Ebben a 7 növényben van a legtöbb fehérje: nem kell ezeknél jobb húspótlék

Nem mindegy, hogyan állítod össze a húsmentes étrendet.

Növényi fehérjék az egészséges étrendben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vegetáriánus étrendben kiemelten fontos a megfelelő fehérjebevitel biztosítása. A fehérje hozzájárul az izomépítéshez, a szövetek regenerálódásához és az immunrendszer működéséhez, a szervezetben a sejtek egyik legfontosabb alkotórészeit adják. Bár a hús az egyik legismertebb fehérjeforrás, a zöldségek is gazdagok ebben a tápanyagban, sőt sok esetben fenntarthatóbb alternatívát kínálnak.

A fehérjék aminosavak láncolatából álló makromolekulák, amelyek peptidkötés által kapcsolódnak. A növényi alapú fehérjék és az állati fehérjék közötti különbség az aminosavtartalmukban rejlik. Az állati fehérjék úgynevezett teljes fehérjék, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák, míg a növényi fehérjék gyakran hiányosak. Azonban megfelelő kombinációval, például hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával, biztosítható a teljes aminosavellátottság. 

Növényi fehérjék az étrendben

Fenntarthatóság szempontjából a növényi fehérjék sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagynak, mint az állati eredetűek. A húsipar jelentős vízfogyasztással és üvegházhatású gázok kibocsátásával jár, míg a növények termesztése általában kevesebb erőforrást igényel. Emellett a növényi alapú fehérjék előállítása kevésbé terheli a talajt és a környezetet, így hosszú távon fenntarthatóbb alternatívát jelentenek. Az egészség megőrzése érdekében viszont kritikusan fontos, hogy a vegetáriánus vagy vegán étrend jól megtervezett legyen, sokszínű és tápanyagokban gazdag. Ezért most összegyűjtöttünk 7 magas fehérjetartalmú zöldséget. 

A borsó kiváló fehérjeforrás, ráadásul magas rosttartalmú is, ami elősegíti a bélflóra egészségét és javítja az emésztést.
Fotó: Ally T / Getty Images Hungary
A lencse jótékony hatásairól nem lehet eleget szólni. Gazdag fehérjében és vasban, kiválóan támogatja a vérképzést, mivel segíti a hemoglobintermelést. Alacsony zsírtartalmú, tápláló és segíthet a koleszterinszint szabályozásában.
Fotó: FotografiaBasica / Getty Images Hungary
A káposztafélék is magas fehérjetartalmúak, gazdagok antioxidánsokban és C-vitaminban, amelyek segítenek a sejtek védelmében és a gyulladások csökkentésében.
Fotó: Tetiana Kolubai / Getty Images Hungary
A brokkoli sem maradhat ki a felsorolásból, amely szintén gazdag fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint rostokban.
Fotó: Mint Images/ Tim Pannell / Getty Images Hungary
A spenót szintén kiváló fehérjeforrás, és emellett vasban és magnéziumban gazdag.
Fotó: Mykola Sosiukin / Getty Images Hungary
A babfélék, különösen a fekete fajta szintén jó fehérjeforrások, rosttartamuknak hála segítik az emésztést és támogatják a bélflórát.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary
A spárga nemcsak fehérjében gazdag, hanem tele van antioxidánsokkal és vitaminnal, például A- és C-vitaminnal, amelyek erősítik az immunrendszert.
Fotó: Ekaterina Smirnova / Getty Images Hungary
A chiamagok magas fehérjetartalmúak, és tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Finomak turmixokba vagy pudingként elkészítve, de süteményekben is.
Fotó: Elena Fedorina / Getty Images Hungary

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Javítja az emésztést, és szabályozza a mellékvese hormonjait - Gyógyszerként is alkalmazzák a több ezer éves ételt

Az ősi kínai dinasztiák is előszeretettel fogyasztották a hínárt.

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük