségének és erősségének az enyhítésében, és használata talán lassíthatja az antibiotikum-rezisztencia gyors terjedését, nem beszélve arról, hogy egy természetes, elérhető és egyéves kor felett biztonságos alternatíva. Egy 2010-es, gyerekek éjszakai köhögésével foglalkozó kutatás megállapította, hogy a lefekvés előtt adott méz jobban segített a tünetek mérséklésében, mint két, gyakran adott köhögéscsillapító orvosság - Difenhidramin, Dextrometorfán -. 

Mi a helyzet a fokhagymával? A jellegzetes aromájú gyógy- és fűszernövényt nyersen és kapszulában is szívesen használják. A fokhagymáról szintén úgy gondolják, hogy allicintartalmának köszönhetően antibakteriális és antivirális hatással bír.

A cikk az ajánló után folytatódik

A légúti betegségek egyik leggyötrőbb tünete a fokozott nyákképződés miatt kialakuló hurutos köhögés, nehéz légzés, ami a jelenlegi időszakban különösen nagy odafigyelést és mielőbbi kezelést kíván.  Ebben nyújthat hatékony segítséget a Bébelle nyákoldó, köptető hatású balzsam, ami 100%-os tisztaságú, természetes alapanyagokból készült, és már egészen kisgyermekkortól használható.

Tudj meg róla még többet!

Promóció

Egy kutatás például kimutatta, hogy azon résztvevők körében, akik rendszeresen fogyasztották, kevesebb megfázás jelentkezett, mint azoknál, akik placebót kaptak.

Az antibiotikum-rezisztencia komoly probléma

A természetes gyógymódok, így a méz és a fokhagyma is többek között azért fontosak, mert az emberek általában a nátha, illetve az egyéb felső légúti fertőzések ellen alkalmazzák őket, amelyek a leggyakoribb megbetegedések közé tartoznak. A tünetek a tüsszögés, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, torokfájás, olykor hőemelkedés és láz. Az esetek túlnyomó többségében vírus - a megfázás esetében például leggyakrabban a rhinovírus - áll a háttérben, de másodlagos bakteriális felülfertőződés is megjelenhet. Szakértők szerint az ilyen jellegű betegségekre gyakran írnak fel antibiotikumot, ami hozzájárulhat a baktériumok ellenállóbbá válásához, az egyre komolyabb problémát jelentő antibiotikum-rezisztenciához. Az antibiotikum a baktériumok okozta megbetegedések ellen jelenthet megoldást.

GettyImages-135385322
Fotó: Paul Bradbury / Getty Images Hungary

A WHO állásfoglalása alapján jelenleg az antibiotikum-rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést az egészségügyre nézve világszerte. Nagyon fontos tehát az alternatív megoldások keresése.

Összességében tehát elmondható, hogy a természetes gyógymódokkal, köztük a mézzel és a fokhagymával kapcsolatban ugyan további kutatások szükségesek, ám a szakértők ajánlják őket, mint a megfázásra szedett orvosságok lehetséges alternatíváit. Segítségükkel az immunrendszer megerősíthető, felkészíthető a náthával és influenzával járó szezonra, ráadásul kellemetlen mellékhatásoktól sem kell félni.

A 10 leghatásosabb gyógytea influenza és köhögés ellen - Természetes gyógyítók

Néhány szupererős, vitaminban és nyomelemekben gazdag gyógynövényt érdemes még a megfázási szezon előtt beszerezni a házi patikába, és roborálási céllal fogyasztani, de akkor is nagy segítséget jelentenek, ha már utolérte az embert a nátha.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük