Rákkeltő műanyagok? Ez az apró jelölés dönti el, hogy veszélyes-e

Keresd a műanyagok csomagolásán a jelzőszámokat! Elmondjuk, hogyan értelmezheted.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években sok helyen hallhattál a különféle műanyagok egészségre gyakorolt káros hatásáról. Bár a BPA - más néven Biszfenol-A - használatát már betiltották a gyerekeknek szánt termékek gyártása során, más műanyagokban még találkozhatsz vele.

A műanyag palackok, dobozok oldalán érdemes megkeresned a fenti képen látható jelölések egyikét, ugyanis igénybevételtől, hőhatástól, kontaktidőtől függően káros vegyületek oldódhatnak ki belőlük a tárolt élelmiszerekbe.

Négy műanyag, amivel jobb vigyázni

1: polietilén-tereftalát

A PETE vagy PET rövidítésű átlátszó, törésmentes, többek között ásványvíz, szirup, gyümölcslé, étolaj, ecet, öblítő tárolására használt műanyag hátránya, hogy sérülés, illetve hő hatására káros vegyületek oldódhatnak ki belőle. Ilyen például a DEHP, amely veszélyes lehet az endokrin rendszerre, a máj- és veseműködésre, sőt, rákkeltő lehet.

Mindezek miatt a gyártók figyelmeztetnek, hogy az 1-es jelzésű műanyagokat nem ajánlott többször használni. Sajnos azonban azt, hogy a szállítás során, illetve az áruházakban milyen körülmények között tárolják őket, nem tudod ellenőrizni.

3: polivinil-klorid

A 3-assal jelölt PVC-ről - vagyis polivinil-kloridról - az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság is elismerte, hogy egyik összetevője, a vinil-klorid rákkeltő hatású.

DEHP, valamint BBzp nevű vegyületek kerülhetnek belőlük a szervezetbe, amelyek többek között befolyásolhatják az endokrin rendszer működését, kapcsolatba hozhatóak az asztmával. Éppen ezért Európában már betiltották a használatát gyermekjátékok készítése során, ám palackok, műanyag csomagolók, kozmetikai, illetve tisztítószerek flakonjának előállításához ma is használják.

6: polisztirol

A 6-os jelzést kapott polisztirollal - PS - elsősorban eldobható kávéspoharak, éthordó dobozok, joghurtos flakonok, zöldségek, gyümölcsök alá tett habszivacs tálcák formájában találkozhatsz. Előnye, hogy jó hőszigetelő képességű, ugyanakkor veszélyes lehet, mivel sztirol szivárog belőle az ételbe: ez a vegyület rákkeltő lehet, irritálja a légzőszerveket, az emésztőrendszert, a bőrt.

Műanyag a mikróban?

Alábbi videónkban egy szakértőt kérdeztünk arról, hogy miért nem szabad műanyag edény rakni a mikrohullámú sütőbe.

7: egyéb

Ebbe a kategóriába olyan termékek kerülhetnek, amelyek pontos összetétele nem meghatározott, vagy az 1-6 jelölésű műanyagok keverékét tartalmazza. Ezért jobb kerülni ezt a kategóriát. Ugyanakkor ha a 7-es szám mellett AS, SAN esetleg ABS feliratot látsz, nyugodt lehetsz. Ebben az esetben ugyanis növényi alapanyagú műanyagról van szó.

Veszélytelen műanyagok: 2, 4, 5

Ha a vásárolni kívánt műanyag flakonon vagy dobozon a cikkünk elején feketével jelölt ábrák valamelyikét látod, nincs okod aggodalomra. A 2-es jelzésű műanyagtípus a nagy sűrűségű polietilén, amely ellenáll a kémiai anyagoknak. Ennek megfelelően elsősorban tusfürdők, samponok, öblítők, mosószerek, tisztítószerek csomagolásán találkozhatsz vele.

A 4-essel jelölt műanyagtípus a kis sűrűségű polietilén - rövidítve: LDPE -, amely egy rugalmas, áttetsző, erős műanyagfajta. Elsősorban zacskók, szatyrok, összenyomható palackok, fóliák, ételek csomagolásakor használják.

Az 5-ös jelölést a polipropilén - PP - kapta. Olvadáspontja magas, így meleg italok is tárolhatóak benne. Számos dolgot csomagolnak ilyenbe: a tejtermékektől a kozmetikai szereken át a műanyag poharakig.

Ezt is szeretjük