Nagy kenyérkalauz: melyiket edd, és mikor, ha fogyni akarsz?
A kenyerek kínálata egyre nő, rengeteg típusból válogathatsz a boltban. Melyik a legjobb neked?
Ma szinte természetes, hogy a boltban a kenyerek közül a barnább színűek felé nyúlsz, hiszen ezt sulykolják beléd az egészséget hirdető magazinok és reklámok: válaszd az egészségest, a rozsost, a teljes kiőrlésűt, a szénhidrátcsökkentettet és a gluténmentest!
Most akkor melyiket is? Lássuk sorjában, melyik kenyér miért jó neked!
Milyen kenyeret válassz?
Félbarna
A félbarna kenyeret búzalisztből készítik, barna színét a 15% százaléknyi rozsliszt adja. Egy szelet glikémiás indexe 55 körüli, szénhidráttartalma pedig 12 gramm és 75 kalóriát tartalmaz. Ebből a szempontból előnyösebb választás a fehér kenyérnél, aminek sokkal magasabb a glikémiás indexe, viszont találhatsz ennél diétásabbat is.
Rozsos és rozs
Sokszor a pékségben is összekeverik a kettőt, csak a színükből és a hozzáadott lisztkeverékből lehet megállapítani, melyik, melyik. A rozsos kenyér minimum 15% rozslisztet tartalmaz, míg a rozskenyér minimum 40-et. Ha teheted, a rozskenyeret válaszd, ennek egy szeletének a glikémiás indexe közepes, körülbelül 50, valamint a szénhidráttartalma is kedvező, 14 gramm. Nélkülözhetetlen rostokkal látja el a szervezeted, és sok energiát ad.
Graham
Búza-, rozs- vagy kukoricalisztet is tartalmazhat, különlegessége az előállításában rejlik: a gabonaszemeket darálják, a magbelső és a csíra kerül a kenyérbe, így sok tápanyagot tartalmaz. Glikémiás indexe alacsony - 50 körüli -, szénhidráttartalma nagyjából 10 gramm egy szeletben. Egy nem túl szigorú diétába beilleszthető, hiszen jól eltelít, és több órán keresztül szinten tartja a vércukorszintet, nem emeli meg gyorsan.
Kukorica
A kukoricalisztből készült kenyereket gluténérzékenyek is fogyaszthatják, és számos pozitív élettani hatásuk ismert: rendszeres fogyasztásuk gátolja a fogszuvasodást, megelőzi a székrekedést és a szívinfarktust is, ráadásul a kukoricakenyér sok E-vitamint tartalmaz. Glikémiás indexe viszont magasabb: a 56-69 közötti tartományba esik. Szénhidráttartalma alacsony, nagyjából 10 gramm egy szelet. Ha diétázol, nem ez a tökéletes kenyér számodra, mivel gyorsan éhes lehetsz utána.
Teljes kiőrlésű
Az alábbi videónkban egy dietetikus szakértőt kérdeztünk meg arról, hogy miért jobb a teljes kiőrlésű kenyér, mint a hagyományos.
Csökkentett szénhidráttartalmú
Pékségenként más és más elnevezésűekkel találkozhatsz, de a legnépszerűbb az Update, a ProBody és a Fitt&Trend. Olyan mag- és lisztkeverékekből állnak, amik javarészt alacsony glikémiás indexűek, és 6 gramm szénhidrátot tartalmaznak. Találhatsz bennük lenmagot, szójalisztet, napraforgómagot, teljes kiőrlésű tönkölylisztet, szezámmagot, almarostot, étkezési búzakorpát, élesztőt, teljes kiőrlésű tönkölykovászt, jódozott étkezési sót, árpamalátát és fűszereket. Ízük és állaguk távol áll a tipikus fehér kenyérértől, de kifejezetten kellemes. Olvasd el a címkét, mielőtt megveszed az adott terméket, hiszen nem minden egészséges, ami szénhidrát csökkentett!
Gluténmentes
A gluténmentes kenyerekben az a becsapós, hogy azt feltételezed, azért, mert nincs bennük búza, kevés kalóriát tartalmaznak, és bármennyit ehetsz belőlük. Sajnos ezeknek a kenyereknek magasabb a kalóriatartalmuk, mint búzát tartalmazó társaiknak, a sok mag és a gluténmentes lisztkeverék - hajdinaliszt, rizsliszt, kölesliszt, lenmagliszt, zabpehely, puffasztott amaránt - miatt, sőt, a glikémiás indexük is magasabb lehet. Ha teheted, ne a gluténmentes kenyerekre alapozd a fogyókúrát!
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mikor fogyassz kenyeret?
Lehet, hogy benned is él még az a tévhit, hogy este hat után tilos enni. Enni nyugodtan lehet az esti órákban, de szénhidrátból csak keveset, illetve ha fogyókúrázol, akkor a napi kalóriabeviteledhez kell igazítani. Mivel este már nem vagy annyira aktív, mint a nap többi részében, nincs szükséged annyi energiára. Míg reggelire tökéletes választás egy rozs- vagy csökkentett szénhidráttartalmú kenyérből összeállított szendvics, addig estére ez már - hacsak nem edzel még - túl sok lenne a szervezetednek, és nem tudná felhasználni, csak elraktározni a tápanyagokat.
Okos megoldás, hogy ha még délután éhes vagy, eszel egy szendvicset a fenti, általad preferált kenyerek valamelyikéből, ami után garantáltan nem leszel éhes pár órán keresztül - vacsorára pedig már nem is fogsz nehéz ételeket kívánni.
Összefoglalva tehát jobb, ha megpróbálsz napközben fogyasztani kenyeret, és estére fehérjedúsabb ételeket választani - így biztosan sikeres lesz a diéta.
OLVASD EL EZT IS!
- kenyér
- kalória