Rákkeltő műanyagok? Ez az apró jelölés dönti el, hogy veszélyes-e

Keresd a műanyagok csomagolásán a jelzőszámokat! Elmondjuk, hogyan értelmezheted.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években sok helyen hallhattál a különféle műanyagok egészségre gyakorolt káros hatásáról. Bár a BPA - más néven Biszfenol-A - használatát már betiltották a gyerekeknek szánt termékek gyártása során, más műanyagokban még találkozhatsz vele.

A műanyag palackok, dobozok oldalán érdemes megkeresned a fenti képen látható jelölések egyikét, ugyanis igénybevételtől, hőhatástól, kontaktidőtől függően káros vegyületek oldódhatnak ki belőlük a tárolt élelmiszerekbe.

Négy műanyag, amivel jobb vigyázni

1: polietilén-tereftalát

A PETE vagy PET rövidítésű átlátszó, törésmentes, többek között ásványvíz, szirup, gyümölcslé, étolaj, ecet, öblítő tárolására használt műanyag hátránya, hogy sérülés, illetve hő hatására káros vegyületek oldódhatnak ki belőle. Ilyen például a DEHP, amely veszélyes lehet az endokrin rendszerre, a máj- és veseműködésre, sőt, rákkeltő lehet.

Mindezek miatt a gyártók figyelmeztetnek, hogy az 1-es jelzésű műanyagokat nem ajánlott többször használni. Sajnos azonban azt, hogy a szállítás során, illetve az áruházakban milyen körülmények között tárolják őket, nem tudod ellenőrizni.

3: polivinil-klorid

A 3-assal jelölt PVC-ről - vagyis polivinil-kloridról - az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság is elismerte, hogy egyik összetevője, a vinil-klorid rákkeltő hatású.

10 rákkeltő dolog az otthonodban

Nézegess képeket!

Elolvasom

DEHP, valamint BBzp nevű vegyületek kerülhetnek belőlük a szervezetbe, amelyek többek között befolyásolhatják az endokrin rendszer működését, kapcsolatba hozhatóak az asztmával. Éppen ezért Európában már betiltották a használatát gyermekjátékok készítése során, ám palackok, műanyag csomagolók, kozmetikai, illetve tisztítószerek flakonjának előállításához ma is használják.

6: polisztirol

A 6-os jelzést kapott polisztirollal - PS - elsősorban eldobható kávéspoharak, éthordó dobozok, joghurtos flakonok, zöldségek, gyümölcsök alá tett habszivacs tálcák formájában találkozhatsz. Előnye, hogy jó hőszigetelő képességű, ugyanakkor veszélyes lehet, mivel sztirol szivárog belőle az ételbe: ez a vegyület rákkeltő lehet, irritálja a légzőszerveket, az emésztőrendszert, a bőrt.

Műanyag a mikróban?

Alábbi videónkban egy szakértőt kérdeztünk arról, hogy miért nem szabad műanyag edény rakni a mikrohullámú sütőbe.

7: egyéb

Ebbe a kategóriába olyan termékek kerülhetnek, amelyek pontos összetétele nem meghatározott, vagy az 1-6 jelölésű műanyagok keverékét tartalmazza. Ezért jobb kerülni ezt a kategóriát. Ugyanakkor ha a 7-es szám mellett AS, SAN esetleg ABS feliratot látsz, nyugodt lehetsz. Ebben az esetben ugyanis növényi alapanyagú műanyagról van szó.

Veszélytelen műanyagok: 2, 4, 5

Ha a vásárolni kívánt műanyag flakonon vagy dobozon a cikkünk elején feketével jelölt ábrák valamelyikét látod, nincs okod aggodalomra. A 2-es jelzésű műanyagtípus a nagy sűrűségű polietilén, amely ellenáll a kémiai anyagoknak. Ennek megfelelően elsősorban tusfürdők, samponok, öblítők, mosószerek, tisztítószerek csomagolásán találkozhatsz vele.

A 4-essel jelölt műanyagtípus a kis sűrűségű polietilén - rövidítve: LDPE -, amely egy rugalmas, áttetsző, erős műanyagfajta. Elsősorban zacskók, szatyrok, összenyomható palackok, fóliák, ételek csomagolásakor használják.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az 5-ös jelölést a polipropilén - PP - kapta. Olvadáspontja magas, így meleg italok is tárolhatóak benne. Számos dolgot csomagolnak ilyenbe: a tejtermékektől a kozmetikai szereken át a műanyag poharakig.

Ezt is szeretjük