8 egyszerű gyakorlat, amit 50 felett különösen ajánlott mindennap végezni: javítják a közérzetet és a mozgástartományt
A nyújtás több, mint edzés utáni levezetés, segít az izmok rugalmasságának megőrzésében is.

nyújtás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendszeres testmozgás minden életkorban alapvető fontosságú az egészség megőrzéséhez, a kor előrehaladtával viszont még nagyobb jelentőségre tesz szert, hiszen egyre nő az inaktivitás valószínűsége. A mozgáshiány pedig azt is befolyásolhatja, hogy meddig marad mobilis és önellátó az ember. 

Idővel a test megváltozik, a lassuló anyagcsere mellett az izmok merevebbé válása is jellemző. A kevésbé ruganyos izmok magukkal hozhatják a mozgásterjedelem csökkenését is, ami a leghétköznapibb feladatok, például a tisztálkodás és az öltözködés ellátását is nehezítheti. A probléma megelőzésében, kezelésében segíthet az időben elkezdett nyújtás. Ötvenéves kor felett különösen érdemes sűrűn végezni!

Nyújtó gyakorlatok 50 felett

A nyújtásra sokan csak az edzések végeztével gondolnak, pedig rendszeresen végezve segíthet megőrizni az izmok rugalmasságát és megelőzni a mozgásszervi panaszok miatt jelentkező fájdalmat. Emellett pedig ellazít, javítja a közérzetet, és a többi mozgásformához hasonlóan a stresszkezelés hatékony eszköze is lehet egyben.

A következő gyakorlatokat akkor alkalmazd, ha nem okoznak fájdalmat. Amennyiben pedig mozgásszervi betegséggel, gerincproblémával, ízületi gondokkal élsz, kérd ki szakember véleményét a javasolt mozgásformákról!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük