Rákmegelőző állapot vagy csak esztétikai probléma? Nyár végére szokatlan tünetek jelenhetnek meg a bőrön
Sokat voltál a napon idén nyáron? Ezeket a tüneteket ne hagyd figyelmen kívül!

bőr bőrgyógyász vizsgálat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyár végére szokatlan tünetek jelenhetnek meg a bőrön, vagy a korábban nem, illetve alig látható panaszok a napfény hatására felerősödhetnek. Mik az ártalmatlan jelek, és mikor fordulj mindenképp orvoshoz?

A napégés következményei

- Azt gondolnánk, hogy ma már a legtöbben pontosan tudják, hogy miért és mennyire fontos a megfelelő fényvédelem. Sokan azonban még mindig nem elégszer, vagy nem megfelelően használják a napvédő készítményeket, vagy napsütéses időben, a déli órákban is a strandon, a szabadban tartózkodnak - magyarázza dr. Vincze Ildikó, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológus orvosa.

naptej-vall

Mindez azért különösen veszélyes, mert a legtöbb elváltozás, bőrprobléma a napégés következménye. A napégésnek különböző fokozatai léteznek, a bőr vörössége mellett súlyosabb esetben az érintett területen hólyagok megjelenése tapasztalható. A napégés tünetei ugyan pár nap alatt elmúlnak, hatása azonban évekig megmarad, a károsodás hosszú távú szövődményei később jelentkezhetnek.

Ráncok, egyenetlen bőrszín

- A túlzásba vitt napozás a bőr idő előtti öregedéséhez is vezethet. Itt is utalnék arra, hogy bőr nem felejt, a korai ráncosodás ugyanis 80%-ban azon napsugarak következménye, melyeket még 18 éves korod előtt gyűjtöttél a barna bőrszín eléréséhez - figyelmeztet a doktornő.

- Az UV-sugarak ugyanis roncsolják a bőr természetes rostjait, az elasztint. A bőr rugalmasságát biztosító rostok termelődése az idő múlásával csökken, a túlzásba vitt napozás pedig egyértelműen felgyorsítja ezt a folyamatot, elősegítve ezzel a ráncok korai megjelenését. 

A másik gyakori probléma a hiperpigmentáció, az egyenetlen bőrszín. A túlzásba vitt napozás következményeként a bőrfelszín - jellemzően az arc bőrén - egyes részeken sötétebbnek, máshol világosabbnak tűnhet.

Szeplők

A szeplők elsősorban nyáron, napfény hatására jelennek meg a bőrfelszínen, főként a napnak kitett testrészeken. Néhányan zavarónak tartják jelenlétüket, de vannak, akik büszkén viselik szeplőiket, egészségünkre nézve veszélyt azonban nem jelentenek.

majfolt FB

Annyiban érdemes mégis odafigyelni, hogy szeplők általában világos bőrű, szőke vagy vörös hajú személyeken jelentkeznek, ők pedig a bőrrák kialakulásának szempontjából rizikócsoportba tartoznak. Ezért fontos, hogy önvizsgálattal is rendszeresen ellenőrizzék bőrük állapotát, amennyiben pedig bármilyen szokatlan változást észlelnek, forduljanak orvoshoz.

Májfolt, öregségi foltok

Várandósok körében, hormonális hatásokra gyakran jelentkezik májfolt, mely sötétebb bőrt okoz főként a homlok, áll vagy az orr területén. A májfolt a szülés utáni időszakban rendszerint elmúlik, ha mégsem, megfelelő kozmetikumokkal kezelhető. A napvédelem ilyen esetben is különösen fontos, mivel a tünetek tovább erősödhetnek napfény hatására.

Esztétikailag zavaró, de komoly egészségügyi kockázatot nem jelent az öregségi foltok megjelenése. Nevükkel ellentétben fiatalabbakon is kialakulhatnak, ezért szintén a túlzásba vitt napozás a felelős. Megjelenésük is főként az arcon, kézfejeken, a napnak kitett testrészeken jellemző. Kozmetikai kezelések segítségével a foltok halványabbá tehetők. Az ilyen beavatkozások azonban a bőrt érzékenyebbé tehetik, ezért a tavaszi-őszi időszakban javasolt elvégeztetni őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rákmegelőző állapot és melanoma

- A bőr daganatos betegségei több formában és különböző testrészeken is jelentkezhetnek. Sokan azt gondolják, hogy a már meglévő anyajegyeik jelentik a legnagyobb veszélyt, de ez nem feltétlenül igaz - figyelmeztet dr. Vincze Ildikó. - Az önvizsgálat során minden olyan új elváltozás is jelezheti a betegséget, melyet korábban még nem észleltünk. Fontos, hogy az egész testfelületet átvizsgáld tetőtől talpig, különös gonddal kezelve a napnak kitett területeket, illetve az ajkaidról és a szemedről se feledkezz meg. Emellett évente legalább egy alkalommal panaszmentesség esetén is érdemes anyajegyszűrést végeztetni.

Elváltozások a szemen

Ilyen a szemen kialakuló melanoma, de akár anyajegy is előfordulhat a látás legfőbb szervén.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük