Az érszűkület korai diagnózisa életet menthet: így jelez a boka-kar index
Az érszűkületet még otthon is diagnosztizálhatja magán a páciens, mielőtt felkeresné az orvost.

fájós láb
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhanyagolt érszűkület következményei igen súlyosak lehetnek, elég, ha csak a stroke-ra vagy az infarktusra gondolunk.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa arra figyelmeztet, hogy a tünetek miatt maguk a betegek is felismerhetik, és számos orvosi diagnosztikai módszer, így a boka-kar index is jelezheti a betegséget. 

Az érszűkület mint „kirakatbetegség”

- Az érszűkületet sokszor kirakatbetegségnek is hívják, ugyanis az egyik fő tünete, hogy a vádliban éles fájdalom jelentkezik, amely miatt a betegnek gyakran meg kell állnia, mintegy kirakatot nézegetni. Vagyis a gyaloglás egyfajta diagnosztikai módszer is, ugyanis abból, hogy hány méterenként kell megállnia az érszűkületes betegnek, az orvosok következtetéseket tudnak levonni - ismerteti dr. Vaskó Péter.

vér

A fájdalommentes gyaloglás hossza - érszűkület esetén - meglepően állandó érték, amelyet a betegek meglehetősen pontosan észlelnek is. Kezelés és életmódváltás nélkül azonban e távolság fokozatosan csökken, végül fellép az úgynevezett nyugalmi fájdalom - tájékoztat dr. Vaskó Péter.

Szerencsére több műszeres diagnosztikai lehetőség is áll a páciens rendelkezésére.

Így jelzi a boka-kar index, ha baj van

A boka-kar indexet - doppler-indexet - meghatározó készülékkel a bokán mért vérnyomás értéke elosztódik a karon mért értékkel, aminek normál esetben 1-nek kell lenni. Ha ez a hányados 0,8 alá esik, érszűkületről beszélünk. Ugyanígy az sem jó, ha túl magas az alsó érték, és a hányados 1,2 fölött van, hiszen ez meszes erekre utalhat. A speciális készülék a két érték közti különbség megbízható meghatározásához szükséges automata, a két karon és a két bokán egyidejűleg végzett mérésre is lehetőséget ad - így a kardiovaszkuláris kockázat ellenőrzésének fontos eszköze. 

Az arteriográfos módszer 40 felett fontos 

Az arteriográfos módszer alkalmas lehet korai stádiumban, esetleg tünetmentes betegnél is a kezdődő folyamat kimutatására. Magyarországon ez még nem napi gyakorlat, holott ez a szűrővizsgálat nagyon hasznos lenne a negyven éves kor felett különböző rizikófaktorokkal rendelkező személyeknek, hiszen a megelőzés éppen ebben a fázisban lenne a legfontosabb. 

Akár ultrahang során is kiderülhet
Akár ultrahang során is kiderülhet

Egyéb vizsgálatok, melyek kimutathatják a problémát

Számos más vizsgálat során is fény derülhet az érszűkületre, például egy hasi vagy mellkasröntgen is kimutathat egy meszesebb aortát. A hasi ultrahangvizsgálatok is láthatóvá tehetik a nagy hasi aorta szűkületét, tágulatát, vagyis aneurysmát. 

Az esetlegesen szükséges műtét előtt azonban mindenképpen szükséges lehet az érfestés nevű eljárás is, amelynek eredménye befolyásolja a műtét típusát, nagyságát, utókezelését, rehabilitációját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezekkel a rizikófaktorokkal érdemes orvoshoz fordulni

Egyes problémák jelentkezésekor nem halogatható tovább a kivizsgálás. Ezek az alábbiak: 

  •  jellemző panaszok megléte, például csökkenő járástávolság,
  • magas vérnyomás,
  • magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint,
  • dohányzás,
  • tartós és kezeletlen stressz,
  • magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek családi halmozódása,
  • változókor megjelenése a hölgyeknél,
  • túlsúly vagy elhízás.

Még a fenti problémák jelentkezése előtt, már bizonyos rizikófaktorok esetén is mindenképpen érdemes évente részt venni a szűrésen!

Magyar termálvizek, melyek segítenek az érrendszeri betegségeken

Hazánk gyógyvizei híresen hatékonyak, és ez igaz a szív- és érrendszeri betegségekre is. Ugyanakkor többek közt a nőgyógyászati problémákra is kifejezetten jótékony hatással vannak.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük