A C-vitamin hiánybetegségei: sokkal több embert érint, mint elsőre hinnéd
A C-vitamin hiánya hosszú távon veszélyes lehet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Elvileg manapság az emberek nagy részének kielégítő a táplálkozása, és nem feltételezhető C-vitamin-hiány, valójában azonban  a probléma többeket érint, mint az elsőre nyilvánvaló lenne.

Bár a legsúlyosabb hiánybetegség, a skorbut valóban csak súlyos mértékű C-vitamin-hiány esetén jelentkezik, és szerencsére napjainkban már igen ritka, a kisebb hiánytünetekre, betegségekre is érdemes odafigyelni, hogy a komolyabb következmények elkerülhetőek legyenek.

A C-vitamin jellemző hiánytünetei, hiánybetegségei

Nagyjából 60 milligramm körül mozog a napi szükséges C-vitamin-bevitel, fontos azonban, hogy ez nem az ideális, pusztán csak a hiánybetegségek kialakulását megelőző mennyiség. Napi 60 milligrammnál kevesebb C-vitamin bevitele erősen növeli a kockázatát a szívbetegségek, illetve a látásproblémák, főként a szürkehályog kialakulásának.

Ha nem kielégítő a napi C-vitamin-bevitel, az emellett fog- és fogínyproblémákhoz is vezethet, vérzésekhez, gyulladásokhoz, duzzadt ínyhez.

A gyakori orrvérzés is a C-vitamin hiányának egyik tünete lehet. A kevésbé észrevehető, de figyelmeztető hiánytünetek közé tartozik a regenerálódási képesség gyengülése, például sebek esetén jelentősen lelassul a gyógyulás.

Hosszú távon a nem kielégítő C-vitamin-bevitel a rákos eredetű daganatok kialakulására is rásegíthet, illetve szerepe lehet az elhízásban és a depresszió megjelenésében is. Emellett nemcsak a közvetlen hiánytüneteket, hiánybetegségeket érdemes figyelembe venni: mivel a szervezet védekezőképességét gyengíti a csekély mennyiségű C-vitamin, a hiány hozzájárulhat a gyakori betegeskedéshez, fertőzések, vírusok elkapásához.

A C-vitamin legsúlyosabb hiánybetegsége a skorbut, ez 10 milligrammnál kevesebb napi bevitel esetén alakul ki. A változatos étkezésnek köszönhetően ez ma már szerencsére ritka. Fő tünetei a fogínyvérzés, a fogíny és a fogágy gyulladásai, sorvadása, a fogak meglazulása, mindez kiegészülve végtagfájdalommal és rendszeres orrvérzéssel.

A C-vitamin közvetett szerepe és hiányának hosszú távú hatásai a szervezetre

A felsorolt fizikai problémákon túl a C-vitamin hiánya a gyakori hangulatzavaroknak is okozója lehet, súlyosabb esetben szerepe lehet a depresszió kialakulásában. Csekély mennyiségű bevitelének tünete lehet a felgyorsult öregedés is, hiszen a C-vitamin fokozza az antioxidáns hatású, szépségvitaminnak is hívott E-vitamin működését. Ugyanez a helyzet a folsavval is, ami a szív-és érrendszer védelmében játszik szerepet. Hatékonyságát a C-vitamin azzal növeli, hogy megóvja az oxidációtól.

A C-vitamin a vashiányos állapotban is szerepet játszhat, mivel támogatja az ásványi anyag megfelelő felszívódását, így közvetetten a vashiány, illetve a vérszegénység a C-vitamin hiánybetegségének tekinthető.

Mi emeli meg a napi szükségletet?

Sokan azt gondolják, napi C-vitamin-bevitelük kielégítő, ám fontos tudni, hogy bizonyos mentális és fizikai állapotok szükségessé teszik a dózis növelését, úgy mint:

  • dohányzás,
  • terhesség,
  • stresszes életmód,
  • depresszió, hangulatzavarok.
Ezt is szeretjük