10 szénhidrátforrás, amit akkor is ehetsz, ha fogyni akarsz: alacsony a glikémiás indexük
Nem dobják meg hirtelen a vércukorszintet, így nem növelik az étvágyat.

komplex szenhidratok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A glikémiás index azt mutatja, hogy az egyes szénhidráttartalmú ételek hogyan befolyásolják a vércukorszintet. A rangsorolás összehasonlítás alapján történik, melyben a táplálékokat általában a glükózzal vetik össze.

Ennek megfelelően a magas glikémiás indexszel rendelkező ételek hirtelen megdobják a vércukrot, mely nem sokkal később visszaesik, így újra visszatér az éhség. Ezzel szemben az alacsony szám azt jelenti, hogy az étel lassan szívódik majd fel, nem okoz nagy kilengéseket, tehát étvágycsökkentő hatású. Alacsony glikémiás indexről 55 alatti érték esetén van szó, míg 55-69 között közepes, 70 felett pedig magas. 

Alacsony glikémiás indexű ételek

A hús és a zsírok esetében a glikémiás index nem értelmezhető, mert ezekben nincsen szénhidrát, így ezek nem tartoznak az alacsony értékek közé. A többi táplálék esetében a GI ellenőrzése segíthet abban, hogy a közepes és alacsony kategóriába tartozó dolgok között válogatva éhezés nélkül fogy, hosszan elnyújtva a jóllakottság érzését. Ha mégis egy magas értékkel rendelkező ételt választasz, amellé is érdemes alacsony glikémiás indexű másikat enni, ugyanis ez lassítja kissé a felszívódását. Válogass a diétádhoz a következőekhez hasonlóan alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrásokat. 

Ezt is szeretjük