Zsibbad a lábad éjszakánként? A nyugtalan láb szindróma az alvásminőséget is rontja
A nyugtalanláb-szindróma hátterében több kiváltó ok is állhat, szomnológus beszélt a leggyakoribbakról.

GettyImages-1097318292
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az éjszaka bizsergő láb kellemetlen érzés, ami az értékes alvásidőből vesz el. Előre nem tűnhet olyan veszélyes állapotnak, de kezeletlenül súlyos következményei lehetnek.

A felnőtt lakosság tizede tapasztalhatja meg a furcsa, égő, viszkető érzést esténként, éjszaka, de nem mindenki tudja, hogy ez maga a nyugtalanláb-szindróma. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus az okokról, tünetekről és kezelésről beszélt. 

Éjszaka alvászavart, nappal kimerültséget okoz a nyugtalanláb-szindróma

A nyugtalanláb-szindrómások maguk is nehezen tudják meghatározni azt a furcsa, bizsergő érzést, ami lefekvéskor vagy alvás közben megjelenik a lábszárukban. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a panaszok mögött betegség húzódhat, hiszen nem olyan egyértelmű a jelenség, mint a például a horkolás.

GettyImages-979922672
Fotó: sam thomas / Getty Images Hungary

A nyugtalanláb-szindróma kezelése szomnológus feladata. A legjellemzőbb tünet, hogy nyugalmi helyzetben a végtagokban, leggyakrabban a lábakban kellemetlen, furcsa érzés jelentkezik, ami a végtag megmozgatására megszűnik. A tünetek a reggeli időszakban általában nem jelentkeznek a tünetek, azonban a nap folyamán egyre gyakrabban megjelennek, és az esti, éjszakai órákban válnak legintenzívebbé. Mivel az érintett nem tud nyugodtan ülni, feküdni, már az esti pihenés, például a tévénézés is meghiúsulhat, gyakori és jellemző panasz az elalvási zavar, amikor forgolódik, „nem találja a helyét” az érintett. A nyugtalanláb-szindrómában emellett károsodik az alvás szerkezete, csökken a fiziológiás mélyalvás mennyisége, és előbb-utóbb állandósul az alvászavar.  

Mindezek következtében a napközbeni fáradtság, álmosság, a mindennapi teljesítőképesség, figyelem- és memóriazavar, koncentrálóképesség csökkenése tapasztalható. Amennyiben a probléma nappal is jelentkezik, különösen erős stresszt okozhat, hiszen az ilyen betegek nem tudnak hosszabb időn át nyugodtan ülni. Ennek akár az is lehet a következménye, hogy nem vállalnak hosszabb utazásokat, különösen repülőgéppel nem, ami akár a munkájukat is korlátozhatja. A mielőbbi felismerés és kezelés érdekében minden esetben neurológust, alvásspecialistát ajánlatos felkeresni, hiszen a tünetek megszüntetésével jelentős életminőség javulás érhető el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kik a veszélyeztetettek?

A nyugtalanláb-szindróma pontos kiváltó oka és létrejöttének mechanizmusa még nem ismert, de az eddigi megfigyelések, tapasztalatok útján meg lehet nevezni néhány tényezőt, amely növeli a gyakoriságot.

  • A szindróma egy része genetikai eredetű, generációkon keresztül öröklődik, gyakori a családi halmozódás.     
  • Sokszor jelenik meg vashiányos vérszegénység állapota alatt, ennek rendezése a tüneteket enyhíti. 
  • Nőknél a várandósság alatt jelentkezhet, és a szülés után többnyire meg is szűnik.
  • A másodlagosan kialakuló szindróma hátterében lehet még vesebetegség, Parkinson-kór, cukorbetegség, reumatológiai betegségek.

Hatékony kezelés csak a pontos diagnózisra épülhet

A nyugtalanláb-szindróma és az alvászavar kezelhető. A szindróma és az alvászavar megszüntetése felé vezető első teendő a pontos diagnózis felállítása. A beteg panaszainak pontos kikérdezése, a kísérőbetegségek ismerete, fizikális vizsgálat alapján nagy valószínűséggel felállítható a diagnózis, azonban gyakran van szükség alváslaboratóriumi kivizsgálásra, melynek során az alvás alatt jelentkező, a betegségre jellemző eltéréseket lehet regisztrálni.

GettyImages-1041955092
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

- Amennyiben másodlagos formáról van szó, az alapbetegség kezelése szükséges. Ha kimutatható, meg kell szüntetni a vashiányt, rendezni kell a cukorbetegséget, és ajánlatos lemondani a cigarettáról, az alkoholról és az élénkítőszerekről. A rendszeres testmozgás is hozzájárulhat a probléma csökkenéséhez és az alvás kiegyensúlyozottabbá válásához - ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus.

- Ha az életmódbeli változások és az alapbetegségek kezelése nem szünteti meg a panaszokat, speciális gyógyszeres terápiára van szükség. Ennek felírása és a betegség alakulásának rendszeres kontrollja szintén neurológus, szomnológus feladata. 

Miért nem játék, ha valaki mindig horkol?

A pihentető, kellően hosszú alvás nem pusztán kényelmi kérdés, de az egészségmegőrzés fontos feltétele is: az alvásminőség romlása a rövid távú kellemetlenségek mellett - fáradékonyság, álmosság, ingerlékenység - az elmúlt évek kutatásai szerint súlyos egészségügyi következményekkel is járhat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük