Zsibbad a lábad éjszakánként? A nyugtalan láb szindróma az alvásminőséget is rontja
A nyugtalanláb-szindróma hátterében több kiváltó ok is állhat, szomnológus beszélt a leggyakoribbakról.

GettyImages-1097318292
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az éjszaka bizsergő láb kellemetlen érzés, ami az értékes alvásidőből vesz el. Előre nem tűnhet olyan veszélyes állapotnak, de kezeletlenül súlyos következményei lehetnek.

A felnőtt lakosság tizede tapasztalhatja meg a furcsa, égő, viszkető érzést esténként, éjszaka, de nem mindenki tudja, hogy ez maga a nyugtalanláb-szindróma. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus az okokról, tünetekről és kezelésről beszélt. 

Éjszaka alvászavart, nappal kimerültséget okoz a nyugtalanláb-szindróma

A nyugtalanláb-szindrómások maguk is nehezen tudják meghatározni azt a furcsa, bizsergő érzést, ami lefekvéskor vagy alvás közben megjelenik a lábszárukban. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a panaszok mögött betegség húzódhat, hiszen nem olyan egyértelmű a jelenség, mint a például a horkolás.

GettyImages-979922672
Fotó: sam thomas / Getty Images Hungary

A nyugtalanláb-szindróma kezelése szomnológus feladata. A legjellemzőbb tünet, hogy nyugalmi helyzetben a végtagokban, leggyakrabban a lábakban kellemetlen, furcsa érzés jelentkezik, ami a végtag megmozgatására megszűnik. A tünetek a reggeli időszakban általában nem jelentkeznek a tünetek, azonban a nap folyamán egyre gyakrabban megjelennek, és az esti, éjszakai órákban válnak legintenzívebbé. Mivel az érintett nem tud nyugodtan ülni, feküdni, már az esti pihenés, például a tévénézés is meghiúsulhat, gyakori és jellemző panasz az elalvási zavar, amikor forgolódik, „nem találja a helyét” az érintett. A nyugtalanláb-szindrómában emellett károsodik az alvás szerkezete, csökken a fiziológiás mélyalvás mennyisége, és előbb-utóbb állandósul az alvászavar.  

Mindezek következtében a napközbeni fáradtság, álmosság, a mindennapi teljesítőképesség, figyelem- és memóriazavar, koncentrálóképesség csökkenése tapasztalható. Amennyiben a probléma nappal is jelentkezik, különösen erős stresszt okozhat, hiszen az ilyen betegek nem tudnak hosszabb időn át nyugodtan ülni. Ennek akár az is lehet a következménye, hogy nem vállalnak hosszabb utazásokat, különösen repülőgéppel nem, ami akár a munkájukat is korlátozhatja. A mielőbbi felismerés és kezelés érdekében minden esetben neurológust, alvásspecialistát ajánlatos felkeresni, hiszen a tünetek megszüntetésével jelentős életminőség javulás érhető el.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Kik a veszélyeztetettek?

A nyugtalanláb-szindróma pontos kiváltó oka és létrejöttének mechanizmusa még nem ismert, de az eddigi megfigyelések, tapasztalatok útján meg lehet nevezni néhány tényezőt, amely növeli a gyakoriságot.

  • A szindróma egy része genetikai eredetű, generációkon keresztül öröklődik, gyakori a családi halmozódás.     
  • Sokszor jelenik meg vashiányos vérszegénység állapota alatt, ennek rendezése a tüneteket enyhíti. 
  • Nőknél a várandósság alatt jelentkezhet, és a szülés után többnyire meg is szűnik.
  • A másodlagosan kialakuló szindróma hátterében lehet még vesebetegség, Parkinson-kór, cukorbetegség, reumatológiai betegségek.

Hatékony kezelés csak a pontos diagnózisra épülhet

A nyugtalanláb-szindróma és az alvászavar kezelhető. A szindróma és az alvászavar megszüntetése felé vezető első teendő a pontos diagnózis felállítása. A beteg panaszainak pontos kikérdezése, a kísérőbetegségek ismerete, fizikális vizsgálat alapján nagy valószínűséggel felállítható a diagnózis, azonban gyakran van szükség alváslaboratóriumi kivizsgálásra, melynek során az alvás alatt jelentkező, a betegségre jellemző eltéréseket lehet regisztrálni.

GettyImages-1041955092
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

- Amennyiben másodlagos formáról van szó, az alapbetegség kezelése szükséges. Ha kimutatható, meg kell szüntetni a vashiányt, rendezni kell a cukorbetegséget, és ajánlatos lemondani a cigarettáról, az alkoholról és az élénkítőszerekről. A rendszeres testmozgás is hozzájárulhat a probléma csökkenéséhez és az alvás kiegyensúlyozottabbá válásához - ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus.

- Ha az életmódbeli változások és az alapbetegségek kezelése nem szünteti meg a panaszokat, speciális gyógyszeres terápiára van szükség. Ennek felírása és a betegség alakulásának rendszeres kontrollja szintén neurológus, szomnológus feladata. 

Miért nem játék, ha valaki mindig horkol?

A pihentető, kellően hosszú alvás nem pusztán kényelmi kérdés, de az egészségmegőrzés fontos feltétele is: az alvásminőség romlása a rövid távú kellemetlenségek mellett - fáradékonyság, álmosság, ingerlékenység - az elmúlt évek kutatásai szerint súlyos egészségügyi következményekkel is járhat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük