Pajzsmirigyzavart jelezhet a folyamatos izzadás is - Jelentéktelennek látszó tünetek, amik komoly bajra utalnak

A pajzsmirigy-alulműködés és -túlműködés egymásnak teljesen ellentétes tünetegyüttessel mutatkoznak meg.

pajzsmirigyzavar nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fáradékonyság, lelassult anyagcsere, hajhullás vagy éppen szapora pulzus, ingerlékenység - olyan általános tünetek, amelyek miatt nem feltétlenül gondolunk a pajzsmirigy betegségeire.

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológusa szerint érdemes ismerni azokat a jeleket, amelyek esetén pajzsmirigy-alulműködésre vagy -túlműködésre gyanakodhatunk, és amelyeket távkonzultáció során is tisztázhatunk a szakorvossal.  

A pajzsmirigy kicsi, de jelentős szerv

A pajzsmirigy helytelen működése minden alapvető életfolyamatra, és ezáltal az egész szervezetre kihat. Ez a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigy jód és fehérje felhasználásával kétféle hormont termel.

Mennyiségüket az agyalapi mirigy pajzsmirigyserkentő hormonján, a TSH hormonon keresztül szabályozza. Ezek a hormonok felelnek a szervezet anyagcsere-bioenergia folyamatainak megfelelő működésért, a fehérjeszintézisért, szabályozzák a testhőmérsékletet, az oxigénfogyasztást, a magzat idegrendszeri fejlődését, csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért, és nagymértékben meghatározzák a lelkiállapotot is. Akad bőven ok komolyan venni a pajzsmirigy jelzéseit.

Tünetek, amelyek pajzsmirigy-alulműködésre utalhatnak

A pajzsmirigyhormon szintje gyakran csak kismértékben tér el a normálistól, ilyenkor a tünetek sem olyan feltűnőek. Egy kis fáradékonyságnak, koncentrációs zavarnak nem tulajdonítunk nagy jelentőséget. Komolyabb esetekben azonban az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is, érdektelenség alakulhat ki, csökkenhet a teherbíró képesség, ami könnyen összetéveszthető a depresszióval. Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, az arc felpuffad, a haj ritkává és szárazzá válik, gyakran hullik is, csökkent a libidó. Ilyenkor a bőr hideg, száraz, sápadt és durva. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki.

Az alulműködés, vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése, melynek hátterében állhat gyulladás, jódhiány, pajzsmirigyműtét, röntgensugárzás vagy akár gyógyszerek is. Pánikra azonban semmi ok, ez a probléma nagyon jól kezelhető hormonpótlással.

Tünetek, amelyek pajzsmirigy-túlműködésre utalhatnak

Ha a pajzsmirigy a kelleténél több hormont termel, akkor beszélünk túlműködésről. Ennek oka lehet a túl sok jódbevitel, a pajzsmirigy jóindulatú, sok hormont termelő daganata, mérgezés, fertőzés vagy az agyalapi mirigy túlzott TSH-termelése. Leggyakoribb formája a Basedow-kór, amely egy főleg nőket érintő autoimmun betegség, és a pajzsmirigy megnagyobbodásával, valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár. Látványos tünete a szem kidülledése, az izmok duzzadása, amelyet kettős látás is kísérhet. Túlműködésre adhat gyanút az is, ha gyorsul a mozgás, a beszéd és gondolkodás, ha szapora a pulzus, ingerlékenység és álmatlanság esetén, ha jó étvágy mellett fogyás vagy hasmenés következik be, illetve izzadság és csökkent melegtűrés fennállásakor.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A túl sok pajzsmirigyhormon férfiaknál csökkenti a spermaképződést. A diagnózis felállítása után, amelyhez nem elég csupán a TSH-meghatározás és az ultrahang, gyógyszeres kezelés, izotópos terápia, súlyosabb esetben műtét jöhet szóba. 

Az endokrinológus távkonzultációban is segíthet

- Van néhány olyan életszakasz, amikor jellemzőbbek a pajzsmirigy működési zavarai, ilyen a serdülőkor, a terhesség és a változókor - ezen nyilván nem lehet változtatni. Veszélyeztető tényező még az immunrendszer normális működését aláaknázó hajszolt, mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, és sajnos az aktuális járványhelyzetben szinte elkerülhetetlen stressz, szorongás is - hangsúlyozza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológusa. - Éppen ezért, aki úgy érzi, hogy a tünetei összessége akár pajzsmirigy-alulműködésre vagy -túlműködésre utalhat, jól teszi, ha él a távkonzultáció lehetőségével, így biztonságosan, online vagy telefonon egyeztethet szakorvossal.

- A távkonzultáció során hatékonyan feltárják a pajzsmirigy működési zavarát előidéző oki tényezőket. Ennek eredményeként pedig szükség esetén akár még a járvány ideje alatt is megkezdődhet a kezelés. 

Így jelzi a bőröd, ha pajzsmirigybetegséged van: a legtöbbről nem gondolnád

A pajzsmirigy zavarai kapcsán a legtöbbet a fáradtságról, a testsúly- és hangulatingadozásról lehet hallani, attól függően, hogy a mirigy alul- vagy éppen túlműködik, pedig idővel a probléma kívülről is láthatóvá válik.  

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük