Rákkeltő ásványvizek? Veszélyes lehet, ha te is így iszod

Ha nem megfelelően tárolod az ásványvizet, fogyasztásával többet ártasz, mint használsz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán nincs még egy olyan élelmiszer ma Magyarországon, melynek egy főre eső fogyasztása évről évre olyan rohamosan növekedne, mint az ásványvízé.

2013-ban az egy főre eső éves - palackozott, természetes - ásványvízfogyasztás 116 liter volt. Ugyanakkor a nagymértékű növekedést nem feltétlenül követte információbővülés. Bizonyos körülmények között ugyanis veszélyes lehet az ásványvíz.

Felmelegedett ásványvizes palack

Ha az ásványvizes palackot rendszeresen a kocsiban, erkélyen, meleg garázsban - vagy más magasabb hőmérsékletű helyen - hagyod, a víz fogyasztása veszélyessé válhat. A Floridai Egyetem kutatása rávilágított, hogy a felmelegedett palackokból már nem tanácsos meginni a vizet, mert azok BPA-szintje jelentősen megnő.

A BPA - vagyis biszfenol-A - egy olyan vegyszer, melyet a polikarbonát műanyagok előállítása során használnak. A kutatók összesen 16 féle ásványvizet tettek ki hőhatásnak négy héten át, aminek eredményeképpen a palackokból BPA oldódott ki a vízbe.

Ugyanezen logika mentén jobb óvatosnak lenni más műanyag csomagolású termékekkel is, így például szénsavas üdítővel, műanyag tejesflakonnal.

Hétköznapi mérgek: 10 veszélyes vegyület, mellyel naponta találkozol

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ragaszkodsz egy ásványvízmárkához?

Még egy dologra érdemes figyelned az ásványvízzel kapcsolatban. Bár szép dolog a márkahűség, az ásványvíz esetében nem kifejezetten egészséges. Az egyes márkák ásványianyag-tartalma ugyanis állandó, így, ha mindig ugyanazt fogyasztod, szervezetedben egyes ásványi anyagok felhalmozódnak, míg másokból hiány alakul ki. Legyen legalább háromfajta ásványvíz, amit felváltva fogyasztasz.

Mennyi legyen az összes ásványianyag-tartalom?

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, a szakértő szerint legfeljebb mennyi lehet a maximális ásványianyag-tartalom a vízben!

Talán furcsán hangzik, de igyekezz olyan vizeket választani, amelyeknél a címkén feltüntetett ásványianyag-tartalom viszonylag alacsony. Ha ugyanis túl sok ásványi só van a vízben, az terhelheti a vesét. Próbáld ezeket a hasznos vegyületeket inkább az ételekkel bevinni a szervezetbe.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük