A bőrráktól is védhet a barnító gyógyszer: napfény nélkül ad szép színt
A jóslatok szerint még a vörös hajúak is lebarnulhatnak, ha sikeresek lesznek a tesztek.

barna-bor
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Massachusetts General Hospital és a Dana-Farber Cancer Institute nevéhez köthető kutatás eredményei szerint - melyeket a Cell Reports nevű folyóirat júniusi számában publikáltak - lehetséges létrehozni olyan új, korszakalkotó gyógyszert, amely természetes barnaságot ad a bőrnek.

Jelenleg is léteznek olyan készítmények, amelyek felkészítik a bőrt a napozásra, és elősegítik az egészséges szín kialakulását, a kutatásban említett gyógyszer azonban ezt a napfény bevonása nélkül tenné, anélkül, hogy a bőrt káros UV-sugárzás érné.

Gyógyszer a napozás nélküli barnulásért

A készítmény a tapasztalatok szerint ugyanazokat a folyamatokat indítaná be, mint a napfény, vagyis, amelyek hatására barnulni kezd a bőr. A tanulmányban kifejtik, hogy a készítményt laboratóriumi körülmények között emberi bőrmintákon is tesztelték, melyekben a szer hatására serkent a melanin, vagyis a bőrben található sötét színű pigmentek termelődése.

A tanulmány a kutatók korábbi vizsgálatain alapult, melyek molekuláris szinten vizsgálták a barnulás folyamatát, bizonyos szereket például vörös szőrű egereken tesztelve, utóbbiakról ugyanis köztudott, hogy nem képesek barna melanint termelni. A tesztelt készítmények hatására azonban ez mégis létrejött, majd a kezelés hatásának megszűnésével elmúlt, éppúgy, ahogy idővel a bőr is kifakul.

Megvédhet a bőrráktól, de még nem biztonságos

A kutatók, többek között a tanulmány társszerzőjének számító dr. David Fisher, a Massachusetts General Hospital vezető bőrgyógyásza szerint az új szer korszakalkotó módszert jelenthet a bőr védelmében, képes lehet például a bőrrák kialakulásának kockázatát is csökkenteni.

Ahhoz azonban, hogy alkalmazni lehessen, még időre és további kutatásokra van szükség, ki kell zárni például azt a kockázatot, hogy a készítmény mutációkat hozzon létre a sejtekben, ez ugyanis épphogy fokozná a rákos folyamatok kialakulásának kockázatát, nem pedig csökkentené azt. A készítmény alkalmazása során ezt nem tapasztalták, minden eshetőséget ki kell azonban zárni további tesztekkel és vizsgálatokkal. További információért kattints ide!

Minél korábban ismeri fel valaki a bőrrák tüneteit, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. Nézd meg a képeket!

Ezt is szeretjük