Nem a túl sok evés okozza az elhízást: a Harvard egyetem kutatói szerint más a fő probléma a zsírraktározásban
A 17 nemzetközi szerző közreműködésével írt tanulmány szerint a magas glikémiás indexű ételek okozzák a gondot.
A The American Journal of Clinical Nutrition táplálkozástudományi szaklapban megjelent friss tanulmány szerint nem az a fő probléma, hogy mennyit eszünk, hanem főként az, hogy mit.
A szeptemberben publikált, 17 nemzetközi szerző közreműködésével írt tanulmány megkérdőjelezi az energiaegyensúly-modellt, amely szerint súlygyarapodás csak akkor következik be, ha az egyén több energiát visz be a szervezetébe, mint amennyit a nap folyamán elhasznál. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a keletkező energiatöbblet zsírpárnák formájában mutatkozik meg. A szakértők szerint ugyanakkor az energiaegyensúly-modell nem veszi figyelembe a súlygyarapodás mögött meghúzódó biológiai mechanizmusokat, ezért a szerzők inkább az inzulinmodell mellett érvelnek, amely az elhízást metabolikus rendellenességként, azaz anyagcserezavarként magyarázza, nem pedig azzal, hogy mennyi ételt fogyasztunk.
A magas glikémiás indexű ételek okozzák a gondot
A Harvard Egyetem orvosi karának professzora, a bostoni gyermekkórház endokrinológusa, David Ludwig szerint az, hogy egyre több elhízott ember van a világon, az részben az élelmiszer-minőség változásaira adott hormonális válaszoknak köszönhető: ilyenek a magas glikémiás indexű élelmiszerek, azaz a gyorsan felszívódó szénhidrátok mértéktelen fogyasztása okozza az elhízást.
A glikémiás index azt mutatja, hogy az egyes szénhidráttartalmú ételek hogyan befolyásolják a vércukorszintet. A rangsorolás összehasonlítás alapján történik, melyben a táplálékokat általában a glükózzal - szőlőcukorral - vetik össze. A magas glikémiás indexű ételek rosszul hatnak a vércukorra, megdobják azt, ami rövidesen leesik, így az ember farkaséhes lesz. A magas glikémiás indexű ételek szinte sokkolják az anyagcserét, a cukrozott ételek hormonális változásokat okoznak, amelyek megváltoztatják az anyagcserét, pontosabban lelassítják azt, ennek árulkodó jelei a deréktájon felhalmozódó zsírpárnák lehetnek.
David Ludwig szakértő szerint, ha feldolgozott szénhidrátokat fogyasztunk, a szervezet fokozott inzulinelválasztást okoz, és elnyomja a glukagon kiválasztását, azaz csökkenti a fehérjék, zsírok lebontását. Ez pedig azt jelzi, hogy a zsírsejtek több kalóriát tárolnak, az agy pedig érzékeli, hogy a szervezet nem kap elegendő energiát, ami éhségérzethez vezet.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst fülbevaló14 900 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Sötétkék cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Apró cirkónia kristályokkal díszített buzogány formájú elegáns ezüst fülbevaló12 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Színes cirkónia karika ezüst ékszerszett19 990 Ft
-
Rózsaszín cirkóniával díszített ovális ezüst ékszerszett15 900 Ft
-
Zöld cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc szögletes cirkónia díszítéssel14 990 Ft
-
Színjátszó fehér opálos és cirkónia kristályos ékszerszett19 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Tappancs ezüst nyaklánc cirkóniával8 900 Ft
-
Borospohár cirkóniával díszített ezüst nyaklánc11 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló nagy méretű cirkóniával10 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy fülbevaló négyszög foglalattal15 900 Ft
Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztásával biztosítani lehet a megfelelő vércukorszintet, mivel ezek lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak, ezáltal tovább tart a jóllakottság érzése is, azaz az inzulinmodell utat mutat a hatékonyabb, hosszú távú súlykezelési stratégiákhoz.
A súlygyarapodás megértéséhez tehát nem feltétlenül azt kell figyelembe venni, hogy mennyit eszünk, de azt is, hogy az általunk fogyasztott ételek hogyan befolyásolják a hormonjainkat és az anyagcserénket. Az inzulinmodell betartása Ludwig szerint arra összpontosít, amit fogyasztunk. Ugyanakkor megjegyzi, hogy további kutatásokra van szükség mindkét modell pontosabb összehasonlításához.
10 szénhidrátforrás, amit akkor is ehetsz, ha fogyni akarsz: alacsony a glikémiás indexük
Az alacsony szám azt jelenti, hogy az étel lassan szívódik majd fel, nem okoz nagy kilengéseket, tehát étvágycsökkentő hatású.
10 szénhidrátforrás, amit akkor is ehetsz, ha fogyni akarsz: alacsony a glikémiás indexük
Nézegess képeket!
ElolvasomBorító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!
- szénhidrát
- fogyasztó praktikák