Túlsúlyod van, és gyakran vagy beteg? Ezt a vizsgálatot kérd orvosodtól!
Olyan probléma is lappanghat mögötte, amire nem gondolnál.

nagykep?cikkid=167501&kep=faradt-no21-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tél beköszöntével egyre inkább előtérbe kerül a megfelelő D-vitamin-szint biztosításának szükségessége, ugyanis a vitamin csökkent mennyisége következtében a szervezet védekezőképessége romlik. Emellett a gyermekeknél csontfejlődési rendellenesség is kialakulhat.

Ráadásul kutatások szerint a D-vitamin hiánya megnöveli a mellrák kialakulásának kockázatát is. Hogy pontosan milyen esetekben érdemes ellenőriztetni a vitamin szintjét, arról dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusa beszélt.

A szénhidrátháztartás zavarát okozza

A D-vitamin valójában egy hormonszerű anyag, ami komoly befolyást gyakorol az szénhidrátháztartásra is. A ma már szinte népbetegségnek számító inzulinrezisztencia - IR -, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását bizonyítottan elősegíti a D-vitamin hiánya. Ha ezek fennállnak, érdemes meggyőződni szintjéről. Amennyiben igazolódik a hiány, fontos a mielőbbi vitaminpótlás, mert ez hozzájárulhat az értékek javulásához és az állapot romlásának elkerüléséhez.

Túlsúly esetén is gyanakodni lehet

A túlsúly rendszerint a nem megfelelő életmód következménye, ám kutatások szerint a D-vitamin hiánya szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy többet mutasson a mérleg nyelve. Ennek oka, hogy a vitamin segít a zsírégetésben, ráadásul csökkenti az éhségérzetet is.

A kutatások szerint a zsírsejteken D-vitamin-receptorok találhatóak. Ezek közlik a sejtekkel, hogy mi történjen a zsírral, égessék el, vagy inkább tárolják. Ha valaki nem képes leadni a súlyfeleslegéből, akkor érdemes vérvételre mennie. A D-vitamin hiánya gyakran társul inzulinrezisztenciával és diabétesszel, melyek az esetek többségében szintén túlsúllyal járnak.

Állandó betegségek fennállásakor

Sokan úgy gondolják, az immunrendszer támogatásához elegendő a megemelt C-vitamin-bevitel. Pedig a D-vitamin legalább olyan fontos a szervezet védekezőképességének erősítéséhez, mint az aszkorbinsav. A T-sejtek aktiválódásához megfelelő mennyiségű D-vitaminra van szükség. Ha valaki nem tud kikeveredni a folyamatos megfázásból, vagy állandóan visszaesik, lehetséges, hogy a D-vitamin-hiány is felelős ezért.

Depressziót is okozhat

A nyári napsütésben az emberek általában boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak, mint a borongós téli hónapokban. Ennek hátterében gyakran a D-vitamin hiánya húzódik meg, hiszen napsütés híján nem tud megfelelő mennyiségben termelődni. Holland tudósok szerint a depressziós embereknél gyakrabban áll fenn a hiányállapot, nem véletlenül kedvetlenebbek az ember télen. A szélsőséges fásultság és konstans rossz a hangulat miatt is érdemes vérvételre menni, és ellenőrizni a D-vitamin-szintet is.

Csontritkulás esetén

A csontok egészségéhez elengedhetetlen a kalcium megfelelő beépülése. Ezért sokat nyúlnak egy bizonyos kor után kalciumtartalmú étrend-kiegészítőkhöz. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy a kalcium hatása D-vitamin jelenléte nélkül romlik, ugyanis a vitaminnak nagy szerepe van a kalcium felszívódásában és beépülésében is.

A bevett mennyiségre nagyon oda kell figyelni. Zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint túl lehet adagolni, aminek súlyos következményei lehetnek. Éppen ezért még a vitaminkészítmények felhasználása előtt fontos, hogy vérvétel útján bizonyosodjon be a hiányállapot. Ezután szükséges szakemberrel konzultálni, hogy pontosan milyen dózisban szükséges pótolni a létfontosságú vitamint.

Ezt is szeretjük