Alig észrevehető halálos betegség, ami a szívet és a tüdőt terheli - Csak egy vizsgálat mutatja ki
A magas vérnyomást néma gyilkosnak tartják, tünetei eleinte észrevehetetlenek - a pulmonális artériás hipertónia pedig szinte láthatatlan.

PAH nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Általában csak a szív- és érrendszeri problémák jelentkezése után derül a magas vérnyomásra fény, amikor a szervezet már károsodik, és bizonyos betegségek kialakulnak. Viszont legalább egy egyszerű vérnyomásméréssel észlelhető, és folyamatosan ellenőrizhető. 

Van azonban a magas vérnyomásnak egy másik, igen ritka, de még ennél is sokkal nehezebben felismerhető változata, a pulmonális artériás hipertónia, ami a tüdőt a szívvel összekötő kisvérkörben jelentkezik. A betegség lényege, hogy a tüdő erei megvastagszanak, emiatt a kisvérkörben alakul ki magas nyomás, ami nagyon megterheli a jobb szívfelet. A szív ezért egy idő után elfárad, izomzata megváltozik, hiszen nagyobb erővel kell pumpálnia ugyanazt a mennyiségű vért - vagy akár többet is -, ha a beteg terhelésnek teszi ki magát.

Pulmonális artériás hipertónia - a láthatatlan magas vérnyomás

A pulmonális artériás hipertónia - röviden PAH - tehát a tüdő ereinek és a szívnek egy igen súlyos, gyakran életet követelő betegsége, ami bár nem gyakori, de nemtől és kortól függetlenül bárkinél kialakulhat, sajnos gyerekeknél is.

PAH magas vérnyomás
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

Felismerésében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a magas vérnyomással ellentétben nem mérhető testen kívül vérnyomásmérővel. A tünetei pedig - legalábbis kezdetben - nem jellegzetesek, márpedig a késői felismerés jelentősen rontja a betegek életkilátásait. A pulmonális hipertóniát általában másfél-két év alatt diagnosztizálják.

A PAH leggyakoribb tünetei

  • Fáradékonyság,
  • nehézlégzés,
  • fulladás a legkisebb terhelésre, később már nyugalmi helyzetben is,
  • lábszárdagadás,
  • folyadék a hasüregben,
  • előzmény nélküli eszméletvesztés.
PAH elájulás egészség
Fotó: BSIP/Universal Images Group / Getty Images Hungary

A PAH oka általában ismeretlen, de kialakulhat tüdőembólia után és más betegségek következményeként is. A fenti tünetek mögött is sok minden más meghúzódhat, ezért ha valaki ezeket tapasztalja, és a kivizsgálások nem vezetnek eredményre, érdemes mielőbb egy szívultrahang-vizsgálatot elvégeztetni, mert azzal a PAH szívnél okozott elváltozásai, a jobb kamrai tágulat már kimutatható. A végső diagnózist szívkatéterezéssel állítják föl. A korai felismerés azért nagyon fontos, mert bár a PAH nem gyógyítható, a diagnosztizált páciensek attól függően, hogy az állapotuk milyen stádiumú, többféle tablettás, súlyosabb esetben infúziós kezelést kaphatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A PAH súlyosságára jellemző, hogy tizenöt évvel ezelőtt az érintettek kezelés nélküli túlélése átlagban két év volt. Ezekkel a támogatott kezelési módokkal viszont az állapotuk jó ideig szinten tartható, az életminőségük javítható, és az életkilátásuk növelhető. 

Magas vérnyomással is végezhető jógapózok, ami jót tesz a szervezettel

Az egyes gyakorlatok normalizálják a vérkeringést, csökkentik a stresszt, és megnyugtatják az idegeket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük