Alattomos tünetek mögé bújhat a pajzsmirigybetegség - A pontos diagnózishoz nem csak vérvizsgálatra van szükség

A pajzsmirigyzavar szerteágazó tünetekkel rendelkezik, diagnosztizálásához laborvizsgálatok mellett az ultrahang is fontos eszköz.

pajzsmirigy ultrahang nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigy. Az általa termelt hormonok a szervezet anyagcsere-folyamatait szabályozzák.

Pajzsmirigybetegség gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigyultrahang a legfontosabb diagnosztikai eszköz.  Dr. Egyed-Fekete Ágnes , az  Endokrinközpont  endokrinológia és anyagcsere-betegségek szakorvosa az ultrahang-diagnosztika jelentőségéről beszélt. 

Hízás? Hajhullás? Fáradtság? Nem sikerül teherbe esni? 

A pajzsmirigy optimális működésének felborulása szerteágazó tüneteket okozhat: hízás, fogyás, rossz közérzet, állandó fáradtság, idegesség, álmatlanság, éjszakai izzadás. Mindez negatívan befolyásolja a beteg teljesítőképességét, munkavégzését, hangulatát.

Számos népbetegség hátterében is sok esetben a pajzsmirigy működészavara áll. Szívritmuszavar, magas koleszterinszint, pánikbetegség, depresszió és elhízás is kialakulhat pajzsmirigybetegség miatt. A szülések 10-17%-ában észlelhető a szülést követő 2-6 hónapban, alattomosan kialakuló pajzsmirigygyulladás. Jellegzetes, szerteágazó tüneteit laikusok sokszor nem kapcsolják össze betegséggel: erős szívdobogásérzés, idegesség, gyengeség, kimerültség testsúlynövekedés, hajhullás a leggyakoribb jelek. Pajzsmirigybetegség vezethet terméketlenséghez, vetéléshez, menstruációs zavarokhoz is.

Egyed-Fekete doktornő éppen azért tartja fontosnak a szerteágazó panaszok kivizsgálását, mert sokan nem is gondolnák, hogy mindezeknek közös gyökere pajzsmirigybetegség lehet. 

Pontos diagnózis egyszerű vizsgálatokkal

Ha felmerül pajzsmirigyprobléma gyanúja, a kivizsgálás során elengedhetetlen a beteg tüneteinek részletes kikérdezése és a fizikális vizsgálat. Vérvétel során nyert vérből elvégzett laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreoideastimuláló hormon”, röviden TSH, illetve a pajzsmirigy által termelt hormonok, a T3 és a T4 értékelése optimálisan endokrinológus szakorvos feladata. 

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- A pontos diagnózist teszi lehetővé a fájdalommentes pajzsmirigy-ultrahangvizsgálat is, amelynek során a pajzsmirigy és környezete szerkezetéről, göbökről, gyulladásos folyamatról kaphatunk képet - ismerteti dr. Egyed-Fekete Ágnes, az Endokrinközpont endokrinológusa.

- A fájdalommentes ultrahangvizsgálat az endokrinológiai szakorvosi vizsgálat során egy ülésben is megtörténhet. Nem szükséges hozzá előkészület, a betegnek mindössze a nyakát kell szabaddá tennie, amíg hanyatt fekszik a vizsgálóágyon. A nyak bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be, majd ráhelyezzük a vizsgálófejet a nyakra. A vizsgálófejet mozgatva alkotunk képet a pajzsmirigy két lebenyéről és a környezetéről. A kép merevítése, nagyítása, mentése után meghatározhatók a diagnózishoz elengedhetetlen paraméterek: az egyes képletek méretei, a göbök pontos szerkezete.

- Az ultrahanggal felfedezett szerkezeti eltérések miatt indokolt esetben szövettani mintavételt, vékonytű-biopsziát javasolhatunk. Ez egy tűszúrással járó módszer, amelynek révén eldönthető, hogy a felfedezett elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e. Fontos tudni, hogy a pajzsmirigybetegségek idejében felismerve jó hatásfokkal gyógyíthatók, illetve a tünetek szinte teljesen megszüntethetők. Aktuális panaszmentesség mellett is érdemes évente egy alkalommal pajzsmirigyműködést is ellenőrző laboratóriumi vizsgálatot kérni, hogy a sokszor alattomosan kifejlődő pajzsmirigybetegséget időben felismerhessük. 

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését: orvosi kezelés mellett is ajánlottak

A pajzsmirigy betegsége ellen és a hormontermelés helyreállításáért életmódváltással is sokat lehet tenni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük