Le lehet égni az ablaküveg mögött? 5 veszélyfaktor, amire nem gondoltál soha
Sokan nem tudják, mi az, ami már veszélyesnek számít a napozás kapcsán.

nap-napfeny-kave-reggel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A napból eredő ultraibolya sugarak veszélyfaktort jelentenek a bőrre, a szemre és az immunrendszerre egyaránt. Tény, hogy a különböző erősségű UV-indexek esetén más-más óvintézkedések szükségesek, de azt tudtad például, hogy az otthonodban vagy a munkahelyeden tartózkodva is leéghetsz?

Hiába a 11 és 15 óra közötti kijárási tilalom, ha valaki olyan ablak mellett ülve dolgozik, melyen át besüt a nap, akkor is leéghet. Ahogy árnyékban is. És, ahogy felhős időben is. Jönnek a leggyakoribb és legveszélyesebb tévhitek és tények.

1. Ablaküveg mögött is le lehet égni

Igaz. Az ablaküveg csak az UVB-sugarakat szűri ki, az UVA-sugarak simán átjutnak rajta. Márpedig ez az alattomosabb, mivel hatása nem látható azonnal, csak évekkel később nyilvánulhat meg a bőrön. Emiatt van az is, hogy sok felnőtt embernek több szeplője, anyajegye jön elő a bal oldalán, mint a jobbon, ugyanis az autózások során a nap sugarai általában balról érik az arcot és a kart. Autóutak előtt tehát érdemes naptejet használni. 

A naptej nem indokolt otthoni tartózkodás alatt, de, ha huzamosabb ideig olyan ablak mellett állva főzöl vagy dolgozol, esetleg a gyerek olyan ablak alatt játszik, melyen besüt az erős tavaszi-nyári nap, akkor érdemes mégis bekenni magatokat, hogy kiszűrje a káros UVA-sugarakat. 

2. Ha felhős az ég, nem kell naptej

Hamis. Az UV-sugarak 80%-a átjut a felhőkön. Ez az oka annak, hogy a tengerparton élő vagy nyaraló emberek akkor is leégnek, ha felhős és hűvösebb az időjárás, de egész nap kint tartózkodtak.  Számos esetben télen is érdemes védekezni a káros UV-sugarak ellen, ugyanis a fehér hó visszaveri azok 80%-át, így nagyobb a rizikófaktor. Ez a rizikó vízparton is megnő, hiszen a fehér homok és a vízfelszín is visszaveri a napsugarakat, ami miatt majdnem kétszer annyi esély van a leégésre.

Ha víz mellett vagy homokos parton napozol, akkor is használj minimum 15-ös faktorszámú naptejet, ha felhős az ég. Ha vízbe mész, előtte legalább fél órával kend be magad, hogy legyen ideje beszívódni, és a víz se mossa le rólad. A naptejet kétóránként érdemes újra felvinni.

3. Ha szünetet tartok napozás közben, nem fogok leégni

Hamis. Az UV-sugárzás, aminek hatására barnul - vagy épp pirul - a bőr, folyamatosan fokozódik. Attól, hogy valaki akár fél órás szünetet is tart a napozások között, nem fog kevesebb eséllyel leégni a bőre, ugyanis az első napozási etap hatása nem múlik el, mire a második elkezdődik. Tehát, ha két 20 perces napozás között tartasz is szünetet, attól az még olyan lesz, mintha 40 percig egyhuzamban feküdtél volna a napon.

Az UV-sugárzás egészségre gyakorolt hatása tehát nem lesz kisebb, és ugyanakkora eséllyel égsz le akkor is, ha szünetet tartasz napozás közben. Igyekezz minél kevesebbet tartózkodni a napon, 11 és 15 óra között egyáltalán ne menj ki, ha erős az UV-sugárzás. Ezzel csökkentheted számos betegség - bőrrák, szürke hályog, melanoma - kialakulásának kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

4. Árnyékban és napernyő alatt is leéghetek

Igaz. Mivel a napégést nem a napfény, hanem az UV-sugarak okozzák, árnyékban is le lehet égni. Az árnyék csak a napfényt takarja, egy nagy lombozatú fa is kiszűri az ultraibolya sugarak egy részét, de azok így is, úgy is elérik a testet, főleg a visszatükröző felületekről - betonról, homokról, de még a fűről is. A homok az UV-sugarak 17%-át veri vissza.

Bár a napernyő is véd a fentről érkező napsugárzással szemben, a betonról vagy tengerparti homokról visszaverődő UV-sugaraktól már nem. Mindazonáltal okos dolog árnyékban maradni, de naptej, kalap és egy jó napszemüveg használata ilyenkor is szükséges.

5. Minél sötétebb a napszemüveg lencséje, annál jobban védi a szemet

Hamis. Nem a minél sötétebb napszemüveglencse szűri ki legjobban a káros UV-sugarakat, hanem maga az UV-szűrő. Sőt, egy silány napszemüveg - sötét lencse UV-szűrő nélkül - többet árt a szem egészségének, mint amennyit használ. Alábbi cikkünkben elmondjuk, miért.

Ezt is szeretjük