Miért alakulnak ki csomók a nyakon? Nem csak pajzsmirigygöb okozhatja

A nyakon lévő csomók hátterében több betegség, állapot is állhat, endokrinológus szakorvos beszélt a tünetekről.

nyaki csomó nyitó
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyak bőréből vagy a nyakon elhelyezkedő képletekből, szervekből kiinduló csomók esetén első gondolatként jogosan merül fel, hogy nem rákos betegségről van-e szó.

Dr. Egyed-Fekete Ágnes, az Endokrinközpont endokrinológia és anyagcsere-betegségek szakorvosa szerint ugyan leggyakrabban egy megnagyobbodott nyirokcsomóról van szó, de fontos, hogy gyakorlott orvos is lássa.

Mikor aggódjak? Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni?

A nyakon tapintott elváltozás túlnyomó többsége nem rosszindulatú, főleg gyermekek és fiatal felnőttek esetében. A nyakon véletlenszerűen tapintható csomó leggyakrabban egy megnagyobbodott nyirokcsomó, egy a szervezet immunrendszeréhez tartozó több mint száz nyaki nyirokcsomóból, amely felső légúti fertőzés, fog-, torok- és mandulagyulladásban a fertőzésre adott normális válaszként nőtt meg. 

5 pajzsmirigy csomó
Fotó: AlexRaths / Getty Images Hungary

A puha tapintatú, egyedülálló, jól elmozdítható nyaki csomók, amelyek megjelenésük után rövid időn belül el is tűnnek, általában jóindulatúak. Amennyiben vörös udvarral, bőrpírral, fájdalommal, esetleg lázzal társuló csomó jelentkezik, fertőzés merül fel, antibiotikus kezelés válhat szükségessé. Tovább vizsgálandó a nyakon tapintott csomó, ha kemény tapintatú, kötött, idővel nem tűnik el, esetleg növekedést mutat.

Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

 • Akaratlan fogyás,
 • tartós, három héten túli rekedtség,
 • éjszakai verejtékezés,
 • nyelési nehézség,
 • légzési nehézség,
 • indokolatlan fáradékonyság.
4 pajzsmirigy nyelés
Fotó: apomares / Getty Images Hungary

Mi okozhat nyakon tapintható csomókat?

A nyak bőréből vagy a nyakon elhelyezkedő bármely képletből, szervből indulhat ki csomóként tapintható elváltozás.

 • Pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy-göbök,
 • nyálmirigy-betegségek,
 • bőrből kiinduló elváltozások,
 • fejlődési maradvány,
 • kötőszövetből, vérerekből, idegekből kiinduló jó- és rosszindulatú daganatok,
 • nyirokcsomóból kiinduló vagy azokat érintő rosszindulatú daganatok.

Mi történik az első orvosi vizsgálat során?

A gyakorlott orvos fizikális vizsgálat alkalmával a csomó tapintása során az esetek nagy részében megállapíthatja, hogy megnagyobbodott nyirokcsomóról van szó, és nincs szükség további vizsgálatra.

3 pajzsmirigy
Fotó: Bsip/uig / Getty Images Hungary

Az elváltozás kiindulási helyétől függően javasolt további endokrinológus, fül-orr- gégész, szájsebész, bőrgyógyász vagy ultrahangos szakorvosi vizsgálat.

Mi a teendő pajzsmirigygöb észlelése esetén?

- A pajzsmirigygöbök igen gyakori, ismeretlen okból létrejövő elváltozások, hatvanéves korra az emberek körülbelül 50%-ában megtalálhatók. A göbök kialakulásáért leggyakrabban a pajzsmirigy-alulműködést okozó autoimmun pajzsmirigygyulladás vagy a jódhiány tehető felelőssé. A véletlenszerűen felfedezett göbök 90%-a jóindulatú, nem rákos elfajulással járó elváltozás. Ilyenek a kolloidtartalmú strúmagöbök és ciszták. A göbök csupán 10%-a rosszindulatú - magyarázza dr. Egyed Fekete Ágnes, az Endokrinközpont endokrinológia és anyagcsere-betegségek szakorvosa.

Ki veszélyeztetett pajzsmirigyrák szempontjából?

1975 óta megháromszorozódott a pajzsmirigyrákos betegek száma, hiszen míg negyven évvel ezelőtt 100 000 ember közül 4,9-et érintett a betegség, addig ma 14,3 személy szembesül vele. Az előfordulási szám növekedésében az egyre javuló diagnosztikai eljárások is szerepet játszhatnak.

2 pajzsmirigy rák
Fotó: Dr_Microbe / Getty Images Hungary

1970-2012-ig a pajzsmirigyrák miatti halálozás Közép-Amerika és Ázsia mellett Közép-Európában volt a legmagasabb. A földrajzi elhelyezkedés a jódellátottságot meghatározó tényezőként szerepel. Jódhiányos területeken gyakrabban fordulnak elő jóindulatú pajzsmirigybetegségek és pajzsmirigygöbök, amelyek a pajzsmirigyrákra hajlamosítanak. A másik jelentős hajlamosító faktor a gyermek- és ifjúkorban az embert ért ionizáló sugárzás. Nukleáris robbanásokmint az 1986-os csernobili és a 2011-es fukushimai katasztrófa, és a fej-nyaki régiót ért röntgensugár-kezelés után is megfigyelhető a pajzsmirigyrákos megbetegedések emelkedése.

Milyen tüneteket észlelhetek?

A pajzsmirigy göbös elváltozásaival leggyakrabban más okból elvégzett képalkotó vizsgálat alkalmával, véletlen mellékleletként találkozhatunk. A legtöbb pajzsmirigygöb ugyanis nem okoz tüneteket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A páciens leginkább tükörbe nézés, sminkelés, borotválkozás vagy ing gombolása alkalmával észlelheti első alkalommal a nyakon elöl, az ádámcsutka két oldalán elhelyezkedő pajzsmirigyben a csomót. Ritkán fájdalommal, nyelési vagy légzési nehézséggel, rekedtséggel társul, illetve pajzsmirigy-túlműködést is okozhat.

Pontos diagnózis, egyszerű vizsgálatok

A diagnózis első lépése a páciens tüneteinek részletes kikérdezése, fizikális vizsgálata és a laboratóriumi vizsgálatok. A szerv aktuális működését a vérből meghatározható, az agyalapi mirigy által termelt TSH, illetve a pajzsmirigyhormonok szintje mutatja. Az adatok értékelését célszerű endokrinológusra bízni. Nyaki csomó esetén fontos az endokrinológiai vizsgálat és a pajzsmirigyultrahang.

- A pontos diagnózishoz elengedhetetlen az ultrahangvizsgálat. Az endokrinológiai szakorvosi vizsgálattal egy ülésben is elvégezhető nyaki lágyrész UH-vizsgálat során a pajzsmirigylebenyek, göbök mérete, szerkezete, erezettsége, valamint a nyakon lévő egyéb lágyrészképletek, nyaki nyirokcsomók is jellemezhetők. Az ultrahangvizsgálathoz nem szükséges semmiféle előkészület, a betegnek csupán a nyakát kell szabaddá tennie. A nyak bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be, és ráhelyezzük a vizsgálófejet a nyakra. Ezt mozgatva képet alkotunk, képernyőn kimerevítjük, nagyíthatjuk, és lemérjük az ott látott képletek méreteit - ismerteti dr. Egyed-Fekete Ágnes, az Endokrinközpont endokrinológus szakorvosa, szonográfusa.

1 pajzsmirigy ultrahang
Fotó: porpeller / Getty Images Hungary

- A gyanús, rosszindulatú elváltozásra jellemző tulajdonságokkal rendelkező göbök esetén vékonytű-biopszia elvégzését javasoljuk. Ezzel a tűszúrással járó módszerrel eldönthető, hogy a felfedezett elváltozás jó- vagy rosszindulatúságra utaló sejteket tartalmaz-e. Az érvényben lévő irányelveknek megfelelően döntünk a páciens további szükséges követéséről vagy kezelési módjáról. Biztos diagnózist a műtét során eltávolított szervrészlet szövettani feldolgozása adhat.

9 gyógytea, ami a pajzsmirigynek is jót tesz

A következő teák mindegyike elérhető a bioboltokban, gyógynövény-szaküzletekben, gyógyszertárakban, illetve online webshopokban, néhányuk pedig még a drogériákban is beszerezhető. 

9 gyógytea, ami a pajzsmirigynek is jót tesz: az orvosi kezelés mellett is fogyaszthatók

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük