Ártatlan jelenség a bőrön, de sokan megijednek tőle - Hatékony a fényvédő krém napfoltok ellen?
A jó idő beköszöntével egyre többen tapasztalhatnak barna foltokat a bőrükön.

hiperpigmentació
beauty and style
Top olvasott cikkek

A napfoltnak nevezett hiperpigmentáció nagyon zavaró lehet esztétikailag, de valójában ártalmatlan jelenség.

Ugyanakkor dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológusa arra figyelmeztet, hogy bármilyen kétség esetén fontos a bőrgyógyászati kontroll, már csak a foltok eltüntetése, halványítása miatt is.

Mi is az a napfolt?

Az arcon vagy más, napnak kitett bőrfelületen - kezeken, karokon, dekoltázson, vállon, háton, lábakon - megjelenő barnás, lapos, kerek folt az úgynevezett napfolt, vagyis a lentigines solares. Ezek tulajdonképpen a hiperpigmentáció egyik típusát jelentik, amelyeket a túlzott UV-sugárzás okoz. Gyakran összekeverik a napfoltokat az öregségi foltokkal, esetleg a hormonális változások, terhesség, klimax, vagy gyulladásos bőrbetegségek miatt kialakuló hiperpigmentációs foltokkal.

hiperpigmentáció2
Fotó: vidka / Getty Images Hungary

- A bőrgyógyászati vizsgálat célja éppen ezért a zavaró bőrjelenségek pontos diagnosztizálása, és természetesen a bőrdaganat diagnózisának kizárása - hangsúlyozza a bőrgyógyász. - Természetesen az is lehetséges, hogy más eredete van a foltnak, ilyenkor az adott okot kell kezelni, legyen szó például ekcémáról, pikkelysömörről. Nyilvánvalóan az olyan természetes jelenségeken is tudunk valamilyen mértékben segíteni, mint az idősödés okozta, esztétikailag esetleg zavaró májfoltok.

Mit lehet kezdeni a napfolttal?

- Ha nagyon zavarnak egy pácienst az esetleg feltűnő helyen lévő napfoltok, olyan szereket rendelhetünk el kezelésképpen, amelyek lassítják vagy megállítják a tyrozin enzim aktivitását, amelynek hatására halványodhatnak a foltok - ismerteti Pánczél doktornő.

A cikk az ajánló után folytatódik

– Természetesen minden esetben mérlegelünk olyan faktorokat is, mint a készítmények lehetséges mellékhatásai - ezek lehetnek irritáció, gyulladás, kipirosodás, esetleg allergiás reakció-, valamint például azt is, milyen más eljárások lehetnek hatékonyabbak. Előfordul, hogy kémiai hámlasztással, dermabrázióval, lézeres kezeléssel jobb eredmény lenne elérhető - ezeket a döntéseket a pácienssel együtt mérlegeljük.

napsütés
Fotó: plprod / Getty Images Hungary

Mindenesetre, ha valaki a napfoltjaitól szeretne megszabadulni, jól teszi, ha a kezelést még a fényszegényebb hónapokra időzíti, hiszen bizonyos bőrgyógyászati készítmények fényérzékennyé tehetik a bőrt, illetve egyes kozmetológiai kezelések után kifejezetten kerülendő a direkt napfény. Napon tartózkodás esetén ajánlott széles spektrumú fényvédő terméket is használni a további hiperpigmentáció megelőzése érdekében. Érdemes olyat keresni, ami UV-A/UV-B-fényvédelmet nyújt, és B-Resorcinol hatóanyag is van benne, ami segít csökkenteni a már meglevő sötét foltokat.

Gyorsan eltüntetik a pigmentfoltokat a bőrről: 9 házi szer, amitől egyenletes lesz a bőr

Néhány használat után kevésbé láthatóak lesznek a zavaró, barna foltok a bőrön ezektől a házi megoldásoktól.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük