Tényleg hatásos a méz és a fokhagyma nátha és köhögés ellen? Megvan a kutatók válasza

A felső légúti fertőzések esetében a gyógyszerek helyett sokan inkább a természetes gyógymódok mellett teszik le a voksukat. Vajon jól teszik?

GettyImages-855237192
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hűvösebb idő beköszöntével hagyományosan megérkezik a megfázás is. Köhögés, tüsszögés, orrfolyás - idén a járványhelyzet miatt még nagyobb kellemetlenséget okoznak, mint eddig.

Minden családban van néhány népi gyógymód, amire esküsznek a szülők, nagyszülők, és amit be lehet vetni a tünetek enyhítésére. A méz és a fokhagyma tipikusan ezek közé tartozik, a legbátrabbak még össze is keverik őket, biztos, ami biztos. Az ilyen praktikákban többek között az a jó, hogy nem kell egyből gyógyszerhez nyúlni. De vajon igazoltan segítenek a felső légúti megbetegedések orvoslásában, vagy csak az egyébként nem lebecsülendő placebohatás érvényesül?

Méz és fokhagyma, mint lehetséges megoldás

A kutatók időről időre megvizsgálják a különböző gyógymódok hatásfokát, górcső alá vették a rendkívül népszerűnek számító mézet és fokhagymát is. A felső légúti megbetegedések kellemetlen tünete a köhögés, amely nappal a feladataik elvégzésében, este pedig a pihentető alvásban akadályozza a betegeket - és a velük egy háztartásban élőket -, ezért aztán mindenki szeretne minél előbb megszabadulni tőle.

A méz folyékony arany, egyes megfigyelések szerint gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik. A kutatók, akik a hatékonyságáról kívántak meggyőződni, több korábbi tanulmányt vizsgáltak meg, amelyekben a mézet más kúrálási lehetőségekkel, illetve placebokészítményekkel vetették össze. Az eredmények alapvetően pozitívak, bár nem teljesen kielégítők, sok esetben például a mézet más összetevőkkel együtt adták a résztvevőknek.

GettyImages-149317564
Fotó: Diana Miller / Getty Images Hungary

Arra jutottak, hogy bár további kutatások szükségesek, kijelenthető, hogy a méz segít a felső légúti megbetegedések tüneteinek, különösen a köhögés sűrűségének és erősségének az enyhítésében, és használata talán lassíthatja az antibiotikum-rezisztencia gyors terjedését, nem beszélve arról, hogy egy természetes, elérhető és egyéves kor felett biztonságos alternatíva. Egy 2010-es, gyerekek éjszakai köhögésével foglalkozó kutatás megállapította, hogy a lefekvés előtt adott méz jobban segített a tünetek mérséklésében, mint két, gyakran adott köhögéscsillapító orvosság - Difenhidramin, Dextrometorfán -. 

Mi a helyzet a fokhagymával? A jellegzetes aromájú gyógy- és fűszernövényt nyersen és kapszulában is szívesen használják. A fokhagymáról szintén úgy gondolják, hogy allicintartalmának köszönhetően antibakteriális és antivirális hatással bír.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy kutatás például kimutatta, hogy azon résztvevők körében, akik rendszeresen fogyasztották, kevesebb megfázás jelentkezett, mint azoknál, akik placebót kaptak.

Az antibiotikum-rezisztencia komoly probléma

A természetes gyógymódok, így a méz és a fokhagyma is többek között azért fontosak, mert az emberek általában a nátha, illetve az egyéb felső légúti fertőzések ellen alkalmazzák őket, amelyek a leggyakoribb megbetegedések közé tartoznak. A tünetek a tüsszögés, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, torokfájás, olykor hőemelkedés és láz. Az esetek túlnyomó többségében vírus - a megfázás esetében például leggyakrabban a rhinovírus - áll a háttérben, de másodlagos bakteriális felülfertőződés is megjelenhet. Szakértők szerint az ilyen jellegű betegségekre gyakran írnak fel antibiotikumot, ami hozzájárulhat a baktériumok ellenállóbbá válásához, az egyre komolyabb problémát jelentő antibiotikum-rezisztenciához. Az antibiotikum a baktériumok okozta megbetegedések ellen jelenthet megoldást.

GettyImages-135385322
Fotó: Paul Bradbury / Getty Images Hungary

A WHO állásfoglalása alapján jelenleg az antibiotikum-rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést az egészségügyre nézve világszerte. Nagyon fontos tehát az alternatív megoldások keresése.

Összességében tehát elmondható, hogy a természetes gyógymódokkal, köztük a mézzel és a fokhagymával kapcsolatban ugyan további kutatások szükségesek, ám a szakértők ajánlják őket, mint a megfázásra szedett orvosságok lehetséges alternatíváit. Segítségükkel az immunrendszer megerősíthető, felkészíthető a náthával és influenzával járó szezonra, ráadásul kellemetlen mellékhatásoktól sem kell félni.

A 10 leghatásosabb gyógytea influenza és köhögés ellen - Természetes gyógyítók

Néhány szupererős, vitaminban és nyomelemekben gazdag gyógynövényt érdemes még a megfázási szezon előtt beszerezni a házi patikába, és roborálási céllal fogyasztani, de akkor is nagy segítséget jelentenek, ha már utolérte az embert a nátha.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük