Apró, szabálytalan, barna foltok a bőrön - Kell-e félni a melasmától?
A melasma igen gyakori jelenség a nők körében, nyáron pedig még többeknél jelenik meg.

no tukor elott
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr legapróbb elváltozásaira is érdemes nagyon odafigyelni, mert ezek nemcsak betegségeket, szervi rendellenességeket jelezhetnek előre, hanem később akár komoly problémákat is okozhatnak. A pattanásnak tűnő dudorok például előfordul, hogy valójában nem is azok, és a szabálytalan anyajegyek is könnyen rosszindulatúvá válhatnak.

A barnás elszíneződések a bőrön szintén nem mindig egyenlőek az anyajeggyel vagy a szeplőkkel. A kisebb-nagyobb, szabálytalan, sötétebb foltokat melasma is okozhatja. A legtöbben megijednek, ha ilyenek bukkannak fel az arcukon, de valóban kell félni tőlük? Veszélyesek vagy ártalmatlanok? Ennek jártunk utána.

Mi az a melasma, és mitől alakul ki?

A melasma a hiperpigmentáció egy fajtája, mely barnás-szürkés foltok formájában jelenik meg a bőrön. A melanin pigment túltermelése okozza az elváltozást, hátterében pedig számos ok állhat: a genetika, az UV-sugárzás, a hormonváltozások, a fogamzásgátló tabletta szedése, illetve a terhesség során is kialakulhat. Általában az arcon - az orrnyergen, a homlokon, az állon és az ajkak fölött - bukkan fel legtöbbször, de néha a test többi területén is létrejöhet, például a karon, a vállon és a nyakon.

melasma

Gyakran összetévesztik a szeplőkkel, az anyajegyekkel, és sokszor csak a bőrgyógyász tudja megállapítani, hogy melasmáról van-e szó. A legészrevehetőbb különbség általában az, hogy utóbbi halványabb, és nem emelkedik ki a bőrfelszínből, a szeplőknél pedig picit nagyobb, szabálytalanabb foltokat képez.

Veszélyes-e a melasma?

A bőrgyógyászok szerint a melasma önmagában a legtöbbször nem veszélyes, ám olyan problémákra hívhatja fel a figyelmet, melyek miatt érdemes orvoshoz fordulni. Utalhat a túlzott mértékű napozásra, ami növeli a bőrrák kockázatát, de pajzsmirigy- és más hormonproblémákat is jelezhet, így javasolt utánajárni a háttérben húzódó okoknak. Terhes nőknél még gyakoribb a megjelenése, de az ő esetükben jellemzően a szülés után néhány héttel, hónappal el is tűnnek a foltok. 

Ha viszont a melasma alakja, színe megváltozik, esetleg kipirosodik, viszketni vagy vérezni kezd, akkor minél hamarabb javasolt felkeresni egy bőrgyógyászt, hogy megállapíthassa, nem rosszindulatú-e az elváltozás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit lehet tenni ellene?

Ajánlott mindennap erős fényvédőt használni az arcra és a test szabadon hagyott területeire - de ez nemcsak a melasma megjelenése esetében igaz. Az enyhébb foltok ennek hatására akár teljesen el is halványodhatnak, de, ha ez nem történik meg, léteznek más megoldások is - a napozókrém ezek mellett is elmaradhatatlan.

Vannak olyan házi szerek és gyógyszertárakban, drogériákban kapható krémek, melyek segítenek kevésbé láthatóvá tenni a foltokat, de van, hogy a kozmetikusok által alkalmazott lézeres vagy hámlasztó kezelések bizonyulnak általában a leghatásosabbnak. 

Pigmentfoltok ellen házilag

A pigmentfoltok házi megoldásokkal is hatásosan halványíthatók. A következő egyszerű, olcsó praktikák rövid idő alatt látható eredményt hoznak.

Fotó: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük