Meddig normális az éjszakai nyálfolyás? Súlyos okok is állhatnak a háttérben

Kevés kellemetlenebb dolog van, mint arra ébredni, hogy nyirkos a párnád.

Nyálfolyás éjszaka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyál normális esetben a szájüregen belül marad, de mindenkivel előfordult már, hogy úgy ébredt, hogy nedves a párnája. Van, akivel rendszeresen megtörténik.

Szerencsére a kellemetlen jelenség hátterében álló okok megszüntetésével orvosolható a probléma: felesleges halogatni, és várni, amíg magától elmúlik.

Normális jelenség

Alvás közben az arc izmai ellazulnak, a nyelési reflex pedig tulajdonképpen kikapcsol. A nyál azonban továbbra is termelődik, így lassan kiszivároghat a résnyire nyitott szájon. A nagy mennyiségű, felesleges nyálképzést legtöbb esetben egyszerű orrdugulás okozza, ami miatt nyitott szájjal alszik valaki, de a régóta fennálló légúti panaszok esetén érdemes felkeresni a fül-orr-gégészetet: előfordulhat, hogy valamilyen fertőzés vagy kórokozó miatt akadályozott az orron való lélegzetvétel, de egy ferde orrsövény vagy akár orrpolip is állhat a háttérben.

arcüreg fül-orr-gégészet (2)

Komolyabb agyi zavarok esetén, például stroke-os betegeknél természetes, hogy az idegrendszer károsodása miatt a nyáladzás gyakoribb és erőteljesebb, mint az egészséges egyéneknél. De nemcsak belül kell keresni a hibát: az alvópóz vagy a párna magassága is előidézheti, hogy a normálisnál több nyál távozik a szájból éjjel. A hason alvás is oka a sűrűbb és nagyobb mennyiségű nyáladzásnak, de a nagyon lapos párna miatt is előfordulhat, hogy csatakos az ágynemű ébredéskor. A túlsúly szintén vezethet nyálfolyáshoz, de bizonyos gyógyszerek, különösen egyes antibiotikumok mellékhatásaként is jelentkezhet extra nedvtermelés a nyálmirigyekben.

Mennyi a normális?

A naponta termelődő átlagos, normál nyálmennyiség körülbelül fél liter. Éjszaka ennél kevesebb termelődik, mindössze pár deciliter, tehát ha a huzatból csavarni lehet a nedvességet reggel, előfordulhat, hogy probléma van. Próbáld ki, önts 2-3 deciliter vizet a párnádra, és nézd meg, mekkora foltot hagy. Ehhez körülbelül tudod viszonyítani, hogy több, vagy kevesebb nyál távozik -e a szádból éjjelente.

A probléma következményei

Az okozott kellemetlenségeken kívül az éjszakai nyáladzás veszélyes következménye lehet az alvás közbeni légzéskimaradás. Általában a horkolás és a nyálfolyás kettőse okozza, de az egyik tényező fennállása feltételezi a másik jelenlétét is. A légzéskimaradások megzavarják az alvás ritmusát, a kialvatlanság pedig számos krónikus betegség melegágya.

A nyálfolyás kezelése

Az okok kezelésével egyszerűen megszüntethető a probléma, a legtöbb esetben nincs szükség gyógyszerre és orvosi beavatkozásra sem. Az orrdugulás megszüntetése a patikában kapható spray-ken kívül hagyományos módszerekkel, például illóolajos gőzöléssel is hatékonyan orvosolható. A leghatékonyabb az eukaliptusz, a borsmenta és a mentol használata, ezeket akár forró fürdővízbe csepegtetve vagy egy fazék fölé hajolva, gőzöléssel is alkalmazhatod. Az alvópóz megváltoztatásával és egy magasított párnával elérhető, hogy a nyál a szájban maradjon – ha viszont nagyon nagy mennyiségű nyál termelődik, érdemes orvoshoz fordulni, nem pedig a háton alvást erőltetni, ugyanis szélsőséges esetben a légutakba került nedv fulladáshoz is vezethet.

haton-alvas

A testsúly normalizálásával nemcsak számos más betegség rizikója csökkentő, de az alvás is pozitívan befolyásolható vele. Léteznek különböző eszközök, amik a száj zárva tartásáért felelnek, azonban feltétlenül konzultálni kell orvossal, mielőtt az interneten vásárolt csodakütyükkel próbálkozol. Az elkerülhetetlen műtétek, például anatómiai eltérések miatti beavatkozások szükségessége egyes esetekben vitathatatlan: az életminőség javítása érdekében hallgatni kell az orvosokra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Alvászavart okozó ételek

Sok embernél nem csupán az alvás közben jelentkeznek problémák: épphogy az elalvással van gondjuk. Ha nem tudsz álomba merülni, akár a vacsorádban is lehet a hiba.

Alvászavart okoz, pedig sokan eszik vacsorára: 10 dolog, amitől nem bírsz elaludni

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük