Az Alzheimer-kór és a szívbetegségek ellen is hatásos lehet: ezt kell tudni a NAC aminosavról
Az erős antioxidáns hatású aminosav több szempontból is fontos szerepet játszik az egészségben.

agy 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A NAC sajtokban, tojásban, csirkehúsban, joghurtban, hüvelyesekben és más, magas fehérjetartalmú ételekben egyaránt megtalálható, de gyakori összetevője például az izomépítő sportitaloknak is. Igen hasznos a szervezetünk számára, érdemes tehát a felsorolt ételekből rendszeresen fogyasztani. 

De mi is pontosan a NAC? Egy kis tudományos magyarázat következik: a Nac, azaz az N-acetil-cisztein a cisztein aminosavak egyik formája, amit a szervezet más aminosavakból - metioninból és szerinből - állít elő. Ha utóbbi két aminosav étrendi bevitele túl alacsony, a cisztein esszenciálissá válik. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mi mindenben támogatja a szervezet működését.

Erős antioxidáns

A NAC fontos ismertetőjegye, hogy növeli a glutation, azaz a szervezet leghatásosabb antioxidáns vegyületének termelését. A glutation nélkülözhetetlen többek közt az agy, a légzőszervek és a máj működése szempontjából. Kutatások szerint a glutation ráadásul az öregedést is késlelteti.

Megőrzi az agy egészségét

A glutamát az emberi agy legfőbb serkentő neurotranszmitterre, ami ingerületátvivőként kihat a központi idegrendszer működésére. Túl nagy mennyiségben viszont agykárosodást okozhat, ezáltal elősegítheti a bipoláris zavar és a skizofrénia kialakulását. Állatokon végzett kísérletekben kimutatták, hogy a NAC képes csökkenteni a glutamátszintet az agyi rendellenességek tüneteivel együtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szintén állatkísérletek során derült fény a NAC memóriajavító képességére, ami a szakértők szerint alzheimeres betegeknél különösen fontos, mivel az aminosav késleltetheti a kognitív funkciók hanyatlását.

Enyhíti a légúti betegségek tüneteit

Természetes antioxidáns, köptető, nyákoldó hatása révén a NAC mérsékelheti a légúti betegségek - krónikus hörghurut, tüdőgyulladás, krónikus obstruktív tüdőbetegség, azaz COPD - tüneteit. Orvosok egy alkalommal 12 hónapon át vizsgálták a NAC váladékfeloldó képességét: kiderült, hogy napi kétszer 600 milligramm NAC jelentősen csökkentheti a légzési rohamokat és a köhögést, valamint javítja a tüdő funkcióit. Nem véletlen tehát, hogy a gyógyszertári köptetők egyik fontos alapanyaga.

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte évente több millió ember halálát okozzák. A probléma kiváltó okai között szerepel az oxidatív stressz is, ami a sejtekben a szabad gyökök hatására bekövetkező károsodást jelenti. Kutatások szerint a NAC serkenti a szervezet nitrogén-oxid-termelését, ezáltal javítja a vérkeringést.

Tíz növény a vaspótláshoz

A vas kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek oxigénellátásában, ha viszont a szervezet nem jut hozzá elegendő mennyiségben, a hemoglobinszint csökkenni kezd, majd többek között sápadtsággal, fáradékonysággal, szédüléssel is járó vashiányos vérszegénység alakulhat ki. A vashiányt az egyoldalú és a vegetáriánus étkezés mellett az erős menstruáció is okozhatja, sőt, a C-vitamin hiányával is együtt járhat.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük