Ennél jobb immunerősítőt nem találsz: így kell szedni a probiotikumot megelőzésre

Erősítsd meg a szervezeted jótékony baktériumokkal!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az immunrendszer optimális működésének egyik alappillére az egészséges bélflóra, amely a bélben található mikroorganizmusok hatékony működésén múlik. Ha a bélflóra bármilyen okból kifolyólag károsodik, a sérülékeny szervezet nem képes felvenni a harcot a kórokozó baktériumtörzsekkel. Egyes probiotikus baktériumtörzsek ebben nyújtanak segítséget.

A probiotikumoknak megannyi jótékony baktériumtörzse létezik. A legismertebbek ezek közül az egyes Lactobacillus-, Bifidobacterium- és Streptococcus-törzsek, amelyek a tejsavas erjedésben vesznek részt például joghurtok vagy savanyú káposzta készítése során, de ide tartoznak az élesztőgombák is. Ezek a mikroorganizmusok segítenek a tápanyagok lebontásában és a vitaminképzésben is, ezért különösen fontos, hogy egyensúlyukat megteremtsd.

Mikor ajánlott a probiotikumkúra?

Vannak olyan helyzetek, amikor a bélflóra egyensúlya felborul. Ezt okozhatja akár az egyoldalú étkezés, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, de akár egy megterhelő antibiotikumkúra is. Ez utóbbi esetben gyakran orvosi javaslatként is felmerül egy kiegészítő probiotikumkúra.

A probiotikus készítmények vény nélkül kaphatóak bármely patikában és gyógynövényszaküzletben, de hatásuk nagyban függ a tartalmazott baktériumtörzsektől, és egyes törzsek akár az antibiotikumok hatását is befolyásolhatják, ezért nem árt kikérni a háziorvos vagy gyógyszerész tanácsát, az alkalmazás céljához igazodva. Hasznos lehet betegséget követő felerősítésre, emésztési panaszok megszüntetésére vagy gombás fertőzések ellen is.

Probiotikum megelőzésre

A probiotikumok ugyanakkor nem csak akkor szedhetőek, amikor már nagy a baj, és a szervezet baktériumflórája teljesen felborult. Általánosan javasolt szedésük például vírusszezonban vagy a megpróbáltatásokkal teli időszakokban, így a téli hidegben is remekül javadra fordíthatod immunerősítő tulajdonságukat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A probiotikumok nagyon összetetten hatnak a szervezetben. Elsősorban a bélrendszerben lévő kórokozó baktériumtörzsek megtelepedését és növekedését akadályozzák a tápanyagok gyors feldolgozásával, illetve a falósejtek aktiválásával. Mindemellett támogatják az immunreakciókért felelős sejtek, a T-limfociták szaporodását is.

A probiotikum szedése

A probiotikus készítmények adagolása nagyban függ attól, hogy melyik baktériumtörzset tartalmazza, bár általánosságban csaknem mindegyikre igaz, hogy a túladagolás gyakorlatilag lehetetlen, hiszen a felesleges mennyiség távozik a szervezetből. Nincsenek káros mellékhatásai, hiszen a jelenlétük természetes az egészséges szervezetben.

A probiotikumok tabletta, por vagy folyadék formájában is megvásárolhatóak, ezek közül pedig javasolt a minél több baktériumtörzset tartalmazó készítményt választani. Ha megelőzésként szeretnéd alkalmazni, havonta legalább egy teljes héten át érdemes szedni, de ez szükség esetén akár hosszabb időtartamra is eltolható, hiszen a probiotikum nagy mennyiségben sem válik károssá. Az adagolás a készítmény tartalmától is függhet, ezért vedd figyelembe a betegtájékoztatót! A probiotikumok szedése étkezés közben javasolt.

Probiotikus hatású ételek

Bár a speciális készítmények jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák a probiotikus baktériumtörzseket, a kúra helyettesíthető vagy kiegészíthető élő kultúrát tartalmazó ételek fogyasztásával is. Kedvező hatású például a savanyú káposzta, a savanyított tejtermékek, mint például a kefir és az élőflórás joghurt, amelyet ezzel a recepttel akár házilag is elkészíthetsz.

A tejtermékekkel ugyanakkor vigyázz, ha a probiotikumkúrát antibiotikum szedése miatt kezded el, mivel azok jelentősen csökkenthetik a hatását: ilyenkor a gyógyszer bevételét követően legalább két órát javasolt várni a tejféleségekkel!

Ezt is szeretjük