Betegségek, amik növelik a stroke kockázatát: ez az ultrahangos vizsgálat életet menthet
A nyaki verőerek vizsgálatával súlyos betegségeket lehet megelőzni.

nyaki erek vizsgálata
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A carotisultrahang egy biztonságos, fájdalommentes eljárás, amelynek segítségével feltérképezhető a nyaki verőerek állapota.

A carotis a nyak két oldalán található verőér, mely vért szállít a szívből a fej felé. Két ágra oszlik, az egyik ág az agy jelentős részét, a másik ág az arc képleteit látja el vérrel. Hogy mikor van szükség az erek ultrahangos vizsgálatára, és az hogyan zajlik, azt dr. Horváth Ilonától, az Ultrahangközpont radiológusától tudtuk meg.

A carotis szűkülete

A vizsgálatra akkor van szükség, amikor felvetődik a carotis artériák szűkülete, például magas vérnyomás esetén, ami megnöveli a stroke kialakulásának kockázatát - éppen ezért fontos a mielőbbi diagnózis, hogy meg lehessen tenni a preventív lépéseket.

GettyImages-188121484

A szűkületet úgynevezett plakkok okozzák, melyek többnyire zsírból, koleszterinből, kalciumból és más anyagokból állnak. Az ultrahangra mindenképp szükség van TIA-s esemény, illetve stroke után, valamint, megmagyarázhatatlan szédülés, egyensúlyzavar esetén, valamint, ha olyan betegség van jelen, amely növeli a stroke kockázatát.

Ilyenek a következők:

  • Magas vérnyomás.
  • Cukorbetegség.
  • Magas koleszterinszint.
  • Családi kórtörténetben stroke vagy szívbetegség.
  • Kóros hang a carotis lefutásának megfelelően, amelyet kezelőorvosa sztetoszkóppal észlelt.
  • Koszorúér-betegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vizsgálat során pontos képet kapunk az erek lefutásáról, az erek falának szerkezetéről, a rajtuk lévő plakk szerkezetéről és méretéről, valamint az általuk okozott szűkület mértékéről. A vér áramlását színkódolt technikával tudjuk ábrázolni, melynek segítségével az egyébként alig látható, zsíros plakkok is felderíthetők, hiszen a felrakódásoknak megfelelően szín nem jelenik meg a color képen. A szűkület mértékének meghatározását a pulzusdoppler-technika is segíti, melynek során az áramlási sebességet és a görbe alakját figyeljük.

A nyaki erek szűkülete sokáig tünetmentes! A rizikócsoportba tartozó páciensek szűrése azért nagyon fontos, mert az időben történő beavatkozás az elzáródás okozta súlyos betegség kialakulását megelőzi.

A vizsgálat során nem csak a carotis, hanem a vertebralis, az agy hátsó területeit ellátó artériák, valamint a karokat ellátó fő artériák állapotát is megítéljük.

GettyImages-481684913

Hogy zajlik a vizsgálat?

Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa elmondta, a vizsgálat nem igényel semmilyen előkészületet, teljes egészében fájdalommentes és biztonságos, tehát káros sugárzástól mentes. Az ultrahangos készülék fejét a nyaki erek mentén mozgatva a monitoron látható a vizsgált terület. A carotisultrahang körülbelül 15-20 percet vesz igénybe, az eredményt rögtön kézhez kapja a páciens.

A tüdőt és szívet terhelő súlyos betegség alig észrevehető jelei

A magas vérnyomást néma gyilkosnak tartják, tünetei eleinte észrevehetetlenek - a pulmonális artériás hipertónia pedig szinte láthatatlan.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük