Kipihenni vagy kiizzadni kell a megfázást? Az egyik értelmetlen az orvosok szerint
Nem mindegy, hogy fekszed ki a betegséget, sőt, van, amit tilos csinálni!

megfazas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg a baktérium okozta fertőzések kezelhetők antibiotikummal, addig a vírusok okozta megfázással szemben ezek a készítmények hatástalanok. Mindkét esetben sokat segít azonban a betegség kipihenése. A betegség kiizzadása is elterjedt módszer, ám semmi sem bizonyítja, hogy valóban lenne hatása.

A legtöbben már biztos hallották azt, hogy a megfázást bizony, ki kell pihenni. Ez valóban így van, hiszen a vírusok ostromolta szervezet gyenge, ilyenkor maga is harcol. A Mayo Klinika összegyűjtötte a kezelési módokat, melyek valóban segíthetnek a szervezetnek gyorsabban legyőzni a betegséget, illetve azokat is, melyeket sokan fölöslegesen csinálnak. 

Miért kell kipihenni?

A súlyos megfázás kipihenése elsődleges fontosságú, hiszen a testnek ilyenkor minden energiáját a betegség legyőzésére kell fordítania. Ágyban kell maradni legalább pár napig, sokat aludni, időt adni a szervezetnek a gyógyulásra. Paplan alá bújva pihenni viszont nem az izzadás miatt kell, hanem azért, hogy a testnek ne kelljen fölösleges energiát fordítania saját melegen tartására, és minden erejét a vírusok legyőzésére használhassa.

influenza

Ennek ellenére persze a meleg takaró alatt bekövetkezhet az izzadás, ezért fontos a pihenés mellett a megfelelő folyadékpótlás. Ami pedig egyenesen tilos: sporttal izzadni betegség alatt, mivel ez nagyon megterhelő a szervezet számára. 

Visszaesés, szövődmények

Később, ahogy a szervezet egyre erősödik, jöhet a fokozatos terhelés. Ha a tünetek már elmúltak, jöhetnek a hosszabb séták. Sportolást, edzést csak akkor szabad újra elkezdeni, ha a tünetek elmúlása után a test már nem érződik fáradtnak és gyengének, különben a visszaesést kockáztatod.

A hirtelen stresszt - egyik napról a másikra újra munkába állni, amikor még tart a betegség - kerülni kell, ugyanis, ha nem pihened ki a megfázást, nem múlnak el a tünetek, és szövődmények alakulhatnak ki: orr-, homlok- vagy arcüreggyulladás, fülfájdalom, fülgyulladás. Ezért a pihenés mellett fontos kezelni, enyhíteni is a tüneteket, hogy mielőbb elmúljanak. Ha egy héten belül nem csillapodik a megfázás, orvoshoz kell menni a szövődmények elkerülése végett. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A tünetek enyhítése

Egy megfázás eltarthat egy-két hétig is attól függően, mennyi pihenéssel támogatja a beteg a szervezetét. Ilyenkor alapszabály, hogy a testet hidratálni kell, de erre nemcsak a tiszta víz és forró tea jó. Nagy segítség a tünetek enyhítésében a megemelt folyadékmennyiség, főleg, ha meleg italról van szó, mert nemcsak hidratál, de az orrdugulást is segíthet megelőzni, mivel növeli a nyálkaáramlást. A Mayo Klinika szerint a sok tiszta víz mellett fogyasztható meleg gyümölcslé, húsleves és forró, citromos-mézes víz is.  

A vény nélküli, gyógyszeres italporok is ide sorolhatók, ám ezeket mindig csak a leírás szerint szabad használni és adagolni. A Mayo Klinika szerint gyors gyógyulás nem várható tőlük, és megelőzésre sem jók, de a tünetek enyhítését tekintve hasznosak, mert csillapítják az orrdugulást, köhögést, fejfájást. Azt mindig fontos megnézni, hogy milyen gyógyszerekkel együtt nem javasolt az alkalmazásuk, és, hogy hány éves kortól adhatók. 

Ezt is szeretjük