6 stresszcsökkentő módszer, ami segít a demens beteg ápolásánál: jótékonyan hatnak a lelki világára

Alzheimer-kór és demencia alatt is stresszes helyzeteket élhetnek meg a betegek, amiket a hozzátartozó tud feloldani bennük.

GettyImages-88622024
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A demenciával élő szerettünkről történő személyes gondoskodás időnként sok stresszel jár - ám azt sem árt elfelejteni, hogy ezek a szituációk számukra is ugyanolyan megterhelőek. Könnyebb és kiegyensúlyozottabb lesz a kapcsolatunk, ha egyrészt mi magunk is megtanuljuk kezelni a feszült helyzeteket, és ebben támogatjuk a demenciával élő beteget is. 

Mivel mindenkinél más és más megoldás a legcélravezetőbb, ezért előre készüljünk fel, hogy több megoldást is ki kell próbálni, mielőtt megtaláljuk azt, ami a legjobban működik szerettünk esetében - jelent meg a felejtek.hu oldalán.

A mozgás haszna

A testmozgás mind a demenciával élőknek, mind a róluk személyes gondoskodást nyújtóknak hatalmas segítséget jelent a stressz csökkentésében. Legyen szó akár egy kellemes sétáról, táncról vagy ülésben végzett tornagyakorlatokról, a fizikai aktivitás hatékonyan enyhíti az olyan nehéz viselkedéseket, mint az agresszió, elkóborlás, valamint alvási nehézségek. Ha az időjárás nem teszi lehetővé a szabadban tett sétát, legrosszabb esetben még mindig elmehetünk egy bevásárlóközpontba, hiszen ott is lehet sétálni a folyosókon.

GettyImages-489270063
Fotó: JamesBrey / Getty Images Hungary

Az egyszerű, mindennapi tevékenységekkel abban is segíthetjük demenciával élő hozzátartozónkat, hogy régebbi életével kapcsolatba kerüljön. Ha például mindig is szeretett főzni, bevonhatjuk ezekbe a feladatokba - akár csak a zöldségek megmosása erejéig is. Általánosságban is igen szerencsés, ha minél több napi teendőben vesz részt szerettünk, hiszen ettől sikerélményre tesz szert, ami javítja a hangulatot és az önértékelést is.

Az emlékek felidézése

A múlt felidézése is segíthet megnyugtatni egy demenciában érintett személyt. Tegyünk fel általános kérdéseket a régmúltból, hogy minél szélesebb körből tudja mozgósítani emlékeit.

A zene

Kellemes, nyugtató zenével is támogathatjuk a hangulat lecsendesítését. A zeneterápia nem csupán stresszhelyzetekben jön jól, hanem az étkezések és fürdés idején is egyszerűbbé teszi mindkettejük számára a folyamatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

A beszélgetés

A társas ingerek továbbra is fontosak a demenciával élő személy életében, ám elképzelhető, hogy ezek módján némiképp változtatnunk kell. A nagy, hangos összejövetelek könnyen összezavarhatják az idős beteget, ám a négyszemközt töltött idő például a család különböző tagjaival már sokkal komfortosabb megoldás lehet.

Háziállatok

A háziállatok is nonverbális megnyugtató jelenlétet nyújtanak. Egy jól nevelt, kedves kutya vagy macska simogatása hatékonyan járul hozzá az agresszív viselkedések lecsendesítéséhez. 

Minőségi idő

A legfontosabb tényező a demenciával élő személyek stresszcsökkentésében ugyanakkor az Ön és a beteg közt kialakult kapcsolat. Hagyjunk arra időt és alkalmat, hogy a feszült mindennapokban is megálljunk kicsit, igazán ráhangolódjunk a másikra, és kapcsolódjunk hozzá. Ez szinte azonnal segít a hangulat javításában és a stressz csökkentésében.

GettyImages-152989527
Fotó: Creatista / Getty Images Hungary

Még ha szerettünk már nem is kommunikál verbálisan, akkor is igen lényeges, hogy nyugodt pillanatainkban teljesen rá figyeljünk. Ilyenkor iktassunk ki minden zavaró tényezőt, mint például a tévét vagy telefont, vegyünk fel szemkontaktust, ha lehetséges, vegyük kézbe hozzátartozónk kezét, vagy simítsuk meg arcát, és nyugodt, megnyugtató hangon beszéljünk. Ezek a bensőséges pillanatok mindkettejük hangulatát javítják, és hozzájárulnak a jóllétükhöz.

Segítenek megelőzni a demenciát: 10 étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Bár a betegség kialakulásának pontos okait még kutatják, azonban a szellemi frissesség megőrzésében egyes életmódbeli tényezők is sokat segítenek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük