Megnövekedett testzsírszint, csökkenő légzésfunkció: ilyen gondokhoz vezethet 50 felett a mozgáshiány

Számos egészségügyi probléma, amit az öregedés természetes velejárójának tartanak, tulajdonképpen a mozgáshiánynak tudható be.

GettyImages-899346378
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mozgáshiány a modern életforma velejárója, amely jelentősen rontja az általános egészségügyi állapotot. Jellemző tendencia, hogy az egyébként is igen alacsony fizikai aktivitási szint az életkor előrehaladtával tovább csökken.

A testmozgással természetesen nem csak ötven éves kor felett kell foglalkozni, az inaktív évek később megbosszulják magukat. Ugyanakkor ebben az életszakaszban már az önállóság, az önellátás képességének minél tovább történő megőrzése az a cél, ami az ember szeme előtt kell hogy lebegjen a mindennapok során. A szervezet meghálálja, ha valaki minél korábban tudatosan készülni kezd az idősebb korra, de sosem késő fittebbé válni. Milyen gondokhoz vezethet ötven felett a mozgásszegény életvitel?

Mozgáshiány következményei 50 felett

A kor előrehaladtával többnyire nehezebbé válik a mozgás, romlik a teherbírás, az állóképesség. A krónikus mozgásszervi problémák, amelyek általában fájdalommal járnak, még tovább csökkentik a mozgásmennyiséget. Ez egy ördögi kör kialakulásához vezet: minél kevesebbet mozog valaki, annál több egészségügyi problémával szembesül, és annál kevésbé lesz képes valójában is mozogni.

Fontos megjegyezni, hogy a fizikai hanyatlással kapcsolatos panaszok zöme, amit sokan egyszerűen az idősebb kornak tudnak be, valójában az inaktív életmóddal mutat összefüggést. Ötvenéves kor felett már számos ilyen jellegű gonddal találkozhatnak az érintettek, ezek például a következők:

  • csökkent izomtömeg és izomerő,
  • rosszabb koordináció és egyensúlyérzék,
  • ízületi mozgásterjedelem csökkenése,
  • csontszilárdság csökkenése,
  • testzsírszázalék növekedése,
  • csökkent szív-érrendszeri és légzőszervi funkció,
  • emelkedett vérnyomás,
  • emésztés lassulása,
  • különféle betegségek (diabétesz, stroke, szívroham) fokozott kockázata,
  • hangulatzavarok.

Látható tehát, hogy az inaktivitás az egész szervezetre hatással van, az életminőség múlik rajta, hogy ki mennyi energiát és időt áldoz a mindennapok során a rendszeres testmozgásra. Az, hogy az embernek egy bizonyos koron túl már nincs szüksége annyi mozgásra, mint korábban, valójában csak egy igen elterjedt tévhit. 

A mozgás előnyei idősebb korban

Amellett, hogy a mozgás minden életkorban segít a krónikus betegségek, valamint az olyan hirtelen események kivédésében, mint a szívroham és a stroke, számos úton-módon támogatja a szervezetet, hozzájárul az általános jó egészségügyi állapot és az önállóság megőrzéséhez. 

Az izomrostok mennyisége és mérete az életkor előrehaladtával csökkenhet, feltételezések szerint ez részben az ülő életmódnak köszönhető. Rendszeres testmozgással ugyanakkor növelhető az izomtömeg. A csontsűrűség 35-40 éves kor környékén csökkenni kezd, a folyamat 50 éves kor felett felgyorsul, fokozódik a törések valószínűsége. Az edzés mérsékeli a törések kockázatát, az egyensúlyfejlesztés az esések ellen hat, a súlyzós gyakorlatok pedig segítenek a csontok erősségének, egészségének megőrzésében. Az ízületek mozgásterjedelmének fenntartásában is a mozgás a kulcs. Ha a mozgásterjedelem szűkül, az olyan hétköznapi feladatok is nehézkessé válnak, mint amilyen az öltözködés vagy a tisztálkodás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sok ülés, fekvés rontja a keringés és a légzés hatékonyságát, a mozgásból a légző-, illetve a szív- és érrendszer is profitál, a kardiorespiratorikus állóképesség javul. Idősebb korban lassul az anyagcsere, nőknél a hormonális változások miatt jellemző a zsírszövet felszaporodása, a számos betegséggel összefüggést mutató hasi hízás. A testzsírszint a mértékletes, változatos táplálkozással és a testmozgással tartható kordában. 

8 egyszerű gyakorlat, amit 50 felett különösen ajánlott mindennap végezni

A nyújtásra sokan csak az edzések végeztével gondolnak, pedig rendszeresen végezve segíthet megőrizni az izmok rugalmasságát és megelőzni a mozgásszervi panaszok miatt jelentkező fájdalmat. Emellett pedig ellazít, javítja a közérzetet, és a többi mozgásformához hasonlóan a stresszkezelés hatékony eszköze is lehet egyben.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük