A MIND-diéta lehet a megoldás az Alzheimer-kór ellen: már kialakult betegségnél is segíthet

A MIND-diéta lehet a kulcs a demencia kialakulása ellen.

GettyImages-1212944928

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az öregedés nem kíméli sem a testet, sem az agyat. Az emberi agysejtekben például előfordul, hogy olyan abnormális fehérjecsomók alakulnak ki, amik az Alzheimer-kór tüneteinek megjelenéséhez vezetnek.

Nem kell azonban ennek törvényszerűen így lennie, hiszen az életmóddal jelentősen hozzájárulhatunk a szellemi egészség fenntartásához. Erre a célra alakították ki az úgynevezett MIND-diétát is, aminek hatásosságát a demencia elleni harcban nemrégiben a Rush Egyetem orvosi karának kutatásában is alátámasztották.

A MIND-diéta

A dr. Martha Clare Morris kutató és munkacsoportja által kifejlesztett táplálkozási megközelítés a mediterrán étrendet ötvözi a magas vérnyomás ellen javallott életmóddal. Pozitív hatásait már eddig is több vizsgálat támasztotta alá, ám a szeptember közepén a Journal of Alzheimer Disease tudományos szakfolyóiratban közölt kutatás még ennél is többet állít.

GettyImages-479632453

A Rush Egyetem munkacsoportjának vizsgálatában ugyanis azt találták, hogy a MIND-diétát követő időseknél nem alakultak ki a szellemi hanyatlás jegyei.

Dr. Klodian Dhana, a publikáció vezető szerzője elmondta, hogy ugyan a résztvevőik egy részénél a halálukat követő boncolás során felfedezték az Alzheimer-kórra jellemző agyi elváltozásokat - köztük az úgynevezett fehérjeplakkokat és tau-csomókat -, ám az idősek élete során nem mutatkoztak meg a demencia klinikai tünetei.

Kulcsfontosságú a táplálkozás

A Rush Egyetem orvosi karának geriátriaprofesszora hozzátette, hogy vannak olyan idősek, akik az agyi elváltozások ellenére is képesek megtartani szellemi egészségüket, és eredményeik épp arra világítanak rá, hogy a MIND-diéta pontosan ahhoz járul hozzá, hogy a mindennapi kognitív funkcionálás magasabb szintű legyen még azok esetében is, akiknél a háttérben már kialakult Alzheimer-kór vagy más demenciatípus.

GettyImages-184960075

A kutatócsoport Emlékezet és Öregedés projektje keretében, ami 1997 óta vizsgálja a Chicago és környékén élő idősek szellemi egészségét, 569 résztvevő állapotát követték nyomon éves felmérésekkel, a táplálkozást feltérképező kérdőívekkel, valamint halálukat követően az agyuk vizsgálatával.

A résztvevők táplálkozását egy olyan lista segítségével ismerték meg, amin 144 felsorolt ételtípus közül kellett kiválasztani azokat a tételeket, amiket az elmúlt év során gyakran fogyasztott az illető. Ezt követően a preferált ételek alapján mindenki kapott egy MIND-diéta-pontszámot. A MIND étkezési rendszerében ugyanis felsorolnak tíz, agyi egészséget serkentő élelmiszert, valamint öt egészségtelen ételtípust (vörös húsok, vaj és margarin, sajt, édességek és sütemények, rántott és gyorsételek).

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ahhoz, hogy valakit a MIND-diétát követők közé soroljanak, naponta legalább három adagnyi teljes kiőrlésű gabonát, egyfajta leveles zöldet és legalább egyfajta más zöldséget kell fogyasztania napi egy pohár vörösbor mellett, snacknek pedig főként magvakat engedélyeznek.

Fontos továbbá, hogy nagyjából minden második nap hüvelyesek is kerüljenek a tányérra, heti kétszer baromfi és bogyós gyümölcsök, egyszer pedig hal. Az egészségtelen ételekből a vajat és margarint napi 1,5 teáskanálban maximalizálták, és hetente kevesebb mint egy adag édesség, sütemény, zsíros sajt, rántott vagy gyorsétel engedélyezett.

A résztvevők beszámolója alapján mindenki kapott egy MIND-pontszámot az étkezésének egészségességére. Amikor ezt összevetették a szellemi egészség éves felméréseinek adataival, azt tapasztalták, hogy minél magasabb volt valaki MIND-pontszáma, annál jobbak voltak az emlékezeti és gondolkodási képességei, függetlenül az agya biológiai állapotától. Azaz a MIND diétának védő szerepe van, és hozzájárulhat a szellemi frissesség megtartásához idős korban.

GettyImages-1137396089 (1)

Dr. Dhana kiemelte, hogy a táplálkozásunk változásai kihatással lehetnek a gondolkodási és szellemi képességeink szintjére, valamint a demencia kialakulásának kockázatára - mind pozitív, mind negatív irányban képesek hatni. Ez pedig azt is jelenti, hogy már viszonylag egyszerű életmódbeli változtatásokkal is segíthetünk lassítani az öregedéssel járó szellemi hanyatlást, és segíthetjük agyunk egészségének fenntartását.

Agyserkentő gyógynövények

Akadnak olyan gyógynövények, amelyek védik a memóriát, és hozzájárulnak a szellemi egészséghez.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük