A Nébih megvizsgálta a házhoz rendelt ételeket: nem mindenki ment át a teszten
A Nébih nemrégiben a házhoz rendelt ételeket vette górcső alá.

pizza nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendeltek a munkatársa. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába.

A laboratóriumi eredmények alapján három vendéglátó egységben helyszíni ellenőrzést tartottak a hivatal hatósági felügyelői. Egy vendéglátó vállalkozás működését a szakemberek ideiglenesen felfüggesztették. 

Egyre többen rendelnek házhoz

Az elmúlt hónapokban - a járványügyi veszélyhelyzeti korlátozó intézkedések miatt - jelentősen megnőtt az étel-házhozszállítással is foglalkozó éttermek, vendéglátó egységek száma. Ezzel együtt a vásárlók részéről is egyre nőtt az igény az internetes rendelések iránt.

pizza 1
Fotó: Artem Tryhub / Getty Images Hungary

A helyzetre reagálva a Szupermenta a legutóbbi tesztjén a házhoz szállítással foglalkozott. Öt termékkategóriát tesztelt, melyek közül pizzákat, tésztákat, frissensülteket, hamburgereket, valamint a távol-keleti konyha leveseit kínáló öt-öt, már nagy rutinnal rendelkező étterem készétele került a virtuális kosarába. 

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei

A Nébih laboratóriumában mért eredmények alapján a dobozokról vett tisztasági törletminták nem mutattak ki mikrobiológiai szennyeződést a csomagoláson. Az ételekből szúrópróbaszerűen vizsgált idegen fajfehérjéket kiszűrő vizsgálatok is megfelelő eredménnyel zárultak, egyik ételben sem találtak ilyet. A vizsgálatra azért volt szükség, hogy kizárják az élelmiszer-hamisítás eshetőségét. Három ételnél azonban a laboratóriumi vizsgálat szennyezettséget jelző mikroorganizmust mutatott ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ebből egy frissensültben Escherichia coli baktérium volt, két esetben pedig magas Coliform- és mikroorganizmus-számot állapítottak meg. A három szennyezettnek tekinthető, problémás étel vizsgálati eredményei alapján az érintett vállalkozásoknál a hatósági felügyelők helyszíni ellenőrzést tartottak. Az ezek során tapasztalt szabálytalanságok miatt egy esetben szükség volt a tevékenység azonnali felfüggesztésére. Mindhárom ellenőrzött vállalkozással szemben hatósági eljárás indult, egy esetben figyelmeztetés, két esetben bírság kiszabása folyamatban van. 

Az ételtájékoztatók ellenőrzése

Az ellenőrzés-sorozat során figyelmet fordítottak a weboldalakon, alkalmazásokban lévő tájékoztatók és az ételekhez kapcsolódó információk ellenőrzésére is. Hat kiszállított étel allergéntartalmáról semmiféle információt nem kaptak.

allergenek infografika 2020-721x1024
Fotó: Nébih

Sem a megrendelés előtt a weboldalon nem szerepelt erre vonatkozó tájékoztatás, sem kiszállításkor nem volt az ételen annak allergéntartalmára utaló jelölés. Az érintett vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult, azonban a pontos nevüket nem közölték a szakemberek. 

Rendelt egy pizzát, de volt egy különleges kérése: zseniálisan oldotta meg a pizzéria

Előfordul, hogy már a konyhán elkészül a remekmű, és van, hogy a futár dekorálja ki a dobozt. Ez sokszor nem derül ki, de annyi biztos, hogy egyes helyeken nagyon tehetséges és jó humorú emberek dolgoznak. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük