Sokan azt hiszik depresszió, pedig hormonzavar áll a háttérben – Mikor kell vérvételre menni pszichológus helyett?

Sokan a nehéz időszakokat okolják a szorongás és hangulatingadozás miatt, pedig más is állhat a háttérben.

pajzsmirigy korona2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nehéz, problémákkal tarkított hétköznapok során sokan érezhetik magukat lehangoltnak, esetleg depressziósnak, ami teljesen érthető is.

Ugyanakkor dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológusa szerint nem szabad kizárni azon betegségek jelenlétét sem, amelyek hangulatzavarokat okozhatnak. 

A depresszió jellegzetes tünetei

A pajzsmirigybetegség tünetei megegyezhetnek a depresszióval. A koronavírus miatt sokan tapasztalják a hangulatzavarokat, akár magát a depressziót is. Ez utóbbi betegség egyébként is egyre ijesztőbb méreteket ölt, a National Institute of Mental Health felmérései alapján évente az amerikaiak 6,7%-a számol be depressziós tünetekről, ezen belül több, mint 30%-nak komoly panaszai vannak.

pajzsmirigy2
Fotó: xijian / Getty Images Hungary

Ugyanakkor nem csak az igazán vészes tüneteket kell komolyan venni, hiszen a depresszió magában foglal olyan enyhébb problémákat is, mint a nyugtalanság, alvászavar, krónikus fájdalom, lehangoltság, fáradtság. Bár a depresszió mindenkinél más és más formában jelentkezik, vannak bizonyos általános tünetek, amelyek megléte betegségre utalhat. Ezek többek közt a következők:

  • Állandó lehangoltság, szorongás, ürességérzet,
  • általános pesszimizmus, reménytelenség,
  • nyugtalanság, koncentrációs nehézségek, döntésképtelenség,
  • az érdeklődés elvesztése a munka, a hobbi, a család iránt,
  • alvászavarok,
  • a szexuális vágy hiánya,
  • evészavarok - habzsolás vagy étvágytalanság,
  • testi tünetek, fájdalmak, emésztési problémák.

Sok ok állhat a depresszió mögött

Bár a depresszió önálló betegségként is jelentkezhet, fontos tudni, hogy az alkohol- és a kábítószerfüggőség jelentősen növeli a kialakulásának esélyét. A szakértők, vagyis a pszichológusok, pszichiáterek ugyanakkor azt is tapasztalják, hogy a szorongásos betegségek mellett - mint például a poszttraumás stressz szindróma, a szociális fóbiák, a pánikbetegség -, gyakran kísérőbetegségként is megjelenik a depresszió.  

A pajzsmirigy megbetegedése hangulatzavart is okozhat

- Számos betegség a depresszió kialakulását eredményezheti, mint a szívbetegségek, a stroke, a rák, a Parkinson-kór, sőt a cukorbetegség is. A pajzsmirigybetegség tünetei sokszor kifejezetten utánozhatják, súlyosbíthatják a depressziót. A pajzsmirigy ugyanis egy belső elválasztású mirigyünk, amelynek hormonja erősen befolyásolja a szervezet anyagcsere-folyamatait. Éppen ezért, ha felborul működésének egyensúlya, számos szerteágazó tünetet okozhat - mondja dr. Bérczy Judit.

pajzsmirigy korona1
Fotó: Nerthuz / Getty Images Hungary

- Gyakori probléma többek között az indokolatlan hízás vagy fogyás, a tünetekből fakadó rossz közérzet, az állandó fáradtság, idegesség, álmatlanság. Mindez természetesen kihat a koncentrációs képességre, agyi ködként rátelepszik munkabírásra és a hangulatra.

Ördögi kör

Mivel a tünetek forrása sokszor nem egyértelmű, a kezeletlen pajzsmirigybetegség valóban fokozhatja a depresszió veszélyét, hiszen a beteg egyre elkeseredettebb a probléma miatt. Éppen ezért fontos, hogy ha bármilyen szokatlan, indokolatlan tünetet tapasztalható, szakszerű kivizsgálás keretein belül ajánlott megmutatni egy orvosnak. A normál pajzsmirigyműködés a szervezet megfelelő energiaegyensúly-fenntartásán keresztül támogatja az immunrendszert.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A pajzsmirigy vizsgálatát elsősorban endokrinológus végzi, aki részletesen kikérdezi a beteget - a jelenlegi helyzetben sokszor távkonzultációban -, valamint vérvizsgálatot rendelhet el. A koronavírus-járvány alatt is elvégezhető laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az adatok értékelése és az online vagy telefonon lezajló konzultáció után pedig szükség esetén megkezdődhet a kezelés, amely akár a hangulatzavarokat is megszüntetheti.

A 10 legjobb altató, nyugtató hatású tea: először ezt próbáld gyógyszerek helyett

Ha nehezen alszol el, vagy gyakran felébredsz éjszaka, igyál lefekvés előtt ezekből a teákból.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük