Rákot okoz a naptej, és délben kell napozni? 4 tévhit a napozásról, ami életveszélyes lehet

Furcsa dolgokat hallani manapság a naptejről és a napozásról, olvasd el, mi a szakértők véleménye minderről!

Rákot okoz a naptej?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszakban több alkalommal is szárnyra kaptak olyan hírek, amelyek szerint a naptejek szinte károsabbak a rák szempontjából, mint maga a napozás, azt állítva többek között, a naptej függőséget, allergiát és rákot is okozhat, valamint, hogy 11 és 15 óra között is érdemes napozni, hiába állítják a bőrgyógyászok, hogy kevés egészségtelenebb dolog létezik utóbbinál.

A furcsa hírek terjedése kapcsán számos szakértő szólalt fel, hogy azokat megcáfolja, ahogy például arról az MTI is beszámolt, többen sajtótájékoztató keretében hívták fel a figyelmet a napozás veszélyeire.

Veszélyes a napozással kapcsolatos tévhitek terjesztése

Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának tanára kiemelte, hogy az elmúlt napokban megjelent véleményekkel ellentétben továbbra is azt tanácsolják, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye, a leégés és a melanoma közötti összefüggést pedig senki sem vitatja el.

A szakember megjegyezte, hogy a napsütés egészségre gyakorolt pozitív hatása, a D-vitamin pótlásában betöltött szerepe is megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor tény, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen nőtt a melanomás megbetegedések és halálozások száma, 2001 és 2014 között 1200-ról mintegy 2400-ra emelkedett az egy évben országos szinten regisztrált új betegek száma.

Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet szakértője is azt hangsúlyozta, hogy a túlzott napozás egyértelműen veszélyes és rákkeltő, csakúgy, mint Bakos József, az OKI Optikai és Lézersugárzások Csoportjának vezetője, aki a szoláriumozás veszélyeire is felhívta a figyelmet.

A témával kapcsolatban összefoglaló anyagot adott ki bőrgyógyász-onkológus szakorvosok, dr. Csete Béla és dr. Gilde Katalin szakvéleményével a HáziPatika.com is, összegyűjtve a napozással mostanában leggyakrabban összefüggő tévhiteket, hamis állításokat. Ilyenek a következők is.

Gátolja a rákos sejtek növekedését és erős antioxidáns: így fogyaszd a gránátalmát!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tévhit: 11 és 15 óra között érdemes napozni

Tévhit, hogy akkor kell napozni, amikor a bőrgyógyászok tiltják, vagyis 11 és 15 óra között, azt állítva, hogy ilyenkor a legintenzívebb a D-vitamin-szintézis. Aki tavasztól késő őszig eleget tartózkodik a napon - ehhez még kifeküdni sem feltétlenül kell -, normál mennyiségű napfényhez jut, és a szervezete fel tudja tölteni magát a szükséges D-vitamin-mennyiséggel. 11 és 15 óra közti napozás esetén azonban a káros sugárzás miatt nagyobb veszélynek teszed ki magad, mint amit a D-vitamin esetleges hiánya okozna.

Tévhit: rákot okozhat a naptej használata

Tévhit, hogy akik naptejet használnak, azoknál három-négyszeresére nő a melanoma kockázata, mivel D-vitamin-hiány áll elő. Egy fényvédő csak akkor kerülhet kereskedelmi forgalomba, ha a gyártó bebizonyítja, hogy nincs toxikus és káros hatása. Az összefüggésnek pedig, hogy aki naptejet használ, annak D-vitamin-hiánya lesz, nincs semmilyen tudományos alapja, nem létezik ezt igazoló kutatási eredmény.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Tévhit: nem az UV-sugárzás okozza a bőrrákot

Tévhit az az állítás is, miszerint nem az UV-sugárzás okozza a bőrrákot, hanem kizárólag a leégés, az elhízás és a D-vitamin hiánya. Bőrrák nem alakul ki akkor, ha óvatosan, megfelelő időt töltesz a napon. A melanoma kialakulásának valóban a napégés az elsődleges faktora, emellett a genetikai háttér is szerepet játszik benne. A D-vitamin hiánya azonban csak nagyon alacsony szint esetén veszélyes, az elhízás viszont semmilyen kapcsolatban nem áll a melanoma kialakulásával.

Tévhit: rögtön bőrrákos leszel, ha nagyon leégsz a napon

A leégés csak azt jelzi, hogy extrém mértékű fénykárosodás érte a bőrt, és megteremti annak lehetőségét, hogy később ebből rosszindulatú bőrdaganat legyen. Senki sem tudja, hogy ez hány égés után következik be. De rengeteg adat utal rá, hogy akik gyerekkorukban napégést szenvedtek, azoknál gyakrabban fordul elő melanoma. Ennek ellenére sok szülőnek még mindig meggyőződése, hogy az az egészséges gyerek, amelyik jó barna. Ha további információk is érdekelnek a témával kapcsolatban, kattints ide, és a teljes cikket elolvashatod.

Ezt is szeretjük