A Covid okoz gyakran trombózist, nem az oltás: a szakorvos szerint a véralvadási zavarral élőket megmentheti a vakcina

Egyeseknél némely Covid-oltás után trombózis tünetei jelentkeztek, de a szakértő szerint ez a jelenség nem úgy függ össze, mint azt sokan hinnék.

vérrög trombózis covid

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A közelmúltban több olyan eset is napvilágot látott, amikor a koronavírus elleni vakcina beadása után nem sokkal mélyvénás trombózis/tüdőembólia alakult ki.

Vajon valóban kell tartani az oltástól? A kérdésre prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája, klinikai farmakológus ad választ.

A Covid-19 fertőzés trombózist okozhat

A koronavírus már több mint egy éve életünk része, mely több szövődményt is okozhat. Bár a leggyakrabban tüdőgyulladáshoz vezet, ám nem ritka, amikor trombózist, tüdőembóliát generál.

GettyImages-1296572610

Ennek oka a heves gyulladásos reakció, a sok fekvés, dehidratáltság, valamint legsúlyosabb esetben a vírusszepszis miatt kialakuló DIC, ami egy olyan állapot, amikor egyszerre áll fenn vérzékenység és fokozott vérrögképződés. Éppen ezért ma már elfogadottá vált a profilaktikus véralvadásgátló terápia megelőzés gyanánt, valamint erősen ajánlott a fokozott trombózisrizikóval rendelkezők oltása.

Trombózis Covid-vakcina után

Sajnos több olyan eset is napvilágot látott, amikor a Covid-19 elleni vakcina beadása után nem sokkal trombózis, illetve tüdőembólia alakult ki, így több országban fel is függesztették bizonyos vakcinák használatát. Így jogos a félelem, főleg azok körében, akik eleve hajlamosabbak a trombózisra. Hiszen egyik oldalról tartanak a koronavírus-fertőzés okozta vérrögöktől, a másik oldalról pedig az oltás okozta trombózistól és tüdőembóliától. Azonban a Covid-fertőzés okozta alvadás sokkal, de sokkal nagyobb mértékű és jelentősebb. Általánosságban elmondható, hogy minden védőoltás jobb, mint a betegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit mond a szakértő?

Elméletileg nem valószínű, hogy közvetlen védőoltástól legyen thromboembólia, de az igenis lehet, hogy az érintettek már nagyjából két napja a covidosak voltak, még a védőoltás előtt. Tudjuk, hogy a koronavírus-fertőzés aktiválja az alvadási rendszert, így lehetett ez egy szerencsétlen együttállás is.

- Valóban, a brit-svéd készítmény részletesebb vizsgálatakor két alvadási zavar lehetőségére derült fény. Az egyik a vérlemezkeszám csökkenés, a másik az alvadás esetleges aktiválódása - de ez utóbbi igen ritka. Bár én nem félek tőle, de maximum elővigyázatosságként azt javasolnám a brit-svéd oltást kapó embereknek (nem a betegek), hogy az oltás után 2-3 nappal nézessenek egy D-Dimer-szintet, és ha magas, akkor kapjanak profilaktikus LMWH-t - mondja prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája, klinikai farmakológus.

GettyImages-1231718337

Hozzátette, hogy véleménye szerint a trombofíliás betegeknél, akik Covid-fertőzés esetén sokkal hajlamosabbak trombózisra, életkorra való tekintet nélkül már a fiataloknak is mielőbb meg kellene kapniuk a védőoltást. Az LMWH alkalmazásakor pedig az első két hétben kötelező (lenne) a vérlemezkeszám ellenőrzése, ezt minden guideline előírja, csak itthon nem csinálják, és akkor rögtön kiderülne a szer egyik lehetséges mellékhatása, a heparinindukált vagy gyógyszerindukált thrombocytopenia.

8 étel, ami kipucolja az érrendszert, védi a szívet

Néhány általános szempontot már a megelőzés miatt is ajánlott megszívlelni, például a nátriumbevitel csökkentése, valamint bizonyos táplálékok fogyasztása segítheti a prevenciót, mérsékelheti a szívbetegség kialakulásának esélyét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük