A Covid okoz gyakran trombózist, nem az oltás: a szakorvos szerint a véralvadási zavarral élőket megmentheti a vakcina
Egyeseknél némely Covid-oltás után trombózis tünetei jelentkeztek, de a szakértő szerint ez a jelenség nem úgy függ össze, mint azt sokan hinnék.

vérrög trombózis covid
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közelmúltban több olyan eset is napvilágot látott, amikor a koronavírus elleni vakcina beadása után nem sokkal mélyvénás trombózis/tüdőembólia alakult ki.

Vajon valóban kell tartani az oltástól? A kérdésre prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája, klinikai farmakológus ad választ.

A Covid-19 fertőzés trombózist okozhat

A koronavírus már több mint egy éve életünk része, mely több szövődményt is okozhat. Bár a leggyakrabban tüdőgyulladáshoz vezet, ám nem ritka, amikor trombózist, tüdőembóliát generál.

GettyImages-1296572610

Ennek oka a heves gyulladásos reakció, a sok fekvés, dehidratáltság, valamint legsúlyosabb esetben a vírusszepszis miatt kialakuló DIC, ami egy olyan állapot, amikor egyszerre áll fenn vérzékenység és fokozott vérrögképződés. Éppen ezért ma már elfogadottá vált a profilaktikus véralvadásgátló terápia megelőzés gyanánt, valamint erősen ajánlott a fokozott trombózisrizikóval rendelkezők oltása.

Trombózis Covid-vakcina után

Sajnos több olyan eset is napvilágot látott, amikor a Covid-19 elleni vakcina beadása után nem sokkal trombózis, illetve tüdőembólia alakult ki, így több országban fel is függesztették bizonyos vakcinák használatát. Így jogos a félelem, főleg azok körében, akik eleve hajlamosabbak a trombózisra. Hiszen egyik oldalról tartanak a koronavírus-fertőzés okozta vérrögöktől, a másik oldalról pedig az oltás okozta trombózistól és tüdőembóliától. Azonban a Covid-fertőzés okozta alvadás sokkal, de sokkal nagyobb mértékű és jelentősebb. Általánosságban elmondható, hogy minden védőoltás jobb, mint a betegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mit mond a szakértő?

Elméletileg nem valószínű, hogy közvetlen védőoltástól legyen thromboembólia, de az igenis lehet, hogy az érintettek már nagyjából két napja a covidosak voltak, még a védőoltás előtt. Tudjuk, hogy a koronavírus-fertőzés aktiválja az alvadási rendszert, így lehetett ez egy szerencsétlen együttállás is.

- Valóban, a brit-svéd készítmény részletesebb vizsgálatakor két alvadási zavar lehetőségére derült fény. Az egyik a vérlemezkeszám csökkenés, a másik az alvadás esetleges aktiválódása - de ez utóbbi igen ritka. Bár én nem félek tőle, de maximum elővigyázatosságként azt javasolnám a brit-svéd oltást kapó embereknek (nem a betegek), hogy az oltás után 2-3 nappal nézessenek egy D-Dimer-szintet, és ha magas, akkor kapjanak profilaktikus LMWH-t - mondja prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája, klinikai farmakológus.

GettyImages-1231718337

Hozzátette, hogy véleménye szerint a trombofíliás betegeknél, akik Covid-fertőzés esetén sokkal hajlamosabbak trombózisra, életkorra való tekintet nélkül már a fiataloknak is mielőbb meg kellene kapniuk a védőoltást. Az LMWH alkalmazásakor pedig az első két hétben kötelező (lenne) a vérlemezkeszám ellenőrzése, ezt minden guideline előírja, csak itthon nem csinálják, és akkor rögtön kiderülne a szer egyik lehetséges mellékhatása, a heparinindukált vagy gyógyszerindukált thrombocytopenia.

8 étel, ami kipucolja az érrendszert, védi a szívet

Néhány általános szempontot már a megelőzés miatt is ajánlott megszívlelni, például a nátriumbevitel csökkentése, valamint bizonyos táplálékok fogyasztása segítheti a prevenciót, mérsékelheti a szívbetegség kialakulásának esélyét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük