Ha ezt látod, mindenképpen menj orvoshoz az anyajegyeddel!
Kóros elváltozást mutathatnak
Havonta figyelni kell őket!

nagykep?cikkid=168440&kep=anyajegy1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fontos, hogy megőrizd a bőröd egészségét, és maximálisan figyelj magadra. A bőr ugyanis egy nagyon érzékeny terület, ami folyamatos ápolást igényel. Figyelni kell a napi bőrápolási rutinra, a napvédő krémek alkalmazására, és hogy folyamatosan hidratált legyen a bőröd, de ezen kívül van még egy dolog, amire ügyelned kell.

Ez nem más, mint az anyajegyek rendszeres átvizsgálása általad, és minimum évente egyszer a bőrgyógyász által is. A bőrgyógyász ugyanis figyeli mindegyik elhelyezkedését, körvonalát és színét is. Ha azonban bármilyen elváltozást veszel észre az alábbiak közül, az éves rutinvizsgálaton kívül is el kell menni az orvoshoz.

Mi az a melanoma?

A melanoma a pigmentsejtekből kialakuló rosszindulatú bőrdaganat, mely sokszor rendkívül gyorsan is terjed. A rák kialakulását genetikai tulajdonságok, de a környezeti hatások is nagymértékben befolyásolják - sok stressz, túl sok napsütés, vagy akár a sok szolárium.

A melanoma a bőrrák legsúlyosabb formája, de ha korai stádiumban felfedezik, majdnem száz százalékban gyógyítható. Ha azonban nem veszi észre valaki időben, akár más területekre is továbbterjedhet.

Az egészséges anyajegyek

Az ember bőrén elhelyezkedő anyajegyek többnyire szabályosak, általában közép- vagy sötétbarna színűek, legtöbbjük gyerekkorban, serdülőkorban jelentkezik. Kinek több, kinek kevesebb anyajegye van, ezt főleg a genetika dönti el, számuk viszont az évek során egyre csak nőhet. Jó esetben pedig nem változnak. Sem a méretük, sem a formájuk, sem a színük.

Nagyobb kockázatot jelenthetnek az elváltozásra a hormonális változásokkal járó időszakok, ilyenkor érdemes jobban odafigyelni rájuk. Ilyenkor kicsit nagyobb a kockázat az anyajegyek változására, a melanoma kialakulására. Ha pedig az alábbi változások egyikét tapasztalod, mindenképpen fordulj orvoshoz!

Fordulj orvoshoz

Amennyiben megváltozik az anyajegy mérete, határa, vagy terjedni kezd a bőrön. Esetleg egy régi anyajegy mellett új anyajegyek keletkezek, vagy ha elkezd változni az alakja. Szintén bőrgyógyászhoz kell menni, ha aszimmetrikus lesz, vagy ha új anyajegy kezd nőni a bőrön.

Az is intő jel lehet, ha megváltozik a színe, vagy a pigmentáció változik meg, esetleg foltos lesz, vagy elszíneződik. Az elszíneződés jelenthet akár kékes, szürkés, de pirosas árnyalatot is. Változhat az anyajegy felszíne is, a korábban lapos anyajegy elkezdhet megvastagodni, kiemelkedni a bőrből, de a kisebesedett anyajeggyel is azonnal orvoshoz kell fordulni.

Megelőzés

Megelőzésképpen a napvédő krémet javasolják a bőrgyógyászok, és a külső hatások mérséklését. Tanácsos havonta átvizsgálni a bőrét mindenkinek, mert a melanoma régebbi anyajegyből, de új bőrfelületen is kialakulhat, így még a korai szakaszban észrevehető. A bőrgyógyászok azt javasolják, az évente egyszeri orvosi ellenőrzés még panaszmentesen is fontos. A bőrgyógyász ugyanis ki tudja szűrni a nagyobb kockázatot jelentő anyajegyeket is, melyeket akár el lehet távolítani, hogy később ne okozzanak gondot.

Ezt is szeretjük