Nagyban csökkenti a szívbetegségek rizikóját, ha ekkor mozogsz: főleg nőknél hasznos figyelni rá
Egy új kutatás megállapította, hogy mikor a legelőnyösebb a mozgás a szív- és érrendszer szempontjából.

testmozgás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendszeres testmozgás segít a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. Már napi 15-20 perc tempós gyaloglás is hozzájárulhat a leggyakoribb kórképek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés vagy épp a stroke rizikójának csökkentéséhez. 

Egy friss kutatás szerint azonban még jobb, ha arra is odafigyelünk, hogy mikorra időzítjük az edzést. Főleg a nők esetében találtak összefüggést az időpont helyes megválasztása és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke rizikójának mérséklődése között. 

Ekkor a legjobb mozogni a szív- és érrendszer szempontjából

A testmozgás, történjen bármelyik napszakban, jót tesz az általános egészségnek. Ugyanakkor egy friss, 2022 novemberében a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban bemutatott kutatás szerint a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatának csökkentése miatt a legjobb délelőttre időzíteni. 

A kutatók valamivel több mint 86 ezer, az Egyesült Királyság Biobankjában szereplő személy adatait elemezték. A vizsgálatban részt vevők átlagéletkora 62 év volt, 58 százalékuk nő. Az alanyok fizikai aktivitását hét napon keresztül gyorsulásmérővel rögzítették. A hatéves utánkövetési periódus idején 3707 szív- és érrendszeri esetet rögzítettek, 2911 személynél alakult ki szívkoszorúér-betegség, 796 embernél fordult elő stroke. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Azoknál az alanyoknál, akik délelőtt, 11 óra körül edzettek, 16 százalékkal volt kisebb a koszorúér-betegség és 17 százalékkal a stroke kockázata. Akik kora reggelre időzítették a mozgást, 11 százalékkal csökkentették a koszorúér-betegség valószínűségét. Amikor különválasztották a részt vevő férfiakat és nőket, arra a megállapításra jutottak, hogy a nők többet profitálhatnak a reggeli testmozgásból. A hölgyek, akik kora vagy késő reggel edzettek, 22, illetve 24 százalékkal csökkentették a koszorúér-betegség kockázatát. 

Egy másik, 2022 tavaszán közzétett, középkorú, egészséges testsúlyú nők és férfiak körben végzett kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a szív- és érrendszer szempontjából a nők számára előnyösebb a reggeli edzés, mint az esti, az ugyanis nagyobb mértékben csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomásértékeiket. 

A biológiai órával lehet összefüggésben

A szakemberek szerint a reggeli testmozgás jó hatással lehet a biológiai óránk működésére. Korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy a reggeli edzés összefüggésbe hozható az anyagcsere jobb egészségével, beleértve a BMI-t, az inzulinérzékenységet és a glükózszintet, ellenben például az este nyolc utáni étkezés vagy a fénynek való kitettség már kevésbé előnyösek a cirkadián ritmus szempontjából. 

Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a legtöbben már azzal is hadilábon állnak, hogy a mozgást egyáltalán be tudják illeszteni a mindennapjaikba, és a nap bármely időszakában végzett edzés sokkal jobb a semminél. 

Kávé hatása éhgyomorra

A kávét többen nem reggeli mellett, hanem ahelyett fogyasztják. A szakemberek viszont általában nem javasolják, hogy az ember éhgyomorra küldje le az italt, mivel az az élénkítő tulajdonsága mellett az egészségre nézve negatív következményekkel is járhat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük