Trombózisgyanú esetén is segít a vénás ultrahang: ezekkel a tünetekkel javasolt a vizsgálat

A trombózis feltérképezésének szerves része az ultrahangos vizsgálat, aminek menetéről radiológus szakorvos számolt be részletesen.

trombózis láb
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mélyvénás trombózis diagnosztikájában igen fontos szerepe van az ultrahangos vizsgálatnak, melynek során látható a vérrög, az, hogy mely területet zárt el, és milyen mértékben.

A vizsgálat azonban nemcsak a diagnózis felállításához szükséges, hanem az utánkövetésben is lényeges. Dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa az alsó végtagok vénás ultrahangjáról beszélt.

Egészséges erek

Az erek vizsgálatában nagy jelentősége van az ultrahangos ellenőrzésnek, mellyel mind az artériák, mind a vénák állapota jól megfigyelhető. Normál, egészséges esetben az erek fala rugalmas, nincs rajta vagy a rétegei között meszesedés, lumenük szabad, plakkoktól, thrombusoktól, vérrögöktől mentes, a vér áramlási sebessége normális.

GettyImages-1078217402

A mély- és felületes vénákban számos billentyű található, melyek normális esetben megakadályozzák a vér visszaáramlását. Amennyiben valamilyen probléma adódik, az igen változatos tünetekben nyilvánulhat meg, attól függően, hogy a test mely részén keletkezik a zavar, és az milyen fajtájú, mértékű. Meglehet, hogy a beteg észre sem veszi a problémát, ám súlyos esetben hirtelen életveszélyes állapot is bekövetkezhet.

Alsó végtagi vénák vizsgálata

Az alsó végtagi vénák vizsgálata több okból szükséges lehet: mélyvénás trombózis diagnosztizálása céljából, utánkövetés gyanánt, visszértágulatok esetén, a vénabillentyűk ellenőrzése miatt, felületes erek gyulladása esetén. Ha a családban előfordult visszeresség, még a tünetek jelentkezése előtt felfedezhet az ultrahang olyan eltéréseket, mint az elégtelenül záródó billentyűk, melyek ismerete fontos lehet megelőzés szempontjából.

Milyen tüneteknél érdemes a vizsgálaton részt venni?

  • Mélyvénás trombózis gyanújakor, amikor fájdalom, livid elszíneződés, az alsó végtag körfogatának növekedése, feszülő érzés jelentkezik.
  • Gyulladás, bőrpír és fájdalom jelentkezik egy-egy adott ér mentén.
  • Visszértágulatok esetén, tervezett műtét előtt is.
  • Nehézlábérzés esetén.
  • Lábszárfekély esetén.

Ha valaki mélyvénás trombózis tüneteit érzi, azonnal forduljon orvoshoz! Ha a color duplex ultrahangvizsgálat igazolja az akut trombózis tényét, a radiológus azonnal kórházi kezelést javasol, hiszen az embóliaveszély miatt ez életveszélyes állapot. Érdemes tudni, hogy trombózis esetén az utánkövetésben is fontos szerepe van a vénás ultrahangnak, ugyanis ekkor megállapítható, hogy a kezelés hatására milyen mértékben szabadult fel, rekanalizálódott a korábban elzárt véna, szervült-e a vérrög, milyen mértékben károsodtak a vénabillentyűk. Mindezek ismerete fontos a további kezelés megállapításához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alsó végtagon nem csak mélyvénás trombózis okozhat panaszokat. Előfordulhat a felszíni vénák kitágulása, kanyargóssá válása, visszértágulat, gyulladása, trombózisa, valamint hosszan tartó keringési elégtelenség esetén lábszárfekély is. A visszértágulat igen gyakori állapot, mely táptalajául szolgálhat trombózisnak és fekélynek is, így célszerű komolyan venni, nem csupán esztétikai hibaként tekinteni rá. Ultrahangos vizsgálattal megállapítható a visszértágulat oka, súlyossága, kiterjedése, és ellenőrizhetők a vénabillentyűk. Visszérműtét előtti kivizsgálás lényeges része ezek ellenőrzése - mondja dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa.

Hogy néz ki a vénás erek vizsgálata?

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, valamint nem jár sugárterheléssel, így várandósoknál is elvégezhető. A vizsgálat legalább 30 percet vesz igénybe, melynek során a panaszos végtagot a combtőtől a bokáig áttekintjük, szükség esetén (visszértágulat vizsgálatakor) álló helyzetben is. Minden elváltozást dokumentálunk, a páciens pedig azonnali írásos és képi eredményre, leletre számíthat.

Fontos megemlíteni, hogy jóval ritkábban, de kialakulhat a felső végtagi vénákban is trombózis, ami hasonlóan jól vizsgálható ultrahanggal.

A végtagi artériák állapotáról is képet nyerhetünk ultrahangvizsgálattal. Láthatók a fali meszesedések, szűkületek, elzáródások.

8 étel, ami kipucolja az érrendszert, védi a szívet

Bizonyos táplálékok fogyasztása segítheti a prevenciót, mérsékelheti a szívbetegség kialakulásának esélyét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük