Mikor nem kell antibiotikum? A tünetekből tudhatod, hogy megfázás vagy influenza

Táblázattal mutatjuk a tüneteket, hogy könnyebben beazonosítható legyen a betegség.

megfázás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A megfázás és az influenza tünetei elég hasonlóak lehetnek, mégis meg lehet állapítani, hogy melyik betegségről van szó. A köhögés, torokfájás, fáradékonyság és tüsszögés mindkettőnél jelentkezhet, de másféleképpen.

Az első és legfontosabb különbség, hogy a megfázás egy enyhébb légúti megbetegedés. A Mayo Klinika cikke szerint, aki megfázott, gyengébbnek érezheti magát pár napig, de aki influenzás, az sokkal rosszabbul van napokon vagy heteken keresztül. Az influenza olyan komolyabb betegségeket is magával hozhat, mint a tüdőgyulladás.

A megfázás tünetei

A megfázás általában torokfájással kezdődik, mely egy-két nap alatt elmúlik. Orrfolyás és orrdugulás köhögéssel együtt is jelentkezhet a negyedik-ötödik napon. Felnőtteknél a megfázást általában nem kíséri láz, de enyhe hőemelkedés lehetséges. A gyerekek hajlamosak megfázás alatt is belázasodni, ennek ellenére megfázásnál sincs szükség antibiotikumra.

vér köhögés

Az első napokban az orrváladék vizesebb, átlátszó, mely később sűrűsödik, és sötétebb lesz, ami természetes, és nem feltétlenül jelez bakteriális fertőzést. A megfázást több százféle vírustörzs okozhatja, de a betegség általában egy hét alatt elmúlik. A tünetek az első három napban fertőzőek, ezért jobb otthon maradni és pihenni. Amennyiben a betegség egy hétnél tovább tart, valószínűleg nem vírus, hanem baktérium okozza, és akkor szükséges lehet az antibiotikum, ha az orvos úgy ítéli meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az influenza tünetei

Itt komolyabb tünetekről van szó, mint a megfázásnál, és hirtelen jelentkeznek: torokfájás, láz, fejfájás, izomfájdalom, orrdugulás, köhögés és fájdalom jelentkezhet a test több részén. A sertésinfluenzához gyakran társul hányás és hasmenés is. A legtöbb influenzás tünet kettő-öt nap alatt javulhat, de nem ritka, hogy a betegség egy vagy több hétre kiüti az áldozatát.

Az influenza egyik gyakori szövődménye a tüdőgyulladás, különösen gyerekek, idősek, szív- vagy tüdőbetegek esetében. Ha légszomjat, nehézlégzést tapasztalsz, szorít a mellkasod, fulladásérzésed van, arról mindenképp szólni kell az orvosnak! A visszatérő láz is jelezhet tüdőgyulladást.

Az alábbi táblázat segítségével könnyebben beazonosítható lesz, hogy megfázásról vagy influenzáról van-e szó. A kezeléssel kapcsolatban mindenképp érdemes a háziorvos véleményét kikérni, hiszen biztos diagnózist majd ő állít fel, és az alapján ajánl gyógyszert, esetleg antibiotikumot.

megfazas-vagy-influenza-tunetek

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Amikor a tünetek jelentkeztek, és az alábbiakat tapasztalod, fontos elmenni hozzá, illetve legalább felhívni az orvost:

Tartós láz - Ha a láz három napnál tovább tart, az bakteriális fertőzés jele is lehet, melyet orvosilag kezelni kell.

Fájdalmas nyelés - Bár maga a torokfájás is okozhat kellemetlen érzést nyeléskor, a komolyabb fájdalom torokgyulladást jelezhet, ami szintén orvosi kezelést igényel.

Tartós köhögés - Ha nem szűnik a köhögés két-három héten keresztül, akkor lehet, hogy hörghurutról van szó, amire az orvos antibiotikumot javasolhat. A nem szűnő köhögés jele lehet még orrmelléküreg-gyulladásnak vagy asztmának is.

Tartós orrdugulás, fejfájás - Amikor a megfázás vagy allergia miatt eldugul az orrjárat, az orrmelléküreg-gyulladást okozhat. Ha fájdalom jelentkezik a szem környékén és az arcban, és ehhez erős orrváladékozás - orrfújás - társul még egy hét után is, lehet, hogy bakteriális fertőzés okozza, nem pedig vírus. Ebben az esetben szintén szükség lehet antibiotikumra, de nem feltétlenül. Az orvos biztosan meg tudja állapítani.

Egyes esetekben azonnali orvosi ellátás kellhet. Felnőtteknél ezek a tünetek jeleznek krízist: komoly mellkasi fájdalom, erős és tartós fejfájás, megrövidült légzés, szédülés, zavartság, tartós hányás. Gyermekéknél sürgősségi ellátásra lehet szükség, ha a következőket tapasztalják: nehéz vagy felgyorsult légzés, kékes bőrszín, kevés folyadékfogyasztás, letargia és a normálistól eltérő viselkedés, extrém ingerlékenység vagy szorongás, addig javuló tünetek hirtelen rosszabbodása, láz kiütéssel.

megfázás

Megelőzés 

A megfázást és influenzát okozó vírusok az orr-, száj- és szemnyálkahártyán át jutnak a szervezetbe. Minden egyes alkalommal, amikor nem tiszta kézzel ezekhez a területekhez érsz, esélyt adsz a vírusos fertőzésnek. A rendszeres kézmosás - meleg vízzel, szappannal legalább húsz másodpercen át - segíthet a két betegség megelőzésben. Ősztől tavaszig különösen kell figyelni erre, ugyanis ekkor van influenzaszezon. Az influenza elleni védőoltás is a megelőzés része. Oltás után az antitestek szétterjednek a szervezetben, így védve meg azt a megfertőződéstől.

Ezt is szeretjük